Ο Εφραίμ, η ζημιά του Δημοσίου και οι ζημιάρηδες των καναλιών - Του Κώστα Βαξεβάνη
Υπάρχει ζημιά του Δημοσίου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Αφού διήλθαμε απ’ όλα τα μεγάλα ερωτήματα (αν είναι σκάνδαλο, ποιος φταίει, τι θα γίνει;) ξαναγυρίσαμε στην αρχή. Υπάρχει λοιπόν, ζημιά του Δημοσίου; Το ερώτημα έσκασε με το ΣΚΑΙ, να μιλά για ένα πόρισμα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών που “δεν αναγνωρίζουν ζημιά του Δημοσίου” (άρα δεν υπάρχει σκάνδαλο) για να καταλήξει ερώτημα ακόμη και καλοπροαίρετων.
Ας πάμε λοιπόν στην εξήγηση των αυτονόητων. Όταν ο Εφραίμ με μεθοδεύσεις, πολιτικές παρεμβάσεις, υπουργικές αποφάσεις, παίρνει γη του Δημοσίου που δεν του ανήκει, ζημιώνει το Δημόσιο. Πόσο μάλλον όταν τη γη αυτή την ανταλλάσσει με οικόπεδα φιλέτα τα οποία οικειοποιούνται συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και διάφορες offshore τις οποίες έχει στήσει. Φαντάζομαι πως απώτερος σκοπός ήταν να βγάλει λεφτά για να μπορέσει να αγοράσει δύο χιτώνες και να πραγματοποιήσει το χριστιανικό «ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν».
Το ότι υπάρχει λοιπόν ζημιά του Δημοσίου είναι αυτονόητο. Ας πάμε στο ερώτημα αν το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, (ΣΟΕ) έχει πει πως δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου. Η απάντηση είναι «ποτέ». Ας δούμε λίγο την ιστορία του θέματος. Όταν στο «Κουτί της Πανδώρας|» αποκαλύψαμε το σκάνδαλο, μια πτυχή του ήταν πως αφού πήραν τη γη του Δημοσίου με υπουργικές αποφάσεις και παρά την αντίθετη δικαστική απόφαση, προχώρησαν με άλλη υπουργική απόφαση σε ανταλλαγές της «άχρηστης» για δόμηση Βιστωνίδας με ανταλλαγές με οικόπεδα πολύ μεγάλης αξίας. Την ανταλλαγή ανέλαβε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Για να γίνουν νομικά οι ανταλλαγές, έπρεπε να εκτιμηθεί η αξία της γης. Έτσι λοιπόν ανέθεσαν στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών να κάνει εκτίμηση της Βιστωνίδας και της γης που θα ανταλλασσόταν. Όπως προέκυψε από την έρευνά μας, οι εκτιμητές κοστολόγησαν ακριβά τη Βιστωνίδα (η οποία ήταν άχρηστη για τα realestate σχέδια του Εφραίμ) και πολύ φτηνά τα οικόπεδα φιλέτα. Έτσι ο Εφραίμ και η παρέα του, πήραν πολλά ακριβά οικόπεδα, αλλά κοστολογημένα φτηνά, από την ανταλλαγή.
Το θέμα αυτό το κατέθεσα και στην ανάκριση και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με έγγραφα. Αυτό προκάλεσε θόρυβο και ενοχοποίησε την εποχή εκείνη το ΣΟΕ. Έτσι ανέλαβε να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή ο κύριος Ιωάννης Μουρμούρας εκ μέρους του ΣΟΕ, με ένα υπόμνημα. Σε αυτό το υπόμνημα ο κύριος Μουρμούρας εξηγεί πως όταν ζητήθηκαν οι εκτιμήσεις, οι ορκωτοί ελεγκτές καλούνταν να εκτιμήσουν εκτάσεις που ήταν δασικές και τις εκτιμούσαν φτηνά. Δεν γνώριζαν όμως ότι αυτές οι εκτάσεις είχαν αποχαρακτηριστεί από την κυβέρνηση. Έτσι εκτιμούσαν μια έκταση ως δασική ή αρχαιολογική (άρα φτηνά) την ώρα που είχε μετατραπεί σε άρτια και οικοδομήσιμη. Βεβαίως οι εκτιμητές είχαν ευθύνη, γιατί προκειμένου να κάνουν την εκτίμηση έπρεπε να έχουν όλα τα έγγραφα και τα σχέδια που περιγράφουν πολεοδομικά τις περιοχές. Δεν τα είχαν και έκαναν τις εκτιμήσεις «εμπειρικά» και πολλές φορές με υπόδειξη των «ενδιαφερόμενων».
