Ποια είναι τα ευρωομόλογα που θέλει να επιβάλει η Μέρκελ
Βερολίνο: «Ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα χωρίς υπογραφή Σαμαρά»
Βερολίνο
Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως: «Η έκτη δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί, εάν δεν συνυπογράψει τη δανειακή συμφωνία και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» δήλωσε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους.
Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι ο πρόεδρος του Eurogrupp Ζαν-Κλωντ Γιούνγκερ δήλωσε το Σάββατο, ότι για την ίδια εκταμίευση θα αρκούσε η υπογραφή της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δεν αλλάζει τίποτα στο θέμα. «Δεν είμαι εκπρόσωπος του κ.Γιούνγκερ» είπε. «Ως εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως επαναλαμβάνω ότι η θέση μας παραμένει η ίδια».
Και τι γίνεται όμως, εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία αποδειχθεί ανεπίδεκτος μαθήσεως; « Τότε η απάντηση είναι απλή: Ούτε ευρώ για την Αθήνα» πρόσθεσε ανώτατος γερμανός διπλωμάτης.
Η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το ύστατο εμπόδιο για την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας. «Όλα τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας με την Αθήνα έχουν μπει ήδη στο αυλάκι» είπε. «Ακόμα και οι συντηρητικές κυβερνήσεις αδημονούν, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως ανώτατο στάδιο του πολιτικού παραλογισμού».
Το ενδιαφέρον του Βερολίνου έχει μετατεθεί όμως τις τελευταίες ημέρες εμφανώς προς τις άλλες μεγαλύτερες χώρες του ευρώ - Ιταλία και Ισπανία - που στενάζουν όλο και περισσότερο υπό την πίεση των αγορών, καθώς και προς τις Βρυξέλλες, όπου δίνεται η μάχη για τα μελλοντικά μοντέλα διαχείρισης της κρίσης.
Το τελευταίο από αυτά είναι η πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο για την έκδοση ευρωομολόγων στην ευρωζώνη - που έχουν μεταβαπτιστεί, για κοσμητικούς λόγους, σε «ομόλογα σταθερότητας».
Το μοντέλο περιέχει τρεις εκδοχές: Η πρώτη προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των εθνικών ομολόγων με ευρωπαϊκά, η δεύτερη, ένα μίγμα ευρωομολόγων με εθνικά, και η τρίτη την έκδοση μικρής ποσότητας ευρωομολόγων από μια ξεχωριστή χώρα με αναλογική εγγύηση των άλλων κρατών-μελών. Για τις δυο πρώτες εκδοχές πρέπει να γίνει αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, για την τρίτη όχι - εξ ου και η άποψη ότι μπορεί να γίνει και πιο εύκολα αποδεκτή.
Το μοντέλο αυτό, που διέρρευσε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, θα παρουσιαστεί όμως επίσημα με τη μορφή μιας «Πράσινης Βίβλου» την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες, δεν προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στο Βερολίνο.
«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επίσημα γνώση του ντοκουμέντου, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν πανάκεια» δήλωσε στο ίδιο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ. Παρόλα αυτά, βεβαίωσε, το Βερολίνο θα εξετάσει ενδελεχώς τα τρία σενάρια.
Η Άνγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε, θα φέρει προς συζήτηση το θέμα κατά τη συνάντησή της με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την προσεχή Πέμπτη στο Στρασβούργο.
« Δεν θα πέφτατε έξω, εάν υποθέτατε ότι θα γίνει διεξοδική ανταλλαγή απόψεων γι αυτό» είπε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε προσαρμογή της τρέχουσας πολιτικής θα πρέπει να στηρίζεται σε δυο απαρέγκλιτες αρχές: « σαφή, διαφανή και αποτελεσματικά μέτρα» για την εξυγίανση των κρατικών δαπανών και «πολιτικά μέσα» για την αλλαγή των οικονομικών θεσμών, έτσι ώστε «η κρίση να καταπολεμηθεί στη ρίζα» της.
Σε απλά ελληνικά, τα παραπάνω σημαίνουν, πρώτον, ότι η κ.Μέρκελ δεν αποκλείει πλέον κατηγορηματικά την έκδοση ευρωομολόγων, τουλάχιστον στην τρίτη, περιορισμένη μορφή τους. Δεύτερον, όμως, ότι τέτοια ομόλογα θα είναι «δηλητηριασμένα», αφού η έκδοση τους θα συνοδεύεται, αφενός, από μια δρακόντεια πολιτική λιτότητας για όλα τα κράτη-μέλη, και αφετέρου, από την εγκατάσταση στις Βρυξέλλες ενός νέου επιτρόπου -τιμωρού, που θα επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στις χώρες-παραβάτες και θα τις εξωθεί, εν τέλει, σε «οικιοθελή» έξοδο από την ευρωζώνη.
« Τέτοια τρομοομόλογα θα ήταν όντως του γούστου της Μέρκελ» έλεγε - παίζοντας με τις λέξεις - αναλυτής στο Βερολίνο. «Το καλό είναι μόνο, ότι οι περισσότεροι εταίροι δεν συμφωνούν με τους όρους της. Και δεν θα της επιτρέψουν ποτέ να τους τα επιβάλει».
Κι αυτό, πρόσθεσε, θα φανεί ανάγλυφα στη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα