Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Παπαδήμος: «Θα αλλάξει η δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Παπαδήμος: «Θα αλλάξει η δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας»

Βήμα προς μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση και για την αντιμετώπιση της κρίσης η νέα Συνθήκη

 

Η δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας θα αλλάξει, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, και από το 2013 η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης αν υλοποιηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2012. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας θα μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες της νέας συνθήκης των «26» που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Πρόκειται για σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα και στο μέλλον, τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος για τις αποφάσεις της Συνόδου.

«Aν υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι αλλά και εφικτοί στόχοι του προϋπολογισμού, θα αλλάξει η δημοσιονομική εικόνα της χώρας και θα τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, λίγο μετά την ολoκλήρωση της
Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα,  ότι μετά την επίτευξη των στόχων αυτών η Ελλάδα θα ασκήσει δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνη με τους νέους κανόνες που υιοθετήθηκαν σήμερα από την ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα μέτρα που ενδέχεται να κριθούν αναγκαία για το 2013-2014 θα εξειδικευτούν κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η διαμόρφωση του οποίου θα ξεκινήσει την
άλλη βδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι μετά το 2013 η ελληνική οικονομία θα μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι αποτελούν « σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον και στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης ».  

Η πρώτη δέσμη των αποφάσεων που έλαβε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο πρωθυπουργός, έχει μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα και αφορά στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

«Τα μέτρα που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική αποτελούν μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της σύγκλισης της δημοσιονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και διασφαλίζουν ένα υψηλό βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

«Υιοθετήθηκε ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο » είπε, το κυριότερο στοιχείο του οποίου είναι η εφαρμογή ενός δημοσιονομικού κανόνα που προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός των χωρών θα πρέπει να είναι ισορροπημένος.

Αυτό σημαίνει ότι το διαρθρωτικό ελλειμμάτων χωρών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,5 % του ΑΕΠ, είπε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να μπει στις έννομες τάξεις των κρατών μελών, ει δυνατόν σε συνταγματικό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει αν αυτός ο « χρυσός κανόνας », όπως τον αποκαλούν, έχει μεταφερθεί σωστά στα εθνικά δίκαια. 

Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε, επίσης, ότι δημιουργείται ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός για τα κράτη που εκτρέπονται δημοσιονομικά, σύμφωνα με τον οποίο, αν οι χώρες έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ, θα επιβάλλονται
αυτομάτως κυρώσεις, εκτός και αν δεν το επιτρέψει η ειδική πλειοψηφία των χωρών- μελών.

Τα κράτη που θα υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προγράμματα που θα περιλαμβάνουν διαρθρωτικά και άλλα μέτρα.

Επίσης, η Επιτροπή θα  μπορεί να ζητήσει τροποποιήσεις των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών.

Η δεύτερη δέσμη των αποφάσεων, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης και επικεντρώνεται σε θέματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην ενίσχυση των πόρων τους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν  αναλυτικότερα τους επόμενους μήνες και θα ληφθούν αποφάσεις το Μάρτιο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε, ακόμη, ότι το Μάρτιο του 2012 αναμένεται η κοινή έκθεση των ιθυνόντων της ΕΕ σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων.

Ένα θέμα, το οποίο όπως είπε, δεν απορρίπτεται, ωστόσο δεν είναι ακόμη ώριμο για να προχωρήσει. Όπως σημείωσε η έκδοση κοινών ομολόγων, ναι μεν μπορεί να συντελέσει στον περιορισμό των πιέσεων από τις αγορές, τόνισε, ωστόσο, ότι είναι πολύ σύνθετο θέμα και ότι θα πρέπει να αποφασιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Για το λόγο αυτό, τόνισε οι προτάσεις των Μπαρόζο και Ρόμπαϊ, για κοινά ομόλογα, θα συνδέονται με προτάσεις που θα αφορούν τη δημοσιονομική σύγκλιση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι, σε γενικές γραμμές, οι σημερινές αποφάσεις θα έχουν θετική επίδραση στην πραγματική οικονομία και θα οδηγήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση του λεγόμενου PSI, δηλαδή της ανάληψης του κόστους διάσωσης της Ελλάδας από τους ιδιώτες, λέγοντας ότι η αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής  ότι η περίπτωση της
Ελλάδας είναι εξαιρετική και δεν θα επαναληφθεί, είναι «θετική»  και καθησυχαστική.

Αναφερόμενος στην έκβαση των διαπραγματεύσεων του ελληνικού PSI, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και πως «οι οιωνοί είναι καλοί».

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0