Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το νέο Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Απόψεις | Το νέο Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Του Ντίνου Αυγουστή

Ψηφίσθηκε πριν από λίγες μέρες το Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πιο πολυσυζητημένο ίσως νομοσχέδιο μετά την μεταπολίτευση, αφού για πρώτη φορά τέθηκαν και άλλαξαν ριζικά ζητήματα, που έως τώρα από μερικούς εθεωρούντο κάτι σαν Ιερό Ευαγγέλιο. Ως πιο σημαντικές αλλαγές θεωρούνται η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η εκλογή των Διοικήσεων των Ιδρυμάτων. Παρ’ όλα αυτά, το Νομοσχέδιο αυτό που ψηφίσθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά στην ουσία, καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, δεν διασφαλίζει μια ενιαία, ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση και υποβαθμίζει την λειτουργία τους, αφού το νέο μοντέλο διοίκησης ενισχύει την αδιαφάνεια και διατηρεί νοοτροπίες φαυλότητας και συνδιαλλαγής. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση του. Ένα Νομοσχέδιο που απαιτεί ειδική νομική ερμηνεία, αφού πολλές από τις κείμενες διατάξεις του συγκρούονται και αλληλοαναιρούνται μεταξύ τους!

Το Υπουργείο Παιδείας λέει και επαναλαμβάνει ότι οι όποιες αντιρρήσεις των εμπλεκομένων με το καινούργιο Νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθούν με ανοικτές τις αίθουσες διδασκαλίας. Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ μεγάλη απρέπεια, αφού το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε δυστυχώς όπως το Νομοσχέδιο αυτό ψηφισθεί άρον-άρον, χωρίς να προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος εν μέσω μάλιστα των θερινών διακοπών, την ώρα δηλαδή που όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν στις παραλίες!

Σίγουρα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδας μας πρέπει να εργάζονται απερίσπαστα και να είναι μακριά από κάθε είδους υστερόβουλες σκέψεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Και οι επαγγελματίες πολιτικοί πρέπει να πάψουν επιτέλους να τα αντικρίζουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις της εκλογικής πελατείας τους. Κάτι τέτοιο άλλωστε έκανε στο παρελθόν και η ίδια η σημερινή Υπουργός Παιδείας! Προς επίρρωση τούτων αρκεί μια απλή ανάγνωση των τμημάτων που δεν μπήκαν φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, όπου τμήματα με μεγάλη απορροφητικότητα των πτυχιούχων τους στην αγορά εργασίας, με λαμπρά εργαστήρια και πολύ καλή έξωθεν μαρτυρία (π.χ. τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων στην Λάρισα) ήταν μεταξύ εκείνων των τμημάτων που δεν συμπεριλήφθηκαν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, την ίδια στιγμή που στις επιλογές των υποψηφίων συμπεριλήφθηκαν τμήματα σχεδόν ανύπαρκτα και με βαθμό εισδοχής που πλησιάζει το μηδέν! Όλως τυχαίως μάλιστα δύο από αυτά τα τμήματα ανήκουν στο Τ.Ε.Ι. Κοζάνης, τον τόπο καταγωγής δηλαδή της κυρίας Διαμαντοπούλου!

Έτσι λοιπόν για πολλοστή φορά βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης αναταραχής στον χώρο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εν μέσω εξεταστικής περιόδου (την πιο ακατάλληλη χρονική περίοδο για τους φοιτητές), με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, που στην πιο ακραία τους μορφή φθάνουν έως και την κατάληψη των Ιδρυμάτων. Με την κυρία Διαμαντοπούλου να απειλεί Θεούς και δαίμονες σε περίπτωση που δεν προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του δικού της Νομοσχεδίου. Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στην Παιδεία και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην οικονομία με ευθύνες τεράστιες για το σημερινό κατάντημα της χώρας που συμπεριφέρονται ωσάν να μας ήλθαν τώρα από το υπερπέραν…..

Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού.

a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0