Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το Πόρισμα - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Κύπρος | Το Πόρισμα - Του Ντίνου Αυγουστή

Μια ακόμη πράξη του δράματος της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», παίχθηκε πριν λίγες μέρες με την ολοκλήρωση και παράδοση του πορίσματος στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγήθηκε μια πρωτόγνωρα δημοκρατική διαδικασία από την επιτροπή διερεύνησης, κάτι που ασφαλώς πιστώνεται στον πρόεδρο Χριστόφια, που εξ αρχής δήλωνε αποφασισμένος να δώσει άπλετο φως στην τραγική αυτή υπόθεση: «Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και τότε ανάλογα θα απευθυνθούμε ξανά στο λαό…οι ευθύνες θ’ αποδοθούν και θα αναληφθούν από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτερο επίπεδο». Ο Πόλυς Πολυβίου, πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής αποφάνθηκε λοιπόν: «Οι ευθύνες του Προέδρου για την τραγωδία είναι άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες. Δυστυχώς, με βάση τα γεγονότα και δεδομένα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν μου, δεν έχω επιλογή από του να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε…. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθά της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…». Η απάντηση του Προέδρου ήρθε ευθύς αμέσως μετά την έκδοση του πορίσματος: «Η διερευνητική επιτροπή έχει υπερβεί τους όρους εντολής της». Με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να αποδεχτεί τα όσα του καταλογίζονται από το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής, κατηγορώντας μάλιστα τον πρόεδρό της (τον οποίο ο ίδιος επέλεξε και διόρισε), ότι παρέθεσε συμπεράσματα που στερούνται τεκμηρίωσης.

Παρά ταύτα το ίδιο το πόρισμα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Προέδρου και όλων των ζηλωτών του που έχουν την ίδια με αυτόν άποψη: «…η θέση ότι ο Πρόεδρος δεν γνώριζε επειδή δεν τύγχανε ενημέρωσης δεν μπορεί να συνιστά υπεράσπιση του αρχηγού του κράτους, σε σχέση με μείζονα ζητήματα ασφαλείας… η επίκληση της άγνοιας και μη ενημέρωσης ως υπεράσπισης, δημιουργεί όχι μόνο θέμα εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνησή του, αλλά και θέμα αξιοπιστίας και κύρους του ίδιου του κράτους…. είναι σχήμα οξύμωρο και πολιτειακά παράδοξο να έχουν ευθύνη οι πιο σημαντικοί Υπουργοί της Κυβέρνησης, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου για κάποιο σοβαρό συμβάν και ο Πρόεδρος που επέλεξε αυτούς, να μην έχει τέτοια ευθύνη…». Όπως καταγράφεται στο πόρισμα, η βασική πολιτική αντιμετώπισης του θέματος ήταν ότι το φορτίο έπρεπε να παραμείνει στην Κύπρο και να μην καταστραφεί, μέχρι το Ιράν και η Συρία να συναινέσουν σε οποιαδήποτε τελική κατεύθυνση. Η διαβεβαίωση Χριστόφια προς Άσαντ, συνέθετε ένα πλαίσιο πολιτικής που δεν μπορούσε να αγνοηθεί είτε από τα μέλη της Κυβέρνησης είτε από άλλους κρατικούς λειτουργούς. Η πολιτική αυτή ανήκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Πολυβίου. «Επομένως», τόνισε, «είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος που ευθύνεται για το ότι για 2,5 χρόνια το άκρως επικίνδυνο φορτίο παρέμεινε στην Κύπρο χωρίς να καταστρέφεται».

Οι συγγενείς των 13 αδικοχαμένων ηρώων δηλώνουν πλήρως ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι από το πόρισμα, κάτι που ασφαλώς του προσδίδει ακλόνητη αξιοπιστία. Κρατώ ως πιο σημαντική την δήλωση της μάνας των διδύμων ηρώων, η οποία επιδεικνύοντας το λάβαρο με τον σύντροφο Τσε Γκεβάρα που ο Μιλτιάδης και ο Χρήστος είχαν αναρτημένο στο δωμάτιο τους, καλούσε τον Δημήτρη Χριστόφια να παραιτηθεί….

Δεν παραιτούμαι απαντά ο Δημήτρης Χριστόφιας παραπέμποντας μαζί με Στελέχη και αξιωματούχους του κόμματος στο πραξικόπημα και σε προηγούμενους Προέδρους. Ναι είναι αλήθεια πως ο Γλαύκος Κληρίδης έκανε σημαία της πολιτικής του τους πυραύλους S-300 και δεν ανέλαβε την ευθύνη της απόφασης για την μη έλευση τους στην Κύπρο. Και δεν παραιτήθηκε ως όφειλε.. Ούτε αυτός, ούτε και ο Κώστας Σημίτης που του «τράβηξε τα αυτιά» στην τελευταία συνάντηση τους στην Αθήνα πριν ανακοινώσει την ματαίωση της έλευσης των S-300 στην Κύπρο…. Τέτοιοι ηγέτες, τέτοια μας πρέπουνε κυρίες και κύριοι!

Υ.Γ.: Ποτέ κανένας πολιτικός δεν ωφελήθηκε όταν συγκρούσθηκε με την κοινή γνώμη και την κοινή λογική…. Ούτε και ξέρω που θα οδηγήσει τελικά αυτή η κατάσταση. Φύγει δεν φύγει ο Δημήτρης Χριστόφιας από το Προεδρικό. Γιατί δυστυχώς έχουν αγριέψει πάρα πολύ τα πράγματα…. Την πατρίδα λίγοι είναι δυστυχώς αυτοί που πραγματικά την νοιάζονται.

Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο Τ.Ε.Ι. της Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού.

a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά