Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ζάιμπερτ: «Oρισμένοι δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης»

Αρχική | Οικονομία | Ζάιμπερτ: «Oρισμένοι δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης»

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του την Τετάρτη για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, λέγοντα: «Είμαι πιο απαισιόδοξος, από ότι ήμουν πριν από μια, ή δυο εβδομάδες».

Ο κ. Ζάιμπερτ αιτιολόγησε την απαισιοδοξία του στο γεγονός πως «ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κι αυτό δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης για το ευρώ». Επιπλέον, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες τόνισε ότι στους εν λόγω κύκλους συμπεριλαμβάνεται και η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χερμαν βαν Ρομπάι, που έχουν ανοίξει πάλι το «κιβώτιο με τα τεχνάσματα» για να επιτύχουν στη σύνοδο έναν «κίβδηλο συμβιβασμό» που θα αποτρέψει την αναγκαία αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οργανισμοί και κράτη - μέλη θα πρέπει να αλλάξουν στάση σε πολλά θέματα «για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στους κανόνες των νέων συνθηκών».

«Υπολογίζουμε (ότι θα έχουμε) πολύ απαιτητικές και κατά διαστήματα δύσκολες συνομιλίες» την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε. «Μας χρειάζεται μια νέα βάση για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τουλάχιστον για την ευρωζώνη», επεσήμανε, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα που θα εμπεριέχει η γαλλγερμανική πρόταση θα είναι «φιλόδοξο». Παράλληλα, τόνισε πως η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών θα είναι «περιορισμένη», αλλά «ουσιώδης».

Παράλληλα, επεσήμανε πως τα σημεία αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών που θα είναι αποτελούν τις αλλαγές- κλειδιά αφορούν αφενός την κατάθεση η κατάθεση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από όλες τις χώρες-μέλη της νομισματικής ένωσης, που θα ελέγχονται και θα «προσαρμόζονται» εν ανάγκη - σε περίπτωση απόκλισης από τους συμφωνηθέντες στόχους - από την Κομισιόν κι αφετέρου, το «φρένο στα ελλείμματα» που «θα καθορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εφαρμόζεται σε εθνικό, και θα ελέγχεται με ενισχυμένο τρόπο από ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η πρόταση Ρομπάι

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, σε κείμενό του στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρει, ότι για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών. 

Αντίθετα ο κ. Ρομπάι προτείνει την συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου αρ. 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβολικού ελλείμματος.

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να καθορίζει αυστηρότερα κριτήρια για το ανώτατο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος μιας χώρας ή την οικειοθελή δέσμευση των χωρών για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Έτσι θα δρομολογούνταν ένα «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο», το οποίο θα διευκόλυνε και τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Στην ουσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει έναν λιγότερο χρονοβόρο δρόμο, συγκριτικά με τη σχετική πρόταση Γαλλίας- Γερμανίας αντί της αλλαγής της Συνθήκης.
Η πρόταση του κ. Ρομπάι απαιτεί ομοφωνία μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Marketbeast.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0