Θα τεκμηριώνονται και η αποταμίευση και οι δαπάνες λέει ο Βενιζέλος
Ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται μετά τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στη συλλογή αποδείξεων, εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να τεκμηριώνονται το μέρος των εισοδημάτων που καταναλώνεται και που αποταμιεύεται. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, αναφέρει ότι η τεκμηρίωση «δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ)».
Σημειώνεται ότι για το θέμα των αποδείξεων, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Βενιζέλου αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα (για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ).
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βενιζέλου, έχει ως εξής:
«Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων.
Εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από την αδιέξοδη δημοσιονομική κατάσταση και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να συμφωνήσουμε γύρω από μερικές δυσάρεστες αλήθειες:
» Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο.
» Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.
» Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).
» Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
» Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
» Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.
» Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας».
Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις και από τον Η. Πλασκοβίτη
Διευκρινίσεις για το θέμα των αποδείξεων έδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης. Ο κ. Πλασκοβίτης, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους, όπως προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το «πέναλτι» του 10% επί της διαφοράς, ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματος. Ο κ. Πλασκοβίτης, μιλώντας στον Σκάι, είπε πως το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι, δεν έχει οριστεί ακόμη. Τόνισε ακόμη ότι μένει να οριστούν μια σειρά από θέματα γύρω από το μέτρο, όπως το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, το απαραίτητο ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, καθώς και το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται. Σύμφωνα με τον κ. Πλασκοβίτη, όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.
Το θέμα, σχετικά με το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξει κάθε φορολογούμενος, προέκυψε έπειτα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε φορολογούμενους με εισόδημα των 100.000 ευρώ και των 60.000 ευρώ, έκανε λόγο για υποχρέωση συλλογής αποδείξεων της τάξης των 60.000 ευρώ και 30.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή ποσοστά 60% και 50% επί του εισοδήματος…
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Πλασκοβίτης είπε πως «δεν ήταν συγκεκριμένες αλλά ένα παράδειγμα». «Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος», τόνισε σχετικά.
Δείτε επίσης: Υπουργείο Οικονομικών : Από το 2012 το νέο σύστημα αποδείξεων
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα