Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

7 εκ φράγκα για την Αλεξανδρέττα - Σοκ στην Τουρκία από τις αποκαλύψεις!

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | 7 εκ φράγκα για την Αλεξανδρέττα - Σοκ στην Τουρκία από τις αποκαλύψεις!

Λιάνα Μυστακίδου

 

Η Τουρκία πλήρωσε 7 εκ. φράγκα στη Γαλλία το  1939 για να πάρει την Αλεξανδρέττα! Η είδηση προκάλεσε έκπληξη στους πολίτες αλλά και στους ιστορικούς.



Η εφημερίδα Vatan αποκάλυψε ότι η Γαλλία και η Τουρκία υπέγραψαν δυο συμφωνίες στις 23 Ιουνίου και 23 Αυγούστου του 1939. Βάσει της πρώτης συμφωνίας εκδόθηκε κυβερνητικό διάταγμα  στις 6 Ιουνίου του 1940 που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Ισμέτ Ινονού και του πρωθυπουργού Ρεφίκ Σαϊντάμ, για την κατάθεση 7 εκ. φράγκων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκία στο λογαριασμό της γαλλικής Klering.

Ο καθηγητής Αχμέτ Ντεμιρέλ δηλώνει έκπληκτος για τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα και τονίζει: «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αποκτήσαμε την Αλεξανδρέττα με δημοψήφισμα».

Ο καθηγητής Μετέ Τουντζάι δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τα έγγραφα, αλλά δεν αποκλείει να έχουν καταβληθεί χρήματα γιατί, όπως λέει, συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

Για να δούμε, όμως, πώς απέκτησε τελικά η Τουρκία την Αλεξανδρέττα. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Αλεξανδρέττα απέκτησε ειδικό καθεστώς και τέθηκε υπό την Εντολή της Γαλλίας. Η Τουρκία έφθασε πολλές φορές στα πρόθυρα του πολέμου με τη Γαλλία εξαιτίας της Αλεξανδρέττας, η οποία περιλαμβάνεται στο Misak-I Milli  (ιερός όρκος για εθνικές κατακτήσεις).

Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση του 1930 και ο Χίτλερ ξεκίνησε την επεκτατική του δραστηριότητα η Τουρκία βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση έναντι  της Γαλλίας.

Ο Ατατούρκ και η κυβέρνηση του προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κατακτήσουν την Αλεξανδρέττα. Όταν η Γαλλία απελευθέρωσε τη Συρία το 1936, ήθελε να της δώσει και την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία αντέδρασε και το  θέμα έφτασε στην Κοινωνία των Εθνών. 

Εκεί αποφασίστηκαν τα εξής: Η Αλεξανδρέττα θα είναι ανεξάρτητοι εσωτερικά, στις εξωτερικές της σχέσεις θα υπάγεται στη Συρία, αλλά η επίσημη γλώσσα θα είναι η τουρκική.  Η απόφαση δεν ικανοποίησε και τις δυο χώρες. Το 1938 ιδρύθηκε το ανεξάρτητο κράτος της Αλεξανδρέττας.

Τελικά με τη συμφωνία της  23ης Ιουνίου του 1939 η Γαλλία δέχθηκε την ένταξη της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία, έναντι 7 εκ. φράγκων. Η  πλειοψηφία της Βουλή της Αλεξανδρέττας στην τελευταία συνεδρίαση της στα τέλη του 1939, ψήφισε υπέρ  της ένταξης της στην Τουρκία.

Την ιστορία αυτή την περιγράφει η εφημερίδα που έκανε και την αποκάλυψη. Εμείς απλά την αντιγράφουμε, για να μαθαίνουμε  πως μεθοδεύονται παρασκηνιακά πράγματα , τα οποία ο κόσμος τα μαθαίνει μετά από πολλές δεκαετίες, αλλά και για να προσέχουμε επειδή και άλλες περιοχές εντάσσονται στον «εθνικό όρκο» των Τούρκων…

Ελεύθερη Ζώνη





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Γιαχία Σινουάρ: Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς

17 Οκτωβρίου 2024, 16:14
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για πλήγμα του Ισραήλ σήμερα (17.10.2024) στην Λωρίδα της Γάζας, ...

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0