Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

“Youkali” – To Trio Lirico στο «Μικρο-χώρο Τέχνης Ειλισσός»

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | “Youkali” – To Trio Lirico στο «Μικρο-χώρο Τέχνης Ειλισσός»

Ανέκαθεν πίστευα πως το ακριβό άρωμα μπαίνει πάντα σε μικρό μπουκάλι. Και να, που την Τρίτη το βράδυ επαληθεύτηκα για μια ακόμη φορά.

Λίγα μέτρα μετά την αρχή της Βουλιαγμένης – στο όμορφο Μετς – σ’ ένα μικρό και ασήμαντο στενάκι, την οδό Αγλαονίκης, υπάρχει μια παλιά μονοκατοικία, που κατά τη διάρκεια της μέρας περνά μάλλον απαρατήρητη. Τη νύχτα όμως τα πράγματα αλλάζουν και το παλιό αυτό σπίτι μετατρέπεται σε μικρό διαμαντάκι, που φιλοξενεί διάφορες μορφές Τέχνης και μάλιστα μακριά από την «πολλή συνάφεια του κόσμου», όπως σίγουρα θα έλεγε ο αλεξανδρινός ποιητής. Μια συνηθισμένη - πριν μερικές δεκαετίες τουλάχιστον - πόρτα  με σιδεριά και γυαλί, σίγουρα δεν προδιαθέτει για τα δρώμενα του πρώτου ορόφου. Για να μπούμε πρέπει να χτυπήσουμε  το κουδούνι που γράφει «Μικρό–χώρος Τέχνης Ειλισσός». Ανεβαίνουμε τη μαρμάρινη σκάλα και μπαίνοντας στο μικρό διαμέρισμα, έχουμε την αίσθηση ότι με έναν μαγικό τρόπο μεταφερθήκαμε στην εποχή του Μεσοπολέμου.

Ένα μικρό σαλονάκι που κάνει τη φαντασία μας να τρέξει σε εποχές αλλιώτικες, όχι και τόσο μακρινές, όταν κυρίες με γόβες-στιλέτο και φουρώ και κύριοι με παπιγιόν και μπριγιαντίνη χόρευαν ρομαντικά τανγκό. Το μαύρο πιάνο είναι ανοικτό και πάνω του ένα αναμμένο κερί και παρτιτούρες. Καρέκλες για τον κόσμο, δυο – τρία μικρά μεταλλικά μαύρα τραπεζάκια με κεράκια, παλιοί πολυέλαιοι, ημίφως, κόκκινο κρασί και… ο Neville, τον οποίο εξ άλλου έχουμε επανειλημμένα απολαύσει σε διάφορα μουσικά σύνολα, παίρνει τη θέση του. Καθώς τα δάχτυλά του ακουμπούν με ευλάβεια σχεδόν τα πλήκτρα του πιάνου κι η μελωδία πλημμυρίζει το χώρο, παρατηρώ στον τοίχο ένα μακρόστενο κολλάζ με φωτογραφίες από ιερά τέρατα της Τέχνης κι εξώφυλλα από παλιούς δίσκους 78 στροφών. Μαρία Κάλλας, Νίκος Σκαλκώτας, Pablo Casals, Edith Piaf, Ella Fitzgerald, Jacques Brel, Νάνα Μούσχουρη, Μάνος Χατζιδάκις, αλλά και Νίκος Γκάτσος, Τζένη Καρέζη και Νίκος Ξυλούρης.

Η Έλλη και ο Νίκος αρχίζουν να τραγουδούν πότε ντουέτο και πότε μόνοι τους και μας αφήνουν άφωνους, όχι μόνο για τη φωνητική τους δεινότητα, αλλά και για τις θεατρικές τους ικανότητες, αφού η απόδοση των κομματιών γίνεται με καθαρά οπερατικό τρόπο. Και οι δύο άλλωστε, τραγουδούν στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Αποσπάσματα από όπερες και οπερέττες, ιταλικές καντσονέτες, παλιά γαλλικά τραγούδια, chansons, - δεν θα μπορούσε ποτέ να λείψει το La vie en rose ή το Youkali – αλλά και παλιά ελληνικά τραγούδια ερμηνευμένα εξαιρετικά. Δεν θα ήταν, αλήθεια, ασέβεια να απουσιάζει ο Νίκος Χατζηαποστόλου ή ο Μιχάλης Σουγιούλ από μια τέτοια μουσική παράσταση; «Ας ερχόσουν για λίγο» τραγουδά νοσταλγικά η Έλλη κι ο Νίκος με το μεσογειακό ταμπεραμέντο του αποχαιρετά την πανέμορφη  αιώνια πόλη με ένα ρομαντικό «Arrivederci Roma», ενώ μια βραδινή φωτογραφία της Ρώμης προβάλλεται πάνω στον τοίχο.

Δείτε το video από τις πρόβες της παράστασης:

Φεύγοντας, σίγουρα πρέπει να προσγειωθεί κανείς, μάλλον απότομα, στην αφόρητη και άφιλη καθημερινότητα της Αθήνας, είναι βέβαιο ωστόσο, ότι  οι εικόνες και οι ήχοι του Trio Lirico θα τον συνοδεύουν για αρκετό καιρό.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην υψίφωνο Έλλη Αναστασοπούλου, στον βαρύτονο Νίκο Καραγκιαούρη και φυσικά τον πιανίστα Neville Jason Fahy, που αποτελούν το Trio Lirico. Επίσης, ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Βασίλη Κρητικό, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για την ίδρυση του «Μικρο-χώρου Τέχνης Ειλισσός», ο οποίος - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος - «μετατρέπεται σε “θέατρο τσέπης”, μουσική σκηνή ή εκθεσιακό χώρο, ανάλογα με τις ανάγκες της εκδήλωσης».

Αν σας αρέσει η ποιοτική και νοσταλγική μουσική, μην το σκέφτεστε καθόλου και κλείστε εγκαίρως θέσεις, γιατί μετά βίας χωράνε τριάντα άτομα. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι πρόκειται για μια privé μουσική παράσταση, σεμνή και χωρίς τίποτα το «δήθεν» και στημένο, που ξεχωρίζει ανάμεσα στη σαβούρα και την υποκουλτούρα της ακριβοπληρωμένης διασκέδασης που μας κατακλύζει.

Οι τιμές είναι πολύ προσιτές: 12 ευρώ και 8 ευρώ το φοιτητικό.

Παραστάσεις: Κάθε Τρίτη, μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Ώρα έναρξης: 21.00

(Σημείωση: ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΤΕ! Είναι πολύ ενοχλητικό να τραγουδούν οι καλλιτέχνες και να ακούγεται ο διαπεραστικός ήχος του κουδουνιού. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας αφήσουν να μπείτε καθυστερημένοι).

Το τηλέφωνο για τις κρατήσεις είναι: 210 9214248

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο www.eilissos.gr.

Καλή διασκέδαση!

Χριστιάννα Λούπα

 


 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0