Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ζητούσαν λεφτά για να μη βάλουν φωτιά!

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ζητούσαν λεφτά για να μη βάλουν φωτιά!

 

Φωτο: Χαριλάου Τρικούπη

Ιδιοκτήτες καταστημάτων καταγγέλλουν ότι οι επιδρομείς απαιτούσαν χρήματα για να μην κάψουν τις επιχειρήσεις τους. Οργή και απόγνωση χθες στο κέντρο της Αθήνας για τις περιουσίες που μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν στάχτη

«Το κλίμα ήταν πολεμικό. Τραυματίες και αίματα παντού, εκτεταμένες ζημιές, μίσος, βία, φανατισμός. Τι άλλο είναι ένας εμφύλιος»; Ο Σίμος Τσακίρης, 22 χρόνια καταστηματάρχης στο εμπορικό κέντρο «Ατριουμ» της Χαριλάου Τρικούπη βρέθηκε προχθές τη νύχτα πρόσωπο με πρόσωπο με τον εφιάλτη. Περιγράφει εικόνες άγριες από όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας. «Ηταν νέοι χωρίς κουκούλες. Εμφανίζονταν σε ομάδες με στειλιάρια και σίδερα. Ακολουθούσαν μάχες σώμα με σώμα. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Νέα ήθη». Ο ίδιος μιλά για προμελετημένο πλιάτσικο. «Εκλεψαν μόνο αντικείμενα που είχαν μεγάλη αξία, τζάκετ, ρολόγια, παπούτσια, ό,τι πιο ακριβό. Τα διάλεγαν».


Γύρω του επικρατεί το χάος. Σπασμένες βιτρίνες, αποκαΐδια και λάσπες. Η Αθήνα είναι μια πυρπολημένη πόλη. Κτίρια που καπνίζουν, τζαμαρίες σπασμένες, φανάρια και στάσεις κατεστραμμένες. Λεηλατημένα μαγαζιά κάθε είδους. Οι εισβολείς έκλεψαν από ρούχα και κοσμήματα, μέχρι κρέατα (από σουβλατζίδικα), κατσαρόλες και όπλα. Ατμόσφαιρα αποπνικτική και συνεργεία παντού να παλεύουν με τις ζημιές. Από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα οι κεντρικοί δρόμοι και τα γύρω στενά θυμίζουν πεδίο μάχης. Πολλοί έμποροι μιλούν για οργανωμένες επιθέσεις. Ορισμένοι καταγγέλλουν πως οι βάνδαλοι ζητούσαν χρήματα για να μην τους κάψουν την επιχείρηση... Η καταγγελία αυτή έφτασε στην Αστυνομία από τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου «Αστυ», ο οποίος αποκάλυψε πως άγνωστα άτομα του ζήτησαν λεφτά για να μην καταστρέψουν την επιχείρησή του το βράδυ της Κυριακής.

«Ηταν δεκάδες, υπερβολικά οργανωμένοι για να είναι παιδάκια. Εμείς βρήκαμε έπιπλα μέχρι τη Σταδίου και την Ομόνοια», λέει ο Λάζαρος Κολάτσης, υπεύθυνος καταστήματος επίπλων που έγινε στάχτη στην Εμμανουήλ Μπενάκη. «Ανέβηκαν στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται ένα ΑΤΜ και αφού δεν κατάφεραν να το διαρρήξουν, έβαλαν φωτιά», συμπληρώνει ο Γιάννης Ιωάννου, από το εμπορικό κέντρο «Ατριουμ».

ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΧΡ. ΛΑΔΑ
ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΧΡ. ΛΑΔΑ

Πολλοί άνθρωποι του μεροκάματου είδαν τις επενδύσεις τους να γίνονται στάχτη. Οπως ο 36χρονος Γιώργος Αθανασόπουλος, οικοδόμος κάποτε, που σήμερα δουλεύει ένα καφενείο επί της Χ. Τρικούπη. Η γυναίκα του είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί και τα δάνεια τρέχουν. Ή ο Νίκος Καραστεφανής που διατηρεί κορνιζάδικο από το 1984. Η γυναίκα του απολύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο 23χρονος γιος του είναι άνεργος.

Οργή κι απογοήτευση από τους εμπόρους, βλέμματα δακρυσμένα κι αγωνία από τους εργαζομένους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

ΣΤΟΑ ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ
ΣΤΟΑ ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ

Το ιστορικό νεοκλασικό στη Σταδίου και Χρήστου Λαδά κάπνιζε ακόμη χθες το μεσημέρι. Το κατάστημα με είδη σπιτιού στο ισόγειο είναι πλήρως κατεστραμμένο. Δίπλα πολλά μαγαζιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οπως το delicatessen που λειτουργούσε ως μπακάλικο από το 1907. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Μαστοράκος εκτιμά πως η ζημιά ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ και κάνει λόγο για μετεγκατάσταση. «Αυτό που έγινε εδώ μυρίζει οργανωμένο σχέδιο. Ηταν γύρω στα 50 άτομα. Μου θύμισε τη Μαρφίν. Οπως κι εκεί έριξαν μέσα ογκώδη αντικείμενα, σαν μπιτόνια ή μεγάλα μπουκάλια», λέει ο Βασίλης Χατζηιