Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος - Μπάζωσαν εν μία νυκτί αρχαίο τάφο!
Φίλιππος Καραμέτος
Συντεχνιακός πόλεμος μεταξύ αρχαιολόγων, έντονο παρασκήνιο και μία περίεργη σιγή ιχθύος από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλονται για την υπόθεση της μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης στην Αρχαία Πελλάνα Σπάρτης, δηλαδή τον ανακτορικό τάφο που αφέθηκε στην τύχη του, κάτω από 200 τόνους μπαζών.
Η ανακάλυψη ίσως να διαλεύκανε και τα πιο σκοτεινά σημεία στην ιστορία της ομηρικής Λακεδαίμονας.
Το video-ντοκουμέντο από τις ανασκαφές στην Αρχαία Πελλάνα, Λακωνίας, που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνει το μεγαλείο και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων, τα οποία βρίσκονται κάτω από μεγάλο όγκο χαλικιών, εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.
H zougla.gr εντόπισε τον υπεύθυνο της ανασκαφής, κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, επίτιμο έφορο αρχαιοτήτων και διευθυντή των ανασκαφών στην περιοχή, ο οποίος, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας, κατήγγειλε συμφέροντα εγχώριων και ξένων αρχαιολόγων και περίεργες μεθοδεύσεις από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως μας αναφέρει, το Πάσχα του 2002 έγινε η ανακάλυψη και μέσα σε λίγες ημέρες ο τάφος μπαζώθηκε, με το πρόσχημα ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν έπειτα από δύο μήνες. Ωστόσο, σχεδόν 10 χρόνια μετά δεν έγινε κάποια ενέργεια.
Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπέστατο μνημείο. Τον ανακτορικό θολωτό λαξευτό βασιλικό τάφο του Μενέλαου και της Ελένης, ο οποίος μπαζώθηκε εν μία νυκτί με απόφαση του Κ.Α.Σ., με την πρόφαση την εμφάνιση ρωγμών υπό τον φόβο ατυχήματος.
Η αγγλική αρχαιολογική υπηρεσία, που ερευνούσε τον χώρο για 150 χρόνια, είχε εντοπίσει ένα μέρος που λέγεται Μενελάιο, στο οποίο δεν είχε βρεθεί κάτι αξιόλογο που να μπορεί να κάνει γενικώς παραδεκτό το ότι η Σπάρτη αποτελούσε ένα μυκηναϊκό αυτοκρατορικό κέντρο, άρα λοιπόν δεν υπήρξε στην περιοχή.
Στην πραγματικότητα, όμως η Σπάρτη, ύφανε το παρελθόν της πάνω στο τιμόνι μιας άλλης πόλης, της Λακεδαίμονος!.
Λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση του διακεκριμένου επιστήμονα κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου, είχε γίνει από τον ίδιο μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο χωριό Πελλάνα Λακωνίας τον Μάιο του 2002. Ο κ. Σπυρόπουλος είχε αρχίσει τις ανασκαφές σ’ έναν αρκετά καλοδιατηρημένο βασιλικό τάφο δίπλα στους άλλους που είχε βρει πριν από 22 χρόνια στη θέση «Πελεκυτή» στην ανατολική πλευρά του Μυκηναϊκού νεκροταφείου. Όταν όμως έφθασε στην είσοδο του τάφου, διαπίστωσε έκπληκτος πως αριστερά και δεξιά των τειχών του μεγάλου διαδρόμου υπήρχαν άλλοι δύο τεράστιοι τάφοι, οι οποίοι ήταν προφανώς ασύλητοι, διότι καλύπτονταν από τις πλάκες που τους είχαν κτίσει.
Δείτε το video όπου φαίνεται ο λόφος με τα μπάζα αλλά και λίγα χρόνια πριν κατά την πρώτη περιήγηση στον χώρο. Επίσης, ακούστε τι δήλωσε εκείνη την εποχή ο κ. Σπυρόπουλος στον δημοσιογράφο Γιάννη Κωστιάνη.
Δείτε το video-ντοκουμέντο του notospress:
Από το σημείο αυτό και μετά η υπόθεση περιπλέκεται. Για αδιευκρίνιστους λόγους και χωρίς να ενημερωθεί ο υπεύθυνος ανασκαφέας, διαπράχθηκε ένα πρωτοφανές έγκλημα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) σε συνεργασία με την Ε΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (Ε΄ ΕΚΠΑ) μπάζωσαν με 200 τόνους ακατέργαστο νταμαρίσιο χαλίκι τον μεγαλειώδη τάφο.
Η καταστροφή του είναι προφανής και ήδη οι κάτοικοι της Πελλάνας αντέδρασαν, προσφεύγοντας σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για κατάχωση του έργου, αλλά το έγγραφο έμεινε στο συρτάρι. Ο κ. Σπυρόπουλος απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Α.Π., η υπόθεση πάγωσε, όμως εκκρεμεί μέχρι σήμερα η απόφαση του ΣτΕ, μετά την προσφυγή του.
Εδώ εγείρονται πολλά ερωτήματα...
Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε αυτή την καταστροφή; Για ποιο λόγο επί 10 χρόνια δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανάδειξη του σημαντικότατου έργου;
Γιατί ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομίας να μην αναδειχθεί;
Ακόμη και υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα κατάρρευσης της κεντρικής εισόδου, με ποιο σκεπτικό ερρίφθησαν τόσοι τόνοι χαλικιού; Δεν θα προκαλούνταν μεγαλύτερα ρήγματα;
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα