Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Μην το χάσετε!

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Θέατρο | Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Μην το χάσετε!

Όσοι το είδαν στο Θέατρο της Ημέρας της οδού Πανόρμου την περασμένη Άνοιξη, ξέρουν ότι πρόκειται για αριστούργημα.

Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!





Α      Σ       Κ       Η       Τ       Ι       Κ      Η
N I K O Y   K A Z A N T Z A K H

φιλοσοφικό   έργο   σε   θεατρική   μορφή

I Δ Ρ Υ Μ Α    ‘’  Μ Ι Χ Α Λ Η Σ  Κ Α Κ Ο Γ Ι Α Ν Ν Η Σ ‘’

2 8  -  2 9   -  3 0    Σ Ε Μ Π Τ Ε Β Ρ Ι Ο Υ      2 0 1 1



Διάρκεια: 85 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου
Συνεργάτις Σκηνοθέτης: Ανδρομάχη Μοντζολή
Προετοιμασία κίνησης: Όλια Λυδάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Πoυλίδης
Ερμηνεύουν: Γιάννης Θωμάς,
Θάλεια Αργυρίου,
Δημήτρης Γρηγοριάδης,
Σοφία Κομηνέα,
Εύη Καραδήμα,
Λευτέρης Βλάχος,
Συμμετέχει ομάδα χορού με 5 πρόσωπα

Ν' αρνηθείς όλες τις παρηγοριές, ν' απομείνεις μόνος με μονάχα τη δύναμή σου, σε ένα κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου ...
Ασκητική
Ν. Καζαντζάκης


Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι μια αναγνωρισμένη μορφή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην παγκόσμια πνευματική σκηνή. Είναι ο πιο μεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας, ενώ στα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχουν έδρες για την μελέτη του έργου του, αλλά και σύλλογοι φίλων του Καζαντζάκη.

Το φιλοσοφικό του έργο «Α  Σ  Κ  Η  Τ  Ι  Κ  Η» είναι το πιο διάσημο και διαβασμένο έργο του. Αποτελεί δε, τη Βίβλο των ιδεών του συγγραφέα.

Σε θεατρική μορφή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την παγκόσμια σκηνή. Είναι μια τολμηρή πρωτοποριακή απόπειρα να παρουσιαστεί ο φιλοσοφικός λόγος του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να έχει μια πρωτόγνωρη, αλλά και πιο ουσιώδη και ξεκάθαρη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο λόγος της «Α  Σ  Κ  Η Τ Ι Κ Η Σ» μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αλλά μας αποκαλύπτει και πολλές μεταφυσικές αλήθειες. Μας διαπαιδαγωγεί στον αγώνα της ζωής και μας διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, όταν ο άνθρωπος δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει την φθορά του αλλά και το εσωτερικό του μεγαλείο, τότε θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής και να προκαλέσει την λύτρωση. Μας αποκαλύπτει πόσο θαυμάσιο είναι να αγωνίζεσαι συνεχώς χωρίς να υπολογίζεις θυσίες και εχθρικές συνθήκες. Μόνο έτσι θα νικήσεις και θα υψωθείς στην ανθρώπινη φύση σου. «Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Την ευθύνη της πρωτοποριακής αυτής παράστασης, έχει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, την μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνεργάτης σκηνοθέτης η Ανδρομάχη Μοντζόλη τα σκηνικά και κοστούμια η Μάιρα Βαζαίου και την προετοιμασία της κίνησης η Όλια Λυδάκη.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, ο Γιάννης Θωμάς με σημαντική πορεία και ρόλους στο ελληνικό θέατρο (Ηλέκτρα του Ευριπίδη, Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή κ.α.) και η Θάλεια Αργυρίου (Χοηφόρες - Κλυταιμνήστρα, Τράφοι - Κασσάνδρα, Ηλέκτρα, Μήδεια κ.α.), καθώς και οι νεότεροι ηθοποιοί: Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Εύη Καραδήμα, Λευτέρης Βλάχος. Συμμετέχει και ομάδα χορού με 5 πρόσωπα.

ΑΣΚΗΤΙΚΗ - Το φιλοσοφικό έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ σε θεατρική μορφή.

Ο Καζαντζάκης άρχισε να γράφει την Ασκητική στη Βιέννη και την τελείωσε στο Βερολίνο, τέλος του 1922. Πείνα, απελπισία, αθλιότητα, πληθωρισμός και μεγάλη νομισματική κρίση.

Μέσα στην σημερινή κρίση, την βαρβαρότητα των ημερών, την έκπτωση της ελευθερίας ενάντια στην καθημερινή βία, πώς να προστατευτεί ο άνθρωπος; Τι διαθέτει ο άνθρωπος ως αντίπαλο δέος απέναντι στην αδικία, στη νέα τάξη πραγμάτων και στην ωμότητα των αγορών; Μόνο το πνεύμα του διαθέτει. Αυτό και μόνο αυτό μπορεί να τον σώσει. Η βαθειά συνείδηση, η πνευματική πολιτική…

Μπορούμε να προσθέσουμε την Ασκητική στο κάλεσμα του πνεύματος και ας πέρασαν 80 χρόνια από το προσκλητήριο της, μέχρι σήμερα... Η κραυγή της, μας χρειάζεται… Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, αναφέρει ότι η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί ενώ παράλληλα μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα.

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο• καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο• το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή• ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός• κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.  Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή• κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία». (από τον Πρόλογο του έργου)


Ώρα: 21:00

Η προπώληση ξεκίνησε

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.


Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00
Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Αίθουσα: Θέατρο

Εισιτήρια:
15€ Κανονικό, Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ: 10€


Εισιτήρια on line



















 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Θέατρο: Α. Τσέχοφ, "Ο Βυσσινόκηπος" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

05 Μαρτίου 2024, 19:30
 "Ο Βυσσινόκηπος": Το αριστούργημα του Τσέχοφ σε θαυμάσια παράσταση στο Διάχρονο Θέατρο Φωτό: Απόστολος Δελάλης «Ο ...

Θέατρο: Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου - Ταχτσή» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

20 Φεβρουαρίου 2024, 22:54
 Συγκλονιστική παράσταση στο θέατρο "Εν Αθήναις", παραγωγής του Πολυχώρου "Vault" Βασισμένο στη ζωή της μητέρας ...

Θέατρο: Henrik Ibsen, "Αγριόπαπια" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

21 Νοεμβρίου 2023, 18:54
 Θαυμάσια παράσταση στο θέατρο "Εκάτη" «ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ», του Henrik Ibsen Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Λουρμπά Φωτό: Αντώνης Συμεωνάκης Ερμηνείες: Μάνος Χατζηγεωργίου, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0