Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η μαγεία μιας μελωδίας… - Της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου*

Αρχική | Μουσική | Κλασική Μουσική | Η μαγεία μιας μελωδίας… - Της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου*

Κάποιες φορές, αρκεί και μόνο το άκουσμα μιας μελωδίας, για να μεταφερθεί κανείς σε χώρους ιδανικούς κι ολόφωτους, εκεί που δεν υπάρχει παρά η απόλυτη ομορφιά... Μια ομορφιά που οδηγεί τον καθένα μας σε νοσταλγικές αναπολήσεις κάποιων ευτυχισμένων στιγμών του παρελθόντος ή στην προσμονή κάποιων άλλων στιγμών που λαχταρά κι έχει την ανάγκη να πιστεύει πως θα ’ρθουν μια μέρα, σύντομα ή αργά…

Μια τέτοια μελωδία είναι αναμφισβήτητα και το περίφημο «Αdagio in G minor» του Albinoni

O Ιταλός συνθέτης της μπαρόκ μουσικής Tomaso Giovanni Albinoni (1671 – 1751) γεννήθηκε και πέθανε στη Βενετία. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του περιλαμβάνει όπερες· εκτιμάται πως ολοκλήρωσε ογδόντα περίπου όπερες, αρκετές από τις οποίες παρουσιάστηκαν και σε άλλες (εκτός της Βενετίας) πόλεις, όπως στο Μόναχο. Ιδιαίτερα γνωστά είναι και τα κονσέρτα για όμποε, τα οποία συνέθεσε· θεωρείται μάλιστα ως ο πρώτος Ιταλός που συνέθεσε κονσέρτα για το όργανο αυτό.  Είναι βέβαιο πως η οργανική μουσική του άσκησε βαθιά επίδραση στον Johann Sebastian Bach, ο οποίος έζησε κατά την ίδια χρονική περίοδο με τον Ιταλό συνθέτη.

Για τη ζωή του Albinoni γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Ήταν γιος του εύπορου εμπόρου Antonio Albinoni, σπούδασε βιολί και τραγούδι, η δε πρώτη του όπερα Zenobia, regina de Palmireni») ολοκληρώθηκε στη Βενετία, μαζί με μία συλλογή από δώδεκα σονάτες («Opus I»). Μέχρι το 1709 που πέθανε ο πατέρας του, καλλιέργησε με ευλαβική αγάπη την κλίση του στη μουσική, ενώ αργότερα κατάφερε να εξελιχθεί σε επαγγελματία μουσικό. Διέμενε στην Βενετία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, καταγράφονται όμως και κάποια ταξίδια του στην Βόρεια Ευρώπη. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1720, δεν αναφέρονται σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του και για το έργο του…

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος από τις όπερες που συνέθεσε δεν έχει διασωθεί, ίσως επειδή δεν τυπώθηκε στην εποχή του ή επειδή καταστράφηκε. Αντίθετα, έχουν διασωθεί δέκα συλλογές οργανικών έργων του (Op. IOp. 10), για τα οποία έγινε  και παραμένει διάσημος μέχρι σήμερα…

Το πιο γνωστό απ’ όλα τα έργα του είναι το «Adagio in G minor».

Ας το απολαύσουμε κι ας αφεθούμε στη μαγεία του…

* Η κυρία Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου είναι επ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και ποιήτρια

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

#ΜένουμεΣπίτι Τρεις οπερέτες που ανέβηκαν στο «Ολύμπια» τώρα δωρεάν στο διαδίκτυο

24 Μαρτίου 2020, 19:51
«Η Εύθυμη Χήρα», «Η Ωραία Ελένη» και «Ο Ορφέας στον Άδη», παραστάσεις των δύο ...

Ο θρίαμβος του βιολιού: Oistrakh, Menuhin & Rostropovich, 1965 - Δείτε το κονσέρτο live!

13 Νοεμβρίου 2019, 21:26
Οι βιρτουόζοι του βιολιού David Oistrakh,Yehudi Menuhin (Baron Menuhin) και Mstislav Rostropovich σε μια ...

Μπαλέτο: "Ο κύκνος που πεθαίνει" - Μάγια Πλισέτσκαγια (1959), live

20 Νοεμβρίου 2018, 19:19
Ένα αριστούργημα, μια συγκινητική εκτέλεση από τη χαρισματική και ανεπανάληπτη Ρωσίδα Maya Plisetskaya (20 ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0