Περιμένοντας την 1η Οκτωβρίου... - Της Χριστιάννας Λούπα
Η 1η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία που η Κύπρος γιορτάζει την ανεξαρτησία της. Επίσης η 1η Οκτωβρίου – σύμπτωση άραγε; – είναι και η μέρα που η Κύπρος, με την πλήρη στήριξη του Ισραήλ, έχει επιλέξει για να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο Θαλάσσιο Οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, εβραϊκών συμφερόντων. Η εν λόγω εταιρεία, ναι μεν θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά ένα μέρος των κερδών από την πώληση του φυσικού αερίου έχει συμφωνήσει να το μεταβιβάζει στην Κύπρο. Τα κέρδη αυτά δε, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν για την τελευταία, τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πράγματι, το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο της εμπλεκόμενης εταιρείας, «Noble Homer Ferrington», αναμένεται να επιβεβαιώσει μετά από ένα δίμηνο ερευνών, τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις σεισμογραφικές έρευνες του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICYP, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η Τουρκία βέβαια, η οποία, ως γνωστόν, δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μοιάζει καθόλου ευχαριστημένη από τη συμμαχία Κύπρου – Ισραήλ, ενώ βλέπει τον εαυτό της να παραμένει εκτός Νυμφώνος, σε μια εποχή μάλιστα που πρώτιστος σκοπός της είναι η κυριαρχία, όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Μαινόμενη μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα στείλει ναυτική δύναμη στην περιοχή, εκτοξεύοντας διαφόρων ειδών απειλές του τύπου: «Η Τουρκία θα λάβει μέτρα για την ελευθερία στις θαλάσσιες μεταφορές στην ανατολική Μεσόγειο», «Κανένας δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Αγκυρας», «Ήρθε η ώρα να πληρώσει το Ισραήλ», «Το Ισραήλ κατά τη δική του άποψη άρχισε να ανακοινώνει τη δική του ΑΟΖ, όμως θα δει πως ποτέ δεν θα έχει αυτό το δικαίωμα. Διότι και η Τουρκία έχει δικαίωμα στην ΑΟΖ εκεί, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο» ενώ δήλωσε επίσης ότι: «Δεν θα αναγνωρίζει πλέον τον αποκλεισμό της Γάζας…».
Σύμφωνα άλλωστε με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (6/9), «Δύο ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια πρόκειται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να κατευθυνθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας έτσι τη ρωσική ναυτική παρουσία στην περιοχή, την περίοδο που έχουν προγραμματισθεί οι γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Ας σημειωθεί εδώ ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, σύμμαχος της Κύπρου στο θέμα των γεωτρήσεων είναι και η Ρωσία, το Υπουργείο Εξωτερικών της οποίας σχολίασε μεταξύ άλλων: «Δραστηριότητες της Κύπρου προς εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) ανταποκρίνονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Η Ελλάδα πάντως, όπως παρατηρούν αναλυτές μετά την επίσκεψη Μπεγλίτη στη Λευκωσία, παρ’ όλες τις απειλές της γείτονος, φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί μια ισχυρή θέση στην ανατολική Μεσόγειο μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.
Το σίγουρο είναι ένα: Ένα τεράστιο μέτωπο ενεργειακών συμφερόντων έχει ανοίξει στη γειτονιά μας και πολλοί είναι οι καλοθελητές που διεκδικούν μερίδιο. Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι αιτία όλων των μεγάλων συρράξεων ανά τους αιώνες, δεν ήταν παρά λόγοι οικονομικοί και να προσευχηθούμε στον Χριστό ή τον Αλλάχ να συνετίσει τους ισχυρούς ιθύνοντες και να σεβαστούν την ειρήνη των λαών.
Όσο για την κακομαθημένη και υπερφίαλη Τουρκία, που οραματίζεται το κλέος της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βλέπει τις απειλές της να πηγαίνουν χαμένες και τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση - της οποίας φιλοδοξεί να γίνει μέλος – να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, καλά θα κάνει να αφήσει το χαντζάρι και τους λεονταρισμούς κατά μέρος και να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει κάποτε να αποποιηθεί τις γνωστές τακτικές της, προκειμένου να εναρμονιστεί με τον σύγχρονο κόσμο. Επίσης, καλό είναι να μην ξεχνά ότι και το Ισραήλ δεν είναι κανένα παιδάκι που πτοείται από τσαμπουκάδες και ότι το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ έχει αρχίσει ήδη να δυσανασχετεί και να ασκεί πιέσεις. Επισημαίνουμε δε, ότι η ισραηλινή Delek, συμμετέχει με ποσοστό 4% στον όμιλο της Noble Energy, ενώ το Ισραήλ αποβλέπει παράλληλα στη σύσταση κοινοπραξίας με την Κύπρο για κατασκευή σταθμού επεξεργασίας και υγροποίησης του φυσικού αερίου το οποίο θα διοχετεύεται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Επί πλέον, ενδιαφέρον για την περιοχή έχει εκδηλώσει και ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός Cairn Energy, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σκληρό πόκερ λοιπόν, για πολύ γερά νεύρα και μάλιστα στη διακεκαυμένη ζώνη, όπου τα πάντα αλλάζουν ραγδαία και βίαια και όπου – όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ - η «αραβική άνοιξη» κινδυνεύει να γίνει «αραβικός χειμώνας». Αλλά και στην Αθήνα έχουμε κάτι να θυμίσουμε: Πρόκειται για τα λόγια του Θουκυδίδη, (Ιστορία, Α΄144): «Περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια του εχθρού». Κι επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές, κύριοι, για καλό και για κακό, ας είμαστε διπλά προσεκτικοί.
Χριστιάννα Λούπα
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα