Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η κατάσταση των ιδιωτικών ιατρείων σήμερα - Του Γιώργου Πέτρου, ιατρού

Αρχική | Υγεία | Η κατάσταση των ιδιωτικών ιατρείων σήμερα - Του Γιώργου Πέτρου, ιατρού

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, ανεξάρτητα με τις αιτίες και τον σκοπό της, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής διάλυσης του τρόπου ζωής με τον οποίο είχαμε συνηθίσει να ζούμε τα τελευταία χρόνια. Μια από τις ομάδες που «γρονθοκοπείται» από τις αλλαγές αυτές, αλλά δεν προβάλλεται στα ΜΜΕ ιδιαίτερα, είναι και οι νέοι ιατροί.

 

 

Οι αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της υγείας ήταν το τελικό χτύπημα στην απαξίωση της ιατρικής πράξης και στην ολοκληρωτική μετατροπή των ιατρών σε φτηνή γραμματειακή υποστήριξη . Θα σας παραθέσω την δική μου μαρτυρία από το ιδιωτικό ιατρείο μου.

Ως νέος ιατρός, όταν συνέχισα το ιατρείο του πατέρα μου πριν από τρία χρόνια, έκανα σύμβαση με όσα ταμεία μπορούσα ώστε να κρατήσω την πελατεία του και να ξεκινήσω δικιά μου. Τρία χρόνια τώρα , δουλεύοντας ασταμάτητα για το ΙΚΑ και το Δημόσιο, εξετάζοντας τους ασφαλισμένους του και ακολουθώντας το γράμμα του νόμου χωρίς να χρεώνω επιπλέον τους ασφαλισμένους καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στις αρχές μου, έφτασα στο σημείο να είμαι σχεδόν καθολικά απλήρωτος!!! Τα ταμεία έχουν πληρώσει μόλις το 5-10% των οφειλών τους προς εμένα – τελευταία πληρωμή στα τέλη του 2010. Ρωτάω λοιπόν: πως είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος να επιβιώσει έτσι? Το ιατρείο έχει έξοδα όπως κάθε άλλη επιχείρηση και να αναφέρω κιόλας ότι για αυτά τα υποτιθέμενα έσοδα έχω φορολογηθεί κανονικά!!!

Τώρα με τον ΕΟΠΥΥ και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το κράτος μειώνει την επίσκεψη από τα 20 στα 10 Ευρώ (μικτά) , δεν καλύπτει άλλη επίσκεψη μετά την πρώτη και επισκέψεις στο σπίτι και φυσικά δεν καλύπτει ούτε τα κόστη του ίντερνετ και των αναλώσιμων(χαρτιά, μελάνινα κλπ) για τις εκτυπώσεις των συνταγών και των εξετάσεων. Έφτασα στο σημείο δηλαδή όχι μόνο να μην πληρώνομαι αλλά και να πληρώνω από πάνω!!! Ακόμα και ένα κούρεμα κοστολογείται περισσότερο από την ιατρική εξέταση πλέον ενώ το «κούρεμα» στον –υποτιθέμενο- μισθό μου από τα ταμεία είναι πάνω από 50%!!!

Φυσικά σε προτάσεις κατά καιρούς που ακούγονται για συμψηφισμό των χρεών του δημοσίου προς τους ιατρούς με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, η απάντηση είναι αρνητική. Αντίθετα τόσο η φορολογία έχει αυξηθεί κατακόρυφα όσο και οι εισφορές στον ασφαλιστικό φορέα (ΤΣΑΥ) οι οποίες πλέον φτάνουν τα 2800 ευρώ ετησίως.

Το υπουργείο αν θέλει να μειώσει τα έξοδα του, καλό θα ήταν να πατάξει την αισχροκέρδεια των λίγων – οι οποίοι θα βρουν τον τρόπο να την συνεχίσουν- και όχι να τιμωρεί αυτούς που δουλεύουν τίμια και να μετατρέπει τους παροχούς υγείας και τους ασφαλισμένους των ταμείων σε επαίτες. Είναι ντροπή.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Οι νέοι ιατροί φυτοζωούν και αργοπεθαίνουν. Όλοι περιμένουμε ότι κάτι θα αλλάξει . Καθημερινά όμως αυτή η ελπίδα σβύνει σιγά-σιγά μέσα μας. .

Αθήνα, 29/1/2012
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
Ειδικός παθολόγος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 780 ιατρών στα ΚΕΠΑ - Επιταχύνεται ο χρόνος εξυπηρέτησης

01 Αυγούστου 2024, 18:05
Την πρόσληψη 780 ιατρών για τη στελέχωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) των υγειονομικών ...

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0