Έκθεση για το θωρηκτό "Γεώργιος Αβέρωφ" - Στο Ναυτικό Μουσείο
Κυβερνήτης του ήταν ένας αξιωµατικός που έµελλε και αυτός να µείνει στην ιστορία ως ο πλέον άξιος κληρονόµος της ναυτικής παράδοσης και της ριψοκίνδυνης ορµητικότητας των µπουρλοτιέρηδων του ᾿21, ο υδραίος πλοίαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Η τύχη έφερε να σµίξουν νωρίς ο αξιωµατικός και το καράβι και να γίνουν αχώριστα εθνικά σύµβολα στη λαϊκή συνείδηση. Στην ιστορία έχει γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα η νίκη κατά του τουρκικού στόλου στην ναυμαχία της Λήμνου που σφράγισε την επιτυχία των Βαλκανικών αγώνων με Ναύαρχο - Αρχηγό τον Παύλο Κουντουριώτη.
Τα εκατό χρόνια από την ένταξη του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στο Πολεμικό Ναυτικό _ που από το 1983 αναπαλαιώθηκε και διατηρήθηκε ως πλοίο Μουσείο και εθνικό κειµήλιο _ γιορτάζει το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας με τη διοργάνωση έκθεσης υπό τον τίτλο: «Το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ (1911-2011). Ιστορία και Τέχνη» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στους χώρους του Μουσείου. Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ελλήνων ζωγράφων οι οποίοι εμπνέονται από την ιστορία του πλοίου και ιδίως την καταλυτική εμπλοκή του στις ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων. Εκτίθενται πίνακες των Χατζή, Προσαλέντη, Κογεβίνα, Καλογερόπουλου, Αλεξανδρή κ.α., ζωγράφων οι οποίοι απαθανάτισαν το πλοίο παρακολουθώντας τα γεγονότα από κοντά, ως εντεταλμένοι εικαστικοί ανταποκριτές. Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, της Βουλής των Ελλήνων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών και Πειραιά, της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ του Μετσόβου, του Πολεμικού Μουσείου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Ναυτικού Μουσείου Τέχνης και Παράδοσης «Αειναύτες» και ιδιωτών-συλλεκτών.
«Η Έκθεση στο Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος σκιαγραφεί, προπάντων, την πρόσληψη του ίδιου θέµατος από µία µικρή οµάδα καλλιτεχνών µε διαφορετική προσωπικότητα και ως εκ τούτου διαφορετικές αντιδράσεις στο κοινό ερέθισµα... Οι πίνακες που εκτίθενται είναι προσωπογραφίες πολεµικών πλοίων, ιδίως του «Αβέρωφ», και απεικονίσεις των δύο ναυµαχιών, της Έλλης και της Λήµνου. Σηµειώνεται ότι οι θαλάσσιες επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πόλεµων είναι οι πρώτες ναυτικές πολεµικές σκηνές που απεικονίζονται στην ελληνική ζωγραφική µε τα νέου τύπου καταδροµικά: ατµοκίνητα, όχι ιστιοφόρα, µε µεταλλική θωράκιση και βαρύ οπλισµό νέας τεχνολογίας…Η νεώτερη µορφή του πολεµικού, ακόσµητη, λιτή, αυστηρή και επιβλητική, δεν εισάγει απλώς µια νέα µορφή πλοίου αλλά µια νέα αισθητική, ανοίκεια ακόµη στον Έλληνα θαλασσογράφο», αναφέρει ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανόλης Βλάχος, στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης. Στον κατάλογο υπογράφει κείμενο και ο Ιωάννης Παλούμπης, Αντιναυάρχους Π.Ν. ε.α
Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου καθώς και ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες ενηλίκων. (Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών και Ξεναγήσεων: 210 4516822) Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2012.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα