Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Πεντελικόν 2" - Του Γιώργου Λακόπουλου

Αρχική | Απόψεις | "Πεντελικόν 2" - Του Γιώργου Λακόπουλου

 

Το συμπέρασμα από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ; Ο Γ. Παπανδρέου έχασε μια εσωτερική μάχη. Η πρόταση για τη διαρχία δεν πέρασε. Για δεύτερη φορά σε δυο μήνες ένα κομματικό σώμα βρέθηκε απέναντί του. Τον περασμένο Νοέμβριο η Κ.Ο. προκάλεσε την «οικειοθελή» του αποχώρηση από την πρωθυπουργία. Και το προσεχές Σαββατοκύριακο το κακό μπορεί να τριτώσει. Η μάχη στο Εθνικό Συμβούλιο θα δοθεί χωρίς δίχτυ ασφαλείας και οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες.
Αν χάσει, πρέπει να φύγει αμέσως. Αν κερδίσει, απλώς θα αποφύγει τη μητέρα όλων των μαχών: την αναμέτρηση με το εκλογικό σώμα. Αυτό προφανώς επιδιώκει και αναζητά κάποιον εθελοντή που θα πάει να χάσει τις εκλογές στη θέση του.
Αυτή την έννοια έχει και η δήλωση ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός. Δεν είναι δέσμευση, είναι επιδίωξη. Η άλλη δήλωση ότι δεν θα είναι - μετά τις εκλογές - ούτε υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς το παρόν μικρή αξία έχει. Γιατί όπως έλεγε ο Μιτεράν, «πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί κάτι: οι εκλογές». Μετά την κάλπη το κοντέρ μηδενίζεται. Και οι δηλώσεις αναιρούνται εύκολα. Χώρια που δεν ξέρουμε καν πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Ώς τώρα ο Γιώργος είχε το ρεκόρ του πρωθυπουργού που έχασε τη θέση του χωρίς το κόμμα του να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλο ρεκόρ: να χάσει το κόμμα για τους ίδιους λόγους που το πήρε: την επιβίωσή του - του κόμματος. Στην πολιτική αυτό είναι σοβαρός λόγος ώστε κάποιος από παράκλητος να γίνει αποσυνάγωγος.

Αυτή η προοπτική καθιστά τη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου κάτι σαν «Πεντελικόν 2» για το ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Α. Παπανδρέου αναμετρήθηκε με το κόμμα του και το νίκησε. Σήμερα ο γιος του μπορεί να κάνει το ίδιο; Αν δούμε με ποιους - και με ποιες - δίπλα του πάει να δώσει αυτή τη μάχη, λίγο δύσκολο. Ηδη στο Πολιτικό Συμβούλιο ηττήθηκε από τους αντιπροσώπους των δελφίνων. Το Σαββατοκύριακο ο πόλεμος θα γίνει με τους ίδιους παρόντες και με πραγματικά πυρά. Μένει να κριθεί αν θα τον τελειώσει όπως σχεδίαζε. Ή, όπως έλεγε ο Οργουελ: «Ο ταχύτερος τρόπος να τελειώσεις έναν πόλεμο είναι να τον χάσεις».

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0