Συνέντευξη του καθηγητή Οικονομικών του ΔΠΘ, Διονύση Χιόνη
«Κούρεμα μεγαλύτερο του 15-20% θα καταστήσει ανενεργές τις τράπεζες»
“Δεν μπορεί να παραμένουμε θεατές σε κάτι που θα προδιαγράψει το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα 10-15 χρόνια”
Συνέντευξη στον Δήμο Μπακιρτζάκη
Η έκθεση της τρόικας που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου θα κρίνει αν η φημολογούμενη μείωση κατά 21% του ελληνικού χρέους είναι επαρκής. Την ίδια ώρα την κοινή δέσμευσή τους να παρουσιάσουν ως τα τέλη του μήνα μια περιεκτική λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένων και μέτρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανακοίνωσαν στη συνάντηση στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, παρατείνοντας την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει να διαπραγματευτεί πριν οριστικοποιηθεί η κυοφορούμενη λύση που προβλέπει δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα ισοπεδώσει τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. “Δεν μπορεί να παραμένουμε θεατές σε κάτι που θα προδιαγράψει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας για τα επόμενα 10-15 χρόνια”. είπε αναφερόμενος στο θέμα ο καθηγητής οικονομικών του ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm. Ο κ. Χιόνης ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε ότι η μείωση του ελληνικού χρέους κρύβει παγίδες και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.
Τι παγίδες μπορεί να κρύβει η μείωση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ή απλά συμπεριφέρεται ως θεατής;
- Θα πρέπει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή να συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις, να βάλει μια κόκκινη γραμμή και να δει μέχρι πιο ποσοστό μπορεί να είναι ανεκτό, το «κούρεμα» τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Δε μπορεί να παραμένουμε θεατές σε κάτι που θα προδιαγράψει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Από εκεί και πέρα πρέπει να ξέρουμε ότι οποιοδήποτε κούρεμα μεγαλύτερο του 15-20% θα καταστήσει ανενεργές τις τράπεζες. Το σύνολο του τραπεζικού τομέα! Θα καταστήσει αδύναμα τα ασφαλιστικά ταμεία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα έπρεπε αυτή την στιγμή να έχουμε προδιαγράψει στους ευρωπαίους ηγέτες ένα συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης του ελληνικού χρέους που είναι ανεκτό για εμάς. Προσπαθεί η Γερμανία και η Γαλλία, και σωστά κάνουν, να περιφρουρήσουν τις δικές τους τράπεζες από το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας, το θέμα είναι τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση που πουν για μείωση 50% υπάρχει περίπτωση να αναγκαστούμε να πληρώσουμε περισσότερα και τελικά να μηδενίζεται το «κούρεμα» στην ουσία;
-Βέβαια γιατί τελικά θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο που τα ποσά που θα χρειαζόμαστε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, θα είναι μεγαλύτερα από το όφελος. Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να μας χαρίσει χρήματα, άρα για την μείωση της αξίας των ομολόγων, θα χρειαστούν συγκεκριμένα κονδύλια τα οποία θα μπορέσουν να δοθούν ως αντιστάθμισμα στα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα που θα μας μειώσουν το χρέος και πρέπει να δούμε ποια θα είναι αυτά, γιατί εδώ πάμε πλέον για μια λεηλασία της κρατικής περιουσίας. Κανείς δεν γνωρίζει και δεν βλέπουμε πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το κούρεμα πρέπει να είναι μέχρι αυτό το σημείο ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και η ελληνική κοινωνία, να μπορεί να εξασφαλίσει ότι μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Και εκεί έρχεται το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, γιατί θα απομακρυνθούμε κάποιο χρονικό διάστημα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, επομένως θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για να ζούμε μ’ αυτά που παράγουμε.
Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική κοινωνία;
-Αν δεν πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σε εύλογο χρονικό διάστημα, φοβάμαι ότι δεν θα μπορεί το κράτος να καταβάλει τους μισθούς και τις συντάξεις, πολύ απλά και γι΄αυτό θέλουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό, δυστυχώς.
Από που μπορεί να προέλθει αυτό το ποσό, τη σημερινή εποχή, που όλα έχουν παγώσει;
-Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την περικοπή των δαπανών. Δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής οικογένειας είναι δεδομένη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Άρα όλα αυτά τα μέτρα που δρομολογούν, για το 2012-2013 είναι καθοδόν;
-Είναι καθοδόν της άμεσης υλοποίησης, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Μέχρι τώρα από τα 36 δις που ήταν το έλλειμμα, και φτάσαμε στα 18 δις το πετύχαμε μέσα σε δύο περίπου χρόνια. Άλλα τόσα θα πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός , αλλά σε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να ορθοποδήσουμε. Σε 5-6 μήνες.
Ακριβώς, γι’ αυτό είπαμε ότι θα δούμε στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία συνθήκες και καταστάσεις σοκ, Δεν μπορεί να τα υλοποιήσει αυτή την στιγμή και να τα αντλήσει, δηλαδή μια κοινωνία να δεχτεί μια ανεργία της τάξης 25-30%.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα