Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Η Τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον Κόσμο" - Του Marc Roche*

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Βιβλίο | "Η Τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον Κόσμο" - Του Marc Roche*

Γράφει ο Ευθύμιος Αθανασόπουλος

 

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του Marc Roche με τίτλο «Η Τράπεζα – Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον Κόσμο» είναι αφιερωμένο στην ανάμειξη του ευαγούς αυτού ιδρύματος στην υπόθεση της εισόδου μας στην ΟΝΕ. Τα κυριώτερα σημεία του είναι τα παρακάτω:


«Η Αντιγόνη Λουδιάδη μοιάζει με γάτα που ετοιμάζεται να επιτεθεί στο θύμα της. Λένε ότι η κυρία αυτή είναι πολύ ευφυής, λίγο υστερική και τυραννική με τους συνεργάτες της, ενώ κάνει τον συνομιλητή να τα χάνει. Τη φωνάζουν Άντι και είναι τραπεζίτισσα στην Goldman Sachs International στο Λονδίνο. Αυτή η ειδικός των σύνθετων χρηματοοικονομικών προΐόντων είναι περήφανη για την Ελληνική καταγωγή της. Πτυχιούχος της Οξφόρδης, λέγεται ότι είναι μανιακή με τη δουλειά, ότι καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο και έχει την ατζέντα της πάντα γεμάτη.

Είναι εκείνη που βοήθησε την Ελλάδα να καμουφλάρει το χρέος της. Χάρη στην ευρηματικότητά της, η χώρα μπόρεσε να μπει στη Ζώνη του Ευρώ το 2002, καθώς τυπικά τηρούσε τα κριτήρια της Συνθήκης του Maastricht αναφορικά με το χρέος. Η δημοσιονομική αναμόρφωση, της οποίας την ευθύνη είχε η Άντι, χάρισε στον εργοδότη της ένα σωρό λεφτά, προκαλώντας παράλληλα, εννέα χρόνια μετά, την πιο σοβαρή κρίση στην Ευρωζώνη.

Η Αυτοκρατορία Goldman Sachs ενδιαφέρεται ειδικότερα για την  Ελλάδα για έναν επιπλέον λόγο: Τη φύση του χρέους της. Πρόκειται για σύνθετα ομόλογα, αποτιμημένα με ασαφή κριτήρια και απροσδιόριστη δυνατότητα προεξόφλησης, τα οποία είναι πρόσφορα σε κερδοσκοπία.

Στην περίπτωση των Ελληνικών ομολόγων, ο μηχανισμός των ασφαλίστρων CDS έδωσε τη δυνατότητα να προστατευτεί το χρέος από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις κατά τη μετατροπή του σε Ευρώ ενώ αρχικά είχε εκδοθεί σε Δολλάρια. Η συναλλαγματική ισοτιμία που επιλέχθηκε ήταν πολύ ευνοϊκή για την Goldman Sachs. Εξάλλου το ποσό που καλύφθηκε από τα CDS ξεπερνούσε εκείνο του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Αλλάζοντας την περοθεσμία εξόφλησης της απαίτησης μέσω swap, η Ελλάδα δεσμεύεται να πληρώσει στην Τράπεζα μεγάλα ποσά ως το 2019 και με επαχθείς όρους, γεγονός που οξύνει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές της δυσκολίες. Κατά το πνεύμα της τραπεζίτισσας, αυτοί οι τοκογλυφικοί  όροι δεν έχουν τίποτα το σοκαριστικό. Η Goldman Sachs δεν είναι η Μητέρα Τερέζα. Ο πελάτης που πήγε παρακαλετά δεν είναι σε θέση ισχύος. Η Άντι ορμάει στο λαχείο που έχει μπροστά της.

Το 2006 η Goldman Sachs γίνεται σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας σαν ισχυρό σύμμαχο τον Πέτρο Χριστοδούλου, ειδικό στα παράγωγα, που εργαζόταν σαν χρηματιστής της… Goldman Sachs στο Λονδίνο πριν έρθει στην Αθήνα το 1998 για να αναλάβει διευθυντική θέση στην Εθνική Τράπεζα. Μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας του Delaware, μεταφέρεται, χωρίς κανένας να πάρει είδηση, ένα μέρος του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, για να θολώσουν τα νερά.

Το Νοέμβριο του 2009 στελέχη της Goldman Sachs προσπαθούν να πείσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει με τον προϋπολογισμό της Υγείας ότι είχε γίνει παλαιότερα με αυτόν των Στρατιωτικών Δαπανών και επιπλέον η Goldman Sachs προσφέρθηκε να πουλήσει εκτός χρηματιστηριακής αγοράς , πάλι στα κρυφά, ένα μέρος του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους σε επενδυτές που έχουν έδρα στην Κίνα, χώρα στην οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο η Goldman Sachs. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρνήθηκε. Στις 15.2.2010, ο Otmar Issing πρώην μέλος στο Διευθυντήριο της Bundesbank, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράφει στους Financial Times, ένα βιτριολικό κείμενο κατά της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Ο Issing παραλείπει να διευκρινήσει ότι είναι διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs. Πιθανή επιτυχής επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανέβαζε την τιμή του Ευρώ, τη στιγμή που η Goldman Sachs πόνταρε όπως όλοι οι κερδοσκόποι στην υποτίμησή του.

Η Αντιγόνη Λουδιάδη επιβραβεύτηκε από την Goldman Sachs με μια προαγωγή σε πολύ καλή θέση στο Τμήμα Ασφαλειών Ζωής» και αργότερα πέρασε στην... Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ποιος ήταν «πρώτο τραπέζι πίστα» στην Τράπεζα της Ελλάδας το 2001!

*Ο Marc Roche είναι βέλγος δημοσιογράφος.

Εδώ και είκοσι χρόνια είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στο City του Λονδίνου, ενώ συνεργάζεται επίσης με τη βελγική Le Soir και την ελβετική La Tribune de Genève.

Το βιβλίο του "Η Τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παρουσίαση βιβλίου: Αντώνη Αντωνάκου, «Ελληνικό Αλφάβητο»

07 Μαρτίου 2024, 22:02
 Παρουσίαση βιβλίου σε μεγάλη εκδήλωση «στον Παρνασσό» "Ελληνικό Αλφάβητο" του καθηγητού κ. Αντώνη Αντωνάκου   Ένα εξαίρετο ...

Ποίηση: Νίκου Παπάνα, "Σας αρέσουν τα σονέτα;" - Εκδόσεις Ιωλκός

26 Ιανουαρίου 2024, 20:29
Η τρίτη συλλογή του Νίκου Παπάνα αποτελείται από 14 σονέτα. Μερικά από αυτά είναι ...

Νίκου Μπατσικανή: "Αντιγόνη" - Πρόσκληση υπογραφής αντιτύπων

11 Σεπτεμβρίου 2023, 19:57
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ Τρίτη, 12/09/23, 19.30 - 20.30 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου, «Πεδίον τού Άρεως» «Εκδόσεις Νίκας», ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0