Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έκθεση - σοκ για την ανεργία

Αρχική | Οικονομία | Έκθεση - σοκ για την ανεργία

Ρεπορτάζ: Φώφη Κορίδη


tech@kerdos.gr


Σήμα κινδύνου για την αγορά εργασίας και ευρύτερα για την ελληνική οικονομία εκπέμπει η σχετική ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που παρουσιάστηκε χθες. Το ΙΝΕ κάνει λόγο για δραματική αύξηση του ποσοστού ανεργίας που θα φτάσει έως το τέλος του χρόνου έως και το 23%, αγγίζοντας μεγέθη της μετεμφυλιακής Ελλάδας!

Κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης, επεσήμαναν ότι στη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας 3,3% συνέβαλε η αρνητική εξέλιξη των καθαρών επενδύσεων παγίου, υποχωρώντας το 2011 στο επίπεδο της παραγωγικότητας της εργασίας του 2005.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, ο ισχυρισμός πως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σημείωσε πτώση 26,8% την πενταετία 1995-2009 κυρίως λόγω των αυξήσεων των μισθών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η δυναμική των εν λόγω αυξήσεων αφορά μόνον το 20% της ανταγωνιστικότητας.

Βάσει των στατιστικών δεδομένων, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σήμερα στο 20%. Με άλλα λόγια, σε κάθε πέντε εργαζομένους αντιστοιχεί ένας άνεργος. Σε κάθε δέκα άτομα εργάσιμης ηλικίας (15 έως 64 ετών), αντιστοιχεί ένας περίπου άνεργος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πτώση της απασχόλησης κατά το 2009-2011, που ανήλθε αθροιστικά σε 6% περίπου, αναμένεται να ανακοπεί κατά το 2012.

Ετσι, στην τετραετία 2009-2012, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2012, θα έχουν χαθεί σωρευτικά 260.000 θέσεις εργασίας και ο αριθμός των απασχολουμένων θα έχει υποχωρήσει κατά μία επταετία (θα έχει, δηλαδή, επανέλθει στο επίπεδο του 2004). Το ΙΝΕ χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξες τις εν λόγω προβλέψεις αυτές, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση σε διαδοχικές δέσμες έχουν έντονα υφεσιακά αποτελέσματα.

Οπως επισημάνθηκε, εάν οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ επαληθευθούν, το ποσοστό ανεργίας, αφού έχει υπερβεί το υψηλότερο σημείο της μεταπολιτευτικής περιόδου (12% το 1999), θα πλησιάσει στα υψηλότερα μεταπολεμικά επίπεδα.

ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

Η σύγκριση σε απόλυτα μεγέθη καταδεικνύει ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα σε ευρώ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μισθό που ισχύει στη μεγάλη πλειονότητα των νέων κρατών - μελών της ΕΕ (ιδιαίτερα αν εξαιρεθούν η Σλοβενία και η Μάλτα).

Αντίθετα, όμως, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε ευρώ στην Ελλάδα, συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στις οποίες είναι θεσμοθετημένος ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο) και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης αυτής κατηγορίας χωρών, ενώ βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 27.336 ευρώ, έναντι 39.562 ευρώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ-15 χωρών.

Την ίδια στιγμή η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας αυξάνει την πίεση που ασκείται επί των μισθών, καθώς ανατρέπει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ηδη ο διπλασιασμός του ποσοστού ανεργίας κατά την τριετία 2009-2011 (σε συνδυασμό βεβαίως με τη διοικητική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων) έχει προκαλέσει μείωση των πραγματικών μισθών 11,5% στο σύνολο της οικονομίας και 9,2% στον ιδιωτικό τομέα κατά το 2010-2011.

Ωστόσο, η πλήρης προσαρμογή των μισθών και των τιμών στο νέο χαμηλότερο σημείο στο οποίο βρίσκονται η ζήτηση, η παραγωγή και η απασχόληση, πραγματοποιείται μεσοπρόθεσμα. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να αναμένουμε περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών, ακόμη και εάν δεν αυξανόταν περισσότερο το ποσοστό ανεργίας πολύ περισσότερο που η αύξησή του θεωρείται βεβαία, καταλήγει η έρευνα του ΙΝΕ.

Οπως επισημάνθηκε και από τους έτερους εισηγητές, (Ν. Χριστοδουλάκης, Ν. Φίλιππας, Ι. Δραγασάκης) «η ύφεση ακυρώνει την όποια προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, απομακρύνοντας την ανάπτυξη».

ΚΕΡΔΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0