Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νέες αποκαλύψεις για το κυπριακό από τα αρχεία του Foreign Office

Αρχική | Κύπρος | Νέες αποκαλύψεις για το κυπριακό από τα αρχεία του Foreign Office

Σημαντικά στοιχεία για το κυπριακό φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα αρχεία του Foreign Office.

Αφού αναφέρουν ότι το 1980 οι συνομιλίες επανήρχισαν έπειτα από τη διακοπή ενός χρόνου, αποκαλύπτουν ότι στη διάρκεια επίσκεψης του στην Τρίπολη, ο Ντενκτάς επείσθη να ταχθεί υπέρ μιας συνάντησης του με τον Πρόεδρο Κυπριανού, την οποία θα διευθετούσε ο Συνταγματάρχης Γκαντάφι.

Ο Πρόεδρος Κυπριανού μετατόπισε την ευθύνη για απόφαση, δηλώνοντας  ότι θα μετέβαινε στην Λιβύη αν ο ΓΓ του ΟΗΕ το έκρινε χρήσιμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αρχεία τον Ιούνιο του 1981 ο ανώτερος αξιωματούχος του Foreign Office, Τζούλιαν Μπούλαρτ πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη τόσο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου όσο και στα κατεχόμενα.

Σε έγγραφο του βρετανικού υπουργείου όπου περιγράφει τις εντυπώσεις του,  υπογραμμίζει ότι έχουν δίκαιο όσοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα κρατά το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, σε άλλο έγγραφο του Foreign Office αναφέρεται ότι το θέμα της διατήρησης της Συνθήκης Εγγύησης του 1960 μετά από επίλυση του Κυπριακού ήγειρε στους Βρετανούς ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ Ούγκο Κόμπι ο οποίος είχε σχετική συνομιλία με το Τούρκο Πρέσβη Μπατού.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο,ο Μπατού είπε ότι οι Τούρκοι ήθελαν τη Συνθήκη να παραμείνει και διερωτήθηκε κατά πόσον και οι Βρετανοί επιθυμούσαν το ίδιο.

Ο Ύπατος Αρμοστής σε επιστολή του τον Μάιο του 1981 στο Τμήμα Νοτίου Ευρώπης του Φόρειν 'Οφις αναφέρει ότι τώρα που υπάρχει η προοπτική για πραγματικό διάλογο με στόχο την επίτευξη περιεκτικής λύσης, θα είναι δύσκολο να μην τοποθετηθούμε στη περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

SigmaLive





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0