Αυτά λοιπόν εξηγούσε ο κ Μουρμούρας στο επεξηγηματικό υπόμνημα. Αυτό το υπόμνημα, ο ΣΚΑΙ το βάφτισε «πόρισμα του ΣΟΕ» και το έκανε σημαία, λέγοντας πως οι ελεγκτές λένε πως δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου. Το έχει αναρτήσει μάλιστα ως τέτοιο στην ιστοσελίδα του. Δεν ξέρω αν μπήκε κάποιος στον κόπο να το διαβάσει, αλλά αν το διαβάσει (http://www.skai.gr/files/1/PDF/soe3.pdf) θα δει πως οι εκτιμητές ακόμη και σε αυτό το υπόμνημα λένε άλλο. Δηλαδή ότι υπάρχει ζημιά του Δημοσίου. Συγκεκριμένα γράφει:
«Εξ άλλου είναι προφανές ότι η ζημιά του Δημοσίου δεν είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης της αγοραίας αξίας των ακινήτων που έγινε από το ΣΟΕ ,αλλά της αλλαγής των χαρακτηριστικών με τα οποία αυτά μεταβιβάστηκαν, αφού στα συμβόλαια των ανταλλαγών, τα χαρακτηριστικά των ακινήτων είναι διαφορετικά από τα χαρακτηριστικά τους, που ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των εκθέσεων εκτίμησης του ΣΟΕ».
Μπροστά στον κίνδυνο να κάτσουν στο σκαμνί, οι εκτιμητές λένε πως η ζημιά του Δημοσίου (άρα υπάρχει) δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους εκτίμησης, αλλά των ψεύτικων στοιχείων που τους δόθηκαν για να κάνουν την εκτίμηση. Ακόμη και το «πόρισμα» του ΣΚΑΙ, λέει για την ζημιά του Δημοσίου. Να μην το διάβασαν εκεί στο Φάληρο ή να είπαν «ποιός θα κάτσει να το διαβάσει τώρα», άρα ας πούμε ότι λέει το αντίθετο;
Και πάμε τώρα (εντελώς εγκυκλοπαιδικά) στο πόση είναι αυτή η ζημιά. Η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, φαίνεται να ακολούθησε την απλή λογική. Η ζημιά του Δημοσίου, είναι όσο αξίζουν τα οικόπεδα τα οποία παραδόθηκαν στην Μονή, ενώ δεν της ανήκαν κατά τις ανταλλαγές. Η ζημιά δηλαδή είναι όσο εκτιμώνται τα 260 ακίνητα που πήρε ο Εφραίμ. Με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τα ακίνητα αυτά με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι τις πραγματικές, μιλάμε για πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε μία από τις περιπτώσεις σε ένα ακίνητο 180 στρεμμάτων στον Άγιο Αθανάσιο στη λίμνη Βεγορίτιδα, το οποίο είναι ένα από τα οικόπεδα που προέκυψε από την ανταλλαγή, η αντικειμενική αξία είναι 360.000 ευρώ.Η εκτίμηση όμως της πραγματικής αξίας από το ΣΔΟΕ το οποίο έκανε έρευνα, είναι 5,4 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η πραγματική αξία είναι 15 φορές πάνω από την αντικειμενική. Με την έννοια αυτή λοιπόν, η ζημιά του Δημοσίου δεν ξέρουμε πόση είναι. Πόσο παραπάνω δηλαδή από τα 250 εκατομμύρια που έχει εκτιμηθεί.
Αυτά για τις ζημιές. Για τους ζημιάρηδες των καναλιών, μιλά η απλή λογική.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα