Ένα μικρό αφιέρωμα της Κουρδικής Νεολαίας της Γαλλίας στη Ντανιέλ Μιτεράν
Διαβάσετε τον τελευταίο λόγο της (2009) στο Κοινοβούλιο του αυτονόμου ιρακινού Κουρδιστάν.
Η Κουρδική νεολαία αποτίει φόρο τιμής στην Ντανιέλ Μιτεράν η οποία απεβίωσε σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο του Παρισιού σε ηλικία 87ετών.
Χαιρετίζουμε το θάρρος της πρώην πρώτης κυρίας της Γαλλίας η οποία αντιστάθηκε από νεαρή ηλικία κατά των αδικιών σε αυτό τον κόσμο. Ήταν μέλος της αντίστασης κατά των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει αγωνιστεί για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού ζητήματος.
Η Ντανιέλ Μιτεράν, η φίλη των Κούρδων
Υποστήριξε ενεργά τα σύμβολα του αγώνα μας, όπως την Leyla Zana και τον σύζυγό της (πρώην δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ), που καταδικάστηκαν από τα τουρκικά δικαστήρια επειδή εκφώνησαν λόγους στην κουρδική γλώσσα.
Η Ντανιέλ βοήθησε Κούρδους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν (1980-1988).
Προώθησε την συμφιλίωση μεταξύ των ηγετών του Νότιου Κουρδιστάν στην δεκαετία του 90.
Το ίδρυμα της (Γαλλία- Ελευθερίες) παρενέβη αρκετές φορές στο Κουρδιστάν για τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών δράσεων .
Το 1999, όταν ο κ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν , ηγέτης του κουρδικού PKK ήταν στη Ρώμη, η κ. Μιτεράν δήλωσε:
«Ο Οτσαλάν είναι ένα δώρο για τους Ιταλούς. Τώρα, το κουρδικό ζήτημα έγινε διεθνώς γνωστό. Ο κ. Οτσαλάν και οι Κούρδοι είναι όλοι στην καρδιά μου. Εξάλλου, υποστηρίζω τους Κούρδους μέσω του ιδρύματος μου «Γαλλία-Ελευθερίες». Πηγαίνω επί τόπου για να τους βοηθήσω. Ο Οτσαλάν δεν είναι τρομοκράτης, αλλά ένας αγωνιστής για την ελευθερία».
Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Κούρδος ηγέτης απήχθη στην Κένυα από τις μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών, αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας.
Το 2009, ήταν μια από τους κύριους τιμημένους καλεσμένους σε σύνοδο του Κοινοβουλίου του αυτόνομου Κουρδιστάν του Ιράκ και διηγήθηκε:
«Άκουσα ότι ορισμένοι προτείνουν τη μετατροπή του Κουρδιστάν σε Ντουμπάι ή Κατάρ. Δεν γνωρίζω αν αυτή η προοπτική είναι ρεαλιστική. Εν πάση περίπτωση θα ήταν κρίμα να μεταβάλετε αυτή τη χώρα με υψηλή κουλτούρα, η οποία ήταν ένα από τα λίκνα του ανθρώπινου πολιτισμού, σε ένα πετρελαϊκό ραντιέρικο καταναλωτικό εμιράτο.
Ο λαός σας θα έχανε την ψυχή και την ταυτότητά του.
Ονειρεύομαι, από τη μεριά μου, για το Κουρδιστάν ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, του δικαίου και της αλληλεγγύης. Έχετε την τύχη να ζήσετε σε εύφορη γη, να διαθέσετε σχετική αφθονία υδάτινων πόρων. Η γεωργία και η κτηνοτροφία που για χιλιετίες έκαναν τον πλούτο της Άνω Μεσοποταμίας φαίνονται σήμερα εγκαταλειμμένες. Και αυτό είναι κρίμα. Η επισιτιστική αυτάρκεια είναι η βάση για την επιβίωση ενός λαού. Το νερό είναι ένας θησαυρός πολύ μεγαλύτερος από ό, τι το πετρέλαιο. Διότι η ανθρωπότητα μπορούσε να ζήσει χωρίς το πετρέλαιο για χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό».
Η κουρδική νεολαία της Γαλλίας δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ενέργειες της Ντανιέλ υπέρ των Κούρδων.
Άλλα άρθρα από Χριστιάννα Λούπα
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο