Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και η οικονομική κρίση - Της Κατερίνας Μπακογιάννη

Αρχική | Απόψεις | Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και η οικονομική κρίση - Της Κατερίνας Μπακογιάννη

Υπάρχουν φράσεις που κολλάνε στο μυαλό. Που μετασχηματίζονται. Που αλλάζουν, ίσως για να σηματοδοτήσουν κάτι άλλο από το αρχικό τους νόημα – χωρίς να μεταβληθούν. Μία τέτοια φράση, που μου είπε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, τριγυρνά στο μυαλό μου από την αρχή του χρόνου: «Δεν θέλω να μιλήσω για την οικονομική κρίση γιατί δεν με αγγίζει.» Έτσι απλά. Μία τόση δα φράση που ειπώθηκε μέσα σε ένα ακόμη πιο μικρό διαμέρισμα στην περιοχή των «40 Εκκλησιών» στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί; Τον ρώτησα επιμένοντας στη συνέντευξη. «Εκείνο που ξέρω είναι ότι ενώ ο κόσμος μιλά πολύ εύκολα για την κρίση, δεν σκέφτονται μερικά απλά πράγματα. Λόγου χάρη, γιατί μία οικογένεια έχει μέχρι και τέσσερα Ι.Χ.; Μήπως για την κρίση μιλούν όσοι φοβούνται ότι από τέσσερα θα γίνουν τρία τα Ι.Χ. που έχουν;»

Έτσι λοιπόν. Για την οικονομική κρίση μιλούν όσοι έχουν κάτι να χάσουν. Οι πιο προνομιούχοι. Όσοι υπερασπίζονται τα κεκτημένα. Οι δημοσιογράφοι. Όσοι έχουν ακόμη δουλειά. Οι πολιτικοί. Ανεξαιρέτως. Οι Κουλούρηδες. Οι συνδικαλιστές. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι δικηγόροι – αλλά όχι οι ποιητές. Αλλά ποιον να ρωτήσεις για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, εάν όχι τους ποιητές μας; Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ζει αξιοπρεπώς, μόνος, με τις τρεις γάτες του και με μία ελάχιστη σύνταξη (όση και πριν από την κρίση) και δεν θέλει να μιλήσει για την οικονομική κρίση. Διότι δεν τον αγγίζει. Όπως και πάρα πολλούς άλλους. Σιωπηλούς επίσης.

Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0