Στην πρωτοπορία η Μελβούρνη για την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων Ελλάδος
του ανταποκριτή μας Σωτήρη Χατζημανώλη
Το ζήτημα της ελληνικής παιδείας στην Αυστραλία βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετική καμπή, τόνισε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου, σε μια λιτή εκδήλωση αποχαιρετισμού του συντονιστή Εκπαίδευσης, Χάρη Λαδόπουλου, του οποίου η θητεία έληξε.
Για το έργο, την προσφορά αλλά και την άψογη συνεργασία του κ. Λαδόπουλου, τόσο με την ομογένεια όσο και με τις πολιτειακές αρχές, μίλησαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Γιάννης Μηλίδης και εκ μέρους της Επιτροπής Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, Βλάσης Μαυραγάνης.
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, και ο νέος συντονιστής Εκπαίδευσης, κ. Γκόκας, ο οποίος είπε ότι αποτελεί για τον ίδιο πρόκληση ότι αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του κ. Λαδόπουλου και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ζητώντας παράλληλα και τη συνεργασία όλων.
Η γενική πρόξενος είπε ότι είναι ζήτημα χρόνου να μπουν σε νέα εκσυγχρονισμένη βάση τα θέματα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια, διατηρώντας όμως τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και τη διατήρηση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων, στη διαδικασία αυτή.
Η πατρίδα μας, σημείωσε, περνά μια κρίση, που την αναγκάζει να επαναπροσδιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις προτεραιότητες και τις κατευθυντήριες γραμμές της. Αναθεωρείται το ευρύτερο πλαίσιο δράσεων και συντελούνται αλλαγές σε όλο το σύστημα της εκπαίδευσης, αλλά και των δραστηριοτήτων και συνθηκών, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένες.
Η κ. Λιανίδου είπε ότι η Μελβούρνη είναι στην πρωτοπορία της επίσημης καθιέρωσης της ελληνικής γλώσσας, εκτός συνόρων Ελλάδος και θα πρέπει να στηριχθεί πάση θυσία, τόσο με την ενίσχυση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, όσο και με τη στήριξη των σχολείων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
"Το ζήτημα", τόνισε, "δεν είναι πάντοτε οικονομικό και μπορεί να βρεθούν έξυπνες λύσεις, που να δίνουν διέξοδο στα προβλήματα. Είναι απαραίτητο , όμως, να θυμόμαστε ότι όλα βασίζονται στην καλή ανάπτυξη των σχέσεων με τις τοπικές κυβερνήσεις για την εκπόνηση προγραμμάτων και την ένταξη των ελληνικών στο mainstream του αυστραλιανού εκπαιδευτικού συστήματος. Να τηρούμε, λοιπόν, τις διακρατικές συμφωνίες και να επιδιώκουμε την συνεργασία και την συναίνεση των Αυστραλιανών Αρχών σε όλα τα επίπεδα".
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=15451
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα