Το Γηροκομείο Αθηνών και οι ιερές σχέσεις του Αρχιμανδρίτη
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Δίχτυ «προστασίας», διά μέσω προσωπικών επαφών και σχέσεων με πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, δικαστές και εισαγγελείς, έχει δημιουργήσει ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας.
Αυτό καταγγέλλουν πρόσωπα τα οποία έχουν ζήσει εκ των έσω την κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο Αθηνών, με τους 150 απλήρωτους εργαζομένους, τους παραμελημένους τροφίμους, τα υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο (και όχι μόνο) και τα «λεηλατημένα» κληροδοτήματα.
Αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα «ασυλίας» του κληρικού-προέδρου του ευαγούς ιδρύματος, τον οποίο -περιέργως- δεν κουνάει κανείς από τη θέση του, παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον αποκαλυφθεί όλες οι πτυχές της αρπαγής και της σπατάλης στο Γηροκομείο, είναι πρόσφατη δικαστική απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο συζητήθηκε το αίτημα πρώην μελών του Δ.Σ. για ορισμό προσωρινής διοίκησης.
Η ακροαματική διαδικασία για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής και τον διορισμό προσωρινής διοίκησης πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2011. Εκτός από την αίτησή τους, οι προσφεύγοντες κατέθεσαν και όλα τα αποδεικτικά έγγραφα σχετικά με την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ίδρυμα -με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι- με αποδείξεις για τα 23 εκατομμύρια ευρώ του χρέους και τα «εξαφανισμένα» κληροδοτήματα.
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η απόφαση που εκδόθηκε, με την οποία χορηγήθηκε η προσωρινή διοίκηση και πάλι στον ποινικώς υπόλογο αρχιμανδρίτη (έχουν ασκηθεί διώξεις για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας). Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αγγίζει τα όρια του «παραλόγου» να ανατίθεται εκ νέου η διοίκηση σε ένα πρόσωπο που -πλέον- κατηγορείται ακόμη και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του για κακοδιαχείριση, όπως τον νομικό του σύμβουλο κ. Γρηγορίου.
Από την πλευρά τους, οι προσφεύγοντες κάνουν σαφή λόγο για «δάκτυλο» ο οποίος έδρασε προκειμένου να παραμείνει στη θέση του ο αρχιμανδρίτης. Όπως μάλιστα λένε, σε περίπτωση που «καρατομούνταν», το νέο Δ.Σ. θα είχε τη δυνατότητα να διενεργήσει έρευνα στα οικονομικά του ιδρύματος και να αποκαλύψει και άλλες διαστάσεις του σκανδάλου.
Έχουν μάλιστα υποβάλει και πειθαρχική αναφορά εις βάρος της δικαστού, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να ερευνηθεί η απόφαση, «λαμβάνοντας υπ' όψιν το τεράστιο ζήτημα δημοσίου συμφέροντος που υφίσταται και αυτό που δημιουργείται μετά την απόφαση αυτή».
Στην εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου» του zougla radio παρενέβη και ο κ. Χρήστος Βασιλείου, πρώην μέλος του Δ.Σ., που έκανε λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση», επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε καν μάρτυρες.
Ποιοι τον καλύπτουν;
Από τη δημοσιογραφική έρευνα του παρελθόντος έχουν αποκαλυφθεί οι αγαστές σχέσεις του κ. Μπούμπα με τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Άλλωστε και ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης τις διέδιδε μέσω του εντύπου που εξέδιδε το Γηροκομείο Αθηνών. Σε αυτό απαθανάτιζε όλες τις επισκέψεις πολιτικών από όλους τους χώρους στο ευαγές ίδρυμα.
Γνωστές επίσης είναι οι στενές σχέσεις της διοίκησης του Γηροκομείου με τον Γιάννο Παπαντωνίου αλλά και τον Γιακουμάτο και την περίφημη ρύθμισή του για τις οφειλές του Ιδρύματος προς το Ι.Κ.Α..
Αυτό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης. Το πολιτικό, που ίσως εξηγεί -σύμφωνα με πηγές από την καρδιά του Γηροκομείου- το γεγονός ότι η επίσημη Πολιτεία «κωφεύει» εδώ και χρόνια στο θέμα του Γηροκομείου.
Μισθώνει ακίνητα και ο γιος του πρώην προέδρου του ΑΠ
Ωστόσο, από στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr προκύπτει σαφής διασύνδεση του Γηροκομείου και κατ’ επέκταση του προέδρου του, Προκόπιου Μπούμπα, με πρόσωπα τα οποία κινούνται στους κόλπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από την κατάσταση χρεώσεων ενοικιαστών του Γηροκομείου, ότι ένα από τα μισθώματα του Ιδρύματος ενοικιάζεται από τον δικηγόρο Φαίδωνα Κεδίκογλου. Πρόκειται για το γραφείο στη Σόλωνος, εμβαδού 114 τετραγωνικών, για το οποίο ο δικηγόρος καταβάλλει ενοίκιο ύψους 1.100 ευρώ μηνιαίως.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο Φαίδων Κεδίκογλου είναι γιος του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου, η θητεία του οποίου ολοκληρώθηκε με περιπετειώδη τρόπο.
Ο κ. Κεδίκογλου είχε μπει στο «στόχαστρο» και για το «πόθεν έσχες» του γιου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1998, όταν ήταν ακόμη φοιτητής, εμφάνιζε τα εισοδήματά του σε 28.090 ευρώ, στα 21 του εμφάνισε εισοδήματα 132.061 ευρώ, ενώ την τριετία 1999-2001 είχε δηλώσει 205.515 ευρώ ως ποσά απαλλασσόμενα από φόρο. «Πώς ένας φοιτητής απέκτησε τόσες γνώσεις περί του χρηματιστηριακού παιγνίου; Και, κυρίως, πού βρήκε το κεφάλαιο να ξεκινήσει τις επενδύσεις του;» είχε διερωτηθεί τότε ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Στον αντίποδα, ο πρώην πρόεδρος του Α.Π. είχε απαντήσει ότι «τα εισοδήματα του γιου μου, που δηλώθηκαν νόμιμα, προέρχονται από την εκμετάλλευση επαγγελματικού σκάφους, από μισθώματα και από κέρδη από το Χρηματιστήριο».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα