Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Η κατάρα της Αθηνάς" - της Χριστιάννας Λούπα

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | "Η κατάρα της Αθηνάς" - της Χριστιάννας Λούπα
 

Byron-solo

«Μα στερνός, στο σαστισμένο πλήθος, κάπου σε μιαν άκρη,

Ένας που ήσυχα κοιτάζει βουρκωμένος απ' το δάκρυ,

Μ' άλαλο θυμό και πόνο μια αυτά πού ’κλεψαν θαμάζει,

Μια σιχένεται τον κλέφτη σύψυχα κι ανατριχιάζει

Ω! που ζώντας και που σκόνη, δίχως σχώριο να γροικήση,

Ν' ακλουθιέται η αχορτασιά του η ιερόσυλη με μίση,

Και η εκδίκηση ως τον τάφο και πιο πέρα, το όνομά του

Να το κυνηγά, στο πλάγι του μωρόδοξου Ηροστράτου,

Και σε φύλλα λεκιασμένα και γραμμές που καίνε ας γίνη

Ατελείωτα να στράφτουν εμπρηστές ναών κι Ελγίνοι,

Καταδικασμένοι αιώνια στο ίδιο ανάθεμα κι οι δυο τους,

Που ίσως στο στερνό θε να ’βρης και τον πιο χειρότερό τους,

Έτσι ας στέκουν, να τους βλέπουν τα μελλούμενα τα χρόνια,

Άγαλμα άσειστο, με βάση μοναχή, την καταφρόνια».

(μετάφραση Στέφανου Μύρτα)

     Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας προσεκτικά την «Κατάρα της Αθηνάς», (“The curse of Minerva”), το αριστούργημα αυτό του Λόρδου Βύρωνα, ολοένα και περισσότερο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πιο μεστοί στίχοι, που να συμπυκνώνουν τόση οργή κι αγανάκτηση για το έγκλημα του Έλγιν και τόσο βαθιά θλίψη για τα κλεμμένα Μάρμαρα δεν υπάρχουν.

     Κι επειδή πολλά ακούγονται τελευταία για την προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, καλό θα ήταν να έχουμε υπ’ όψη μας κάποια πράγματα για τον μεγάλο αυτό φιλέλληνα και επαναστάτη, που ο Μέτερνιχ και οι συνοδοιπόροι του προσπαθούσαν να διαβάλουν και να παρουσιάσουν ως πράκτορα της Αγγλίας, μόνο και μόνο επειδή υπονόμευε τα συμφέροντα της καθεστηκυίας τάξης τους και ξεσήκωνε τους λαούς σε εξέγερση. Όμως, μόνο στρατευμένος σε οποιαδήποτε συμφέροντα δεν ήταν ο Άγγλος Λόρδος.

     Εκτός από ποιητής, ο Λόρδος Βύρων, ήταν ένα σπάνια φιλελεύθερο και προοδευτικό για την εποχή του άτομο. Ασπάστηκε τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά αγωνιζόμενος παράλληλα για την επικράτησή τους σε πολλά επίπεδα. Ο αγώνας του στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων είναι βέβαια γνωστός σε όλους. Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Ως μέλος της Βουλής των Λόρδων, στις 27/4/1812 κατά τη διάρκεια της πρώτης και μνημειώδους ομιλίας του, η οποία διδάσκεται και σήμερα στα βρετανικά σχολεία, τάχθηκε κατά της θανατικής ποινής, που οι συντηρητικοί της εποχής ήθελαν να επιβάλουν στους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, (τους λεγόμενους «Λουδίτες»), επειδή κατέστρεφαν τα μηχανήματα που θα τους έβγαζαν στην ανεργία και ήταν ο μόνος που καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο.

     Είχε το χάρισμα να βλέπει πολύ μακρύτερα από την κοντόφθαλμη εποχή του. Απεχθανόταν τον πόλεμο και δεν έχανε ευκαιρία να αντιταχθεί στον συντηρητισμό και το κατεστημένο της εποχής σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης. «Η φρίκη του πολέμου», έγραφε σε επιστολή του στις 23-1-1823, «είναι αρκετή από μόνη της, χωρίς να προστεθεί η εν ψυχρώ σκληρότητα από τη μια ή την άλλη πλευρά».

     Πριν πάει στο Μεσολόγγι, ο Λόρδος Βύρων, είχε αναπτύξει πλούσια δράση μέσα από το επαναστατικό κίνημα των Ιταλών Καρμπονάρων εναντίον της Αυστρίας. Είχε υποστηρίξει τους Ινδούς, τους Ινδιάνους του Περού και γενικότερα τους Λατινοαμερικάνους, ενώ περνώντας από τη Γενεύη, είχε γράψει ποίημα για τον «Φυλακισμένο της Σιγιόν», έναν Ελβετό επαναστάτη που είχε φυλακιστεί για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

      Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς γιατί ο Μαξίμ Γκόρκι τον χαρακτήρισε ως τον «μεγαλόπνοο ποιητή που αφιέρωσε τις δυνάμεις του για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τους τυράννους».

     Ο εξαίρετος αυτός διανοούμενος και ειρηνιστής μισούσε την αδικία εις βάρος των αδυνάτων και δεν παρέλειπε να στηλιτεύει με πολλή καυστικότητα τον Λόρδο Έλγιν, αλλά και την ίδια την πατρίδα του, την «Αλβιόνα»,  για την κλοπή των Μαρμάρων μέχρι το θάνατό του. Εκτός από την «Κατάρα της Αθηνάς», στο ποίημά του «Τσάιλντ Χάρολντ» (“Childe Harold”), αναφέρει:

«… Με χέρι στρίγγλας ρήμαξες [σ.σ. Αγγλία] συντρίμμια που και χρόνια

Και οι τύραννοι σεβάστηκαν, μ' αγάπη ή ζηλοφθόνια».

(μετάφραση Στέφανου Μύρτα)

     Όταν ο Βύρων αρρώστησε στο Μεσολόγγι, αρνήθηκε να το εγκαταλείψει, όπως του συνέστησαν οι γιατροί και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή. Εκτός από το φιλελληνισμό του, αξίζει νομίζω  να συγκρατήσουμε και τα λόγια του: «Θα ξεσηκώσω, αν μπορέσω, και τις πέτρες ακόμα ενάντια στους τυράννους της Γης», που συμβολίζουν την αντίσταση κάθε καταπιεσμένου οποιασδήποτε εποχής ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης.

     Δίκαια λοιπόν η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει προταθεί ως «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης». Είναι ευνόητο άλλωστε, πως η μέρα αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όχι μόνο για την προώθηση ενός σύγχρονου φιλελληνικού κινήματος διεθνώς, αλλά και ως σύμβολο εξέγερσης ενάντια σε κάθε κοινωνική αδικία και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως ακριβώς θα το ήθελε και ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον…

Info: Σύνδεσμος «Μπάϋρον» Για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό    

       «Μπάιρον εναντίον Έλγιν», Πάνος Τριγάζης, Εκδόσεις

      Ταξιδευτής, 2004  
Το σπίτι του Byron στο Southwell, Nottinghamshire
Το σπίτι του Byron στο Southwell, Nottinghamshire




 

                                       

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



christiannaloupa την 27 Οκτωβρίου 2009, 11:24
Σχόλιο από christiannaloupa
Κύριε Σούση καλησπέρα,
Κι εμένα ακριβώς οι ίδιες σκέψεις μου πέρασαν από το μυαλό όταν είδα το σπίτι του Byron. Η πουριτανική Αγγλία βέβαια, ποτέ δεν φέρθηκε καλά στον Byron, αφού παραήταν προοδευτικός για το κατεστημένο της εποχής - ανήσυχος επαναστάτης, πολλές ερωτικές περιπέτειες, ένα εξώγαμο παιδί - και γι αυτό επανειλημμένα αυτοεξορίστηκε. Όταν πέθανε μάλιστα, το Westminster Abbey αρνήθηκε να τον δεχτεί για ταφή, για λόγους "αμφιλεγόμενης ηθικής" και τελικά θάφτηκε στο Nottingham. Όταν φίλοι του Byron συγκέντρωσαν χρήματα και του έφτιαξαν άγαλμα, κανένα βρετανικό μουσείο, πινακοθήκη ή κολλέγιο δεν ήθελε το άγαλμά του, το οποίο τελικά τοποθετήθηκε στη βιβλιοθήκη του Cambridge, του οποίου ο Byron ήταν απόφοιτος.
Μόλις το 1969 το Westminster Abbey αποφάσισε να βάλει μια αναθυματική πλάκα για τον μεγάλο ποιητή και αγωνιστή. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα διεθνή κατακραυγή εναντίον της Αγγλίας, την οποία οι New York Times κάλεσαν να επανορθώσει για την αχαριστία της απέναντι στο σπουδαίο αυτό παιδί της και να τοποθετήσει έναν ανδριάντα ή μία πινακίδα στη Γωνιά των Ποιητών.
Όσον αφορά το σπίτι του Παλαμά που είναι εγκαταλελειμμένο, όπως γράφετε, είναι ντροπή μας. Δεν το είχα καθόλου υπ' όψη μου και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο!
Επίσης, γνωρίζατε ότι το σπίτι όπου έζησε η Μαρία Κάλλας, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σκαραμαγκά, ρημάζει ετοιμόρροπο και μάλιστα κάποιο διάστημα τελούσε και υπό κατάληψη αναρχικών; Ή, τι να πει κανείς για το σπίτι του Παύλου Μελά, που στο τσακ τη γλίτωσε;
Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτιστική αναλγησία και η λησμονιά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λαού μας.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να ανοίξω τις φωτογραφίες που μου στείλατε.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Μάριος Σούσης την 25 Οκτωβρίου 2009, 22:56
Σχόλιο από Μάριος Σούσης
Ταξιδευτής, 2004 Το σπίτι του Byron στο Southwell, Nottinghamshire

Βλέποντας αυτή την εικόνα του σπιτιού του Byron, αναλογίζομαι, την αθλιότητα μας όταν πάμε και δούμε την κατάντια του σπιτιού του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά που βρίσκετε στην πλάκα στην οδό Περιάνδρου Ευσχήμως θα πούνε οι Εγγλέζοι ότι τι τα θέλετε τα μάρμαρα του Παρθενώνα όταν δεν μπορείτε να συντηρήσετε το σπίτι του Εθνικού σας ποιητή . Και ο Παλαμάς σήμερα έχει ξεπεράσει τα εθνικά όρια αφού κάθε τέσσερα χρόνια η οικουμένη τραγουδάει τους στίχους του στην εκάστοτε Ολυμπιάδα Με ξεχωριστό Email σας στέλνω Φωτογραφίες από την αθλιότητα που βρίσκετε σήμερα το σπίτι του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ ΠΟΙΗΤΟΥ . Ας κάνουμε κάτι !!!!!!!!!!!!
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 2 | προβολή: 1 - 2

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0