Royal Bank of Scotland: "Καθεστώτα «ημιμαριονέτες» σε Αθήνα, Ρώμη"
Αντί να οδεύει προς μια πραγματική δημοσιονομική και πολιτική ένωση ώστε να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατευθύνεται προς μια ομοσπονδία τύπου Σοβιετικής Ενωσης, με καθεστώτα «ημιμαριονέτες», όπως αυτά που αναλαμβάνουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία!
Δεν πρόκειται για δήλωση οπαδού των θεωριών συνωμοσίας, αλλά για διατυπώσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση της τράπεζας Royal Bank of Scotland () με αφορμή την κατάσταση στην ευρωζώνη. Οι αναλυτές της RBS υπενθυμίζουν ότι την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης η Μόσχα τοποθετούσε «ημιμαριονέτες» στις περιφερειακές χώρες ώστε να τις ελέγχει καλύτερα.
Προχθές, o πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την Ελλάδα ως παράδειγμα χώρας που έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να συνθέτουμε χρήματα από τον αέρα». «Η Ρωσία δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και άλλων δυτικών χωρών με χρέος πολύ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους» υποστήριξε ο Βλ. Πούτιν. «Η Ρωσία έτσι δεν μπορεί να υπάρξει, πρέπει να ζήσουμε αναλόγως των πόρων μας» είπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας σε συνέδριο «αγροτικής διανόησης» και αντιμετωπίζοντας πιέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού της χώρας να διαχειρίζονται με σύνεση τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η ορθολογικότερη διαχείριση των κρατικών πόρων γιατί διαφορετικά η Ρωσία κινδυνεύει να επιστρέψει σε συνθήκες χειρότερες από τη δεκαετία του 1990. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κάτω από το βάρος του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους, να γκρεμιστεί όλη η οικονομία» επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Πούτιν.
Οσο για την έκθεση της RBS για τις «ημιμαριονέτες», οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι «οι αγορές δεν μπορούν να ανεχτούν περισσότερα λάθη από τους πολιτικούς», καθώς η σημερινή ισορροπία τρόμου είναι αδύνατο να συνεχιστεί. Η πτώση στις τιμές των μετοχών και η διεύρυνση των spreads, ακόμα και σε χώρες με την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι «η λογική απάντηση στην απειλή της Μέρκελ και του Σαρκοζί για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την ψήφιση από το κόμμα CDU της Μέρκελ της δυνατότητας εθελοντικής εξόδου από την ΟΝΕ».
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, αν η Γερμανία δεν συμφωνήσει στη διεύρυνση του ρόλου του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τότε το πιστοποιητικό θανάτου για την ευρωζώνη είναι έτοιμο και υπογεγραμμένο, και ο θάνατος θα συμβεί μέσω της αποσύνθεσης του τραπεζικού τομέα. Μπροστά σε αυτό το σενάριο, η RBS εκτιμά ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει.
Αλλες 31 δημόσιες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα γενικού ξεπουλήματος
Επισπεύδει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων η νέα κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι συνεπής στις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές. Τριάντα μία δημόσιες επιχειρήσεις και δικαιώματα περνούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η αδράνεια στις αποκρατικοποιήσεις οδηγεί σε απόκλιση 3,5 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά για φέτος (5 δισ. ευρώ). Τα δικαιώματα και οι μετοχές εταιριών που περνούν στο Ταμείο Περιουσίας αφορούν:
Μετοχές και δικαιώματα ψήφου τριών τραπεζών. Πωλούνται 3.306.202 μετοχές της Alpha Bank, ήτοι 0,619% του μετοχικού της κεφαλαίου, 11.793.750 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ή 1,234% του μετοχικού κεφαλαίου και 14.953.429 της Πειραιώς ή 1,308% του μετοχικού κεφαλαίου (είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012).
Το 23,1% του ΟΛΠ, που αντιστοιχεί σε 5.775.000 μετοχές, και το 23,3% του ΟΛΘ, ήτοι 2.348.640 μετοχές.
Το 27,3% (σε σύνολο 61,3% συμμετοχής του Δημοσίου) της ΕΥΔΑΠ και το 40% (σε σύνολο 74%) της ΕΥΑΘ.
Την παραχώρηση των κρατικών αεροδρομίων, που είχε προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, που απορρέουν από την από 23 Νοεμβρίου 1999 σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και της εταιρίας «Καβάλα Oil».
Δικαιώματα που είχαν προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2012 και απορρέουν από την παραχώρηση πέντε εθνικών οδών: Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας που υπέγραψε το Δημόσιο με την παραχωρησιούχο εταιρία Μορέας Α.Ε., Ιονία Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα - Μαλιακός και Σχηματάρι - Χαλκίδα) με την εταιρία Νέα Οδός, Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα με την εταιρία Ολυμπία Οδός, Μαλιακός - Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι με την εταιρία Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου καθώς και η Ε65 της Θεσσαλίας με την εταιρία Κεντρική Οδός.
Την παραχώρηση μέχρι και 25 χρόνια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου με την εταιρία Γέφυρα Α.Ε., καθώς και της Αττικής Οδού.
Το 100% των δικαιωμάτων από 10 λιμάνια και συγκεκριμένα τους Οργανισμούς Λιμένος Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πατρών, Ραφήνας και Ηρακλείου. Ο προγραμματισμός είναι για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Το 100% της Εγνατίας Οδού, που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Την εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Τη μεταβίβαση 92.510 μετοχών της εταιρίας ΟΠΑΠ, που αντιστοιχούν στο 29% του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Τα δικαιώματα που απορρέουν από τα κρατικά λαχεία και αφορούν την παραγωγή, τη λειτουργία, την κυκλοφορία, την προβολή, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση για διάστημα 15 ετών, με εξαίρεση τα δικαιώματα που έχουν ήδη εκχωρηθεί σε τρίτους λόγω τιτλοποίησης εσόδων.
Μ. Χριστοδούλου
Αποστολή: Γιώργος Θαλασσινός
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα