Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Επίσκεψη του Τσάρου Νικολάου ΙΙ στο Σύνταγμα της Κριμαίας και γεύμα στο ανάκτορο Λιβαδειά (!!!) (Livadia) 1909! - Πολύ σπάνιο συλλεκτικό φιλμάκι της εποχής - Αξίζει να το δείτε!

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Επίσκεψη του Τσάρου Νικολάου ΙΙ στο Σύνταγμα της Κριμαίας και γεύμα στο ανάκτορο Λιβαδειά (!!!) (Livadia) 1909! - Πολύ σπάνιο συλλεκτικό φιλμάκι της εποχής - Αξίζει να το δείτε!


 

Τι δουλειά έχει ένα ανάκτορο με το όνομα "Λιβαδειά" στη μακρινή Ουκρανία;

Ας μάθουμε λοιπόν την ιστορία του, σχεδόν άγνωστη στους πολλούς:


 Ο Λάμπρος Κατσώνης (1752-1805 ή 1806) ήταν Έλληνας  συνταγματάρχης και κατόπιν πλοίαρχος του ρωσικού Ναυτικού Πυροβολικού.
Γεννήθηκε στη Λιβαδειά και σε νεαρή ηλικία έλαβε μέρος στα Ορλωφικά (1770). Έλαβε μέρος στον B' ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1787 και πολέμησε μέχρι το 1792.


Το 1799 εγκαταστάθηκε στην Κριμαία και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Το 1802 ζήτησε να αποστρατευθεί, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.


Ο Τσάρος Παύλος ο Α’ του απέδωσε τους βαθμούς του, που η μητέρα του Αικατερίνη η Β’ του είχε στερήσει, και επίσης του κατέβαλε το ποσό των 500.000 ρουβλίων περίπου. Με ό,τι χρήματα του απέμειναν, αφού πλήρωσε τα πληρώματα των καραβιών, αγόρασε μια περιοχή 3 χιλιόμετρα Δυτικά της Γιάλτας, που την ονόμασε Λιβαδειά (Livadia) τιμώντας τη γενέτειρα του στην Ελλάδα.



Φωτογραφία: Το σπίτι του Λάμπρου Κατσώνη στη Λιβαδειά (της Γιάλτας)


Στη δεκαετία 1860 χτίστηκαν εκεί δύο παλάτια, ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο και μια εκκλησία και έκτοτε έγινε εκεί η θερινή κατοικία των Τσάρων.


Το 1909, μετά την επίσκεψη του Νικόλαου και της Αλεξάνδρας στην Ιταλία, το ανάκτορο άλλαξε μορφή πλησιάζοντας περισσότερο τα αναγεννησιακά παλάτια της Ιταλίας, σύμφωνα με την επιθυμία του βασιλικού ζεύγους.


Το ανακαινισμένο παλάτι, γνωστό και ως "Λευκό Ανάκτορο", εγκαινιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1911 και μάλιστα εκεί γιόρτασε τα 16α γενέθλιά της η Μεγάλη Δούκισσα Όλγα. 


Το 1945, έλαβε χώρα στο "Livadia Palace" η περίφημη Διάσκεψη της Γιάλτας, ενώ σήμερα το ανάκτορο χρησιμεύει ως Μουσείο.


 Στην περιοχή υπάρχει μια μικρή πόλη 7.000 περίπου κατοίκων,σε ένα καταπράσινο θαλασσινό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς που αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό πόλο έλξεως της Κριμαίας. 



 






Ευχαριστώ τον Δρα Πάνο Στάμο, Γενικό Γραμματέα του Κέντρου Ελληνο - Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.), www.kerie.org , για τις διορθώσεις και τις συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τον Λάμπρο Κατσώνη.

  Στο video που ακολουθεί, εκτός από τον τσάρο Νικόλαο, διακρίνεται μεταξύ άλλων και η σύζυγός του Αλεξάνδρα και ο μικρός Αλεξέι που παίζει. Επίσης, ο Μεγάλος Δούκας Νικολάι Νικολάγιεβιτς, αδελφός του Τσάρου, που εκτελούσε χρέη αντιβασιλέα.


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EjJ1EbHpJYc&w=640&h=505]

Livadia Palace 2





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0