Φονικές βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στη Νιγηρία
Δεκάδες νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τις πολλές εκρήξεις που σημειώθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων, στη Νιγηρία. Μία από τις εκρήξεις που σημειώθηκε μέσα σε εκκλησία κοντά στην πρωτεύουσα Αμπούζα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων. Για όλες τις εκρήξεις την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.
Δύο ακόμη εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Νταματούρου στη βόρεια Νιγηρία, κάνοντας πέντε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα, σημαδεύοντας την ημέρα των Χριστουγέννων στη χώρα. Για όλες τις εκρήξεις την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.
Νωρίτερα, έκρηξη σημειώθηκε σε μία ακόμη εκκλησία στη Νιγηρία, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους, δήλωσαν οι κάτοικοι. Η έκρηξη σε εκκλησία της πόλης Γκαντάκα στα βορειοανατολικά της χώρας είναι η τρίτη σήμερα και σημειώθηκε λίγες ώρες μετά από την έκρηξη μέσα σε εκκλησία κοντά στην πρωτεύουσα Αμπούζα, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων.
Την ευθύνη για την πρώτη επίθεση σε εκκλησία κοντά στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. «Είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης αυτής κατά της εκκλησίας της Μαντάλα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις επιθέσεις στα βόρεια της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Άμπουλ Κακά, μιλώντας για λογαριασμό της Μπόκο Χαράμ.
Στη δεύτερη έκρηξη σε εκκλησία που σημειώθηκε στην πόλη Τζος, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του. «Μία βόμβα εξερράγη. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρία οχήματα κάηκαν. Ένας τοίχος της εκκλησίας έχει καταστραφεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Πλατό, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τζος.
Ποια είναι η σέκτα Μπόκο Χαράμ
Η σέκτα Μπόκο Χαράμ, που αναλαμβάνει ήδη ευθύνη για τις φονικές ενέργειες μέσα σε χριστιανικούς ναούς στη Νιγηρία, θέλει να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα (160 εκατομμύρια: στο Βορρά πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι, στο Νότο οι Χριστιανοί) να επιβάλλει αυστηρά στο μέλλον, εκεί, τη Σαρία. Βέβαια, εναντιώνεται στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Πανεπιστημιακοί, πολίτες συχνά με άνετα εισοδήματα, προσχώρησαν στη Μπόκο Χαράμ στο ξεκίνημά της.
Το προπύργιό της έως το '09 ήταν η πόλη Μαΐντουγκούρι, η πρωτεύουσα του Μπόρνο στη βορειο-ανατολική Νιγηρία, δηλαδή συγχρόνως κοντά στο Καμερούν, στο Νίγηρα, στο Τσαντ.
Στη διάρκεια του '09, οι αρχές ασφάλειας σκότωσαν σε μάχες περίπου 800 ανθρώπους στην ανωτέρω γεωγραφική περιοχή. Σκότωσαν, τότε, και τον ηγέτη Μοχάμεντ Γιουσούφ. Η σέκτα Μπόκο Χαράμ επαναδραστηριοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του '10. Παραδείγματος χάρη, πέρυσι το θέρος, σκότωσε 24 ανθρώπους στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Αμπούζα.
Η Μπόκο Χαράμ συστάθηκε προ οκτώ, σχεδόν ετών, στις αρχές του έτους 2004. Στη διάλεκτο 'χαούσα', η δίλεκτη επωνυμία της σημαίνει : «είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία».
Η σέκτα διασυνδέεται, σήμερα, με την Αλ Κάιντα για το Μαγρέμπ, την AQMI, με τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους αντάρτες Σεμπάμπ στη Σομαλία, όπου και εκπαιδεύει προσωπικό της, ώστε να αναλάβει «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα