Παναγιώτης Ρουμελιώτης: «Μoυ προτάθηκε να αναλάβω πρωθυπουργός» - Συνέντευξη στον Αθανάσιο Έλλις
Ο κ. Παπανδρέου τον πρότεινε ως πρωθυπουργό και ο κ. Σαμαράς ήταν κατ’ αρχήν θετικός, αλλά οι αντιδράσεις κάποιων στελεχών της Ν.Δ., που θεώρησαν ότι δεν είναι δυνατόν «να έχουμε ως πρωθυπουργό τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ», πάγωσαν την υποψηφιότητά του, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που τελικά επελέγη για τη θέση ως «προσωπικότητα αναγνωρισμένου κύρους» που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να αποτρέψει «τον ορατό πλέον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ».
Ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει ότι την περασμένη Δευτέρα μετέφερε μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ που ζητούσε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, γνωστοποιεί ότι ο κ. Τόμσεν επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, ενώ σημειώνει ότι η τρόικα ζητεί τέσσερις διαφορετικές επιστολές: μία από τον κ. Παπαδήμο, μία που θα συνυπογράφουν οι κ. Βενιζέλος και Προβόπουλος και δύο από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Εχοντας, δε, γνώση του περιεχομένου τους, εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ν. Δ. δεν θα έχει πρόβλημα να υπογράψει τη δική του, καθώς «αυτή λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του σχετικά με την ανάπτυξη».
– Σας πρότεινε ο κ. Παπανδρέου την πρωθυπουργία;
– Ναι. Με κάλεσε επειγόντως στην Αθήνα για να συζητήσω με τον ίδιο και τον κ. Σαμαρά το ενδεχόμενο να αναλάβω την πρωθυπουργία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην πρωθυπουργό για την τιμητική πρόταση που μου έκανε, τον κ. Βενιζέλο για τη στήριξη της πρότασης, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι η πρόταση δεν έγινε τελικά αποδεκτή για πολιτικούς λόγους τους οποίους σέβομαι και κατανοώ. Στους πολιτικούς σχηματισμούς υπάρχουν διεργασίες που, ανεξάρτητα από την εκτίμηση του αρχηγού προς ένα πρόσωπο, επηρεάζουν τις εξελίξεις.
– Πού «κόλλησε» η επιλογή σας;
– Από ό, τι καταλαβαίνω, κάποιοι παρερμήνευσαν τον ρόλο μου νομίζοντας ότι είμαι εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ εγώ είμαι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο. Είναι σαν να λέει κανείς ότι ο Ελληνας πρέσβης σε μια ξένη χώρα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας αυτής και όχι της Ελλάδας. Ομως, αυτό που έχει τώρα σημασία δεν είναι ότι δεν έγινα πρωθυπουργός, αλλά η ανάγκη να συστρατευθούμε όλοι για να πετύχει αυτή η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία.
– Μεταφέρατε μήνυμα της κ. Λαγκάρντ;
– Ναι. Το μήνυμά της ήταν ότι θα πρέπει επειγόντως να σχηματισθεί κυβέρνηση ικανή να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Είναι μια κρίσιμη συγκυρία γιατί πρέπει να γίνουν παρα πολλά σε πολύ σύντομο διάστημα.
– Πότε θα επιστρέψει ο κ. Τόμσεν στην Αθήνα;
– Αύριο. Αρχίζουν οι νέες διαπραγματεύσεις για την πρώτη πρώτη δόση του νέου προγράμματος.
– Θα εκταμιευθεί η έκτη δόση και πότε;
– Η κ. Λαγκάρντ επιστρέφει στην Ουάσιγκτον στις 21 Νοεμβρίου. Η έκθεση είναι έτοιμη να υποβληθεί στο Δ.Σ. Τώρα που σχηματίσθηκε η νέα κυβέρνηση δεν θα υπάρξει εμπόδιο. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την πρώτη δόση του νέου προγράμματος, που πρέπει να εκταμιευθεί το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, θα είναι πιο δύσκολες.
Υπάρχει συναίνεση
– Βοηθά η συμμετοχή του κ. Μουρμούρα;
– Θα διευκολύνει τις συζητήσεις στον βαθμό που θα δείξει στους συνομιλητές μας αυτό που ζητούσαν τόσο καιρό, ότι υπάρχει συναίνεση για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.
– Πόσο καθοριστική είναι η διαπραγμάτευση για το PSI;
– Εχει πολλά αγκάθια. Πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αν δεν συμβεί αυτό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν καλύπτονται και θα τεθεί ξανά θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Ο, τι δεν καλύψει ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να καλύψουν τα άλλα κράτη και στη σημερινή συγκυρία και την κρίση της Ιταλίας πολύ δύσκολα οι εταίροι μας θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
– Τι ακριβώς ζητούν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να υπογράψουν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς;
– Αυτό που θέλουν είναι ένα ξεκάθαρο γραπτό μήνυμα από τον κ. Σαμαρά ότι αποδέχεται τους όρους και τα μέτρα της 27ης Οκτωβρίου. Η διατύπωση του προσχεδίου, το οποίο έχω διαβάσει, δείχνει ότι η τρόικα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του κ. Σαμαρά σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα να σταλεί αυτή η επιστολή, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία. Είναι διαφορετικές οι επιστολές που θα στείλουν ο νέος πρωθυπουργός, ο υπ. Οικονομικών με τον κ. Προβόπουλο, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς.
– Πώς βλέπει η τρόικα τον κ. Παπαδήμο;
– Είναι γνωστός στο ΔΝΤ και στην Ευρώπη, αναγνωρισμένου κύρους και όλοι εύχονται να πετύχει. Δεν πρόκειται για ατομικό εγχείρημα, αλλά για εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας και απομάκρυνσης του «ορατού πλέον κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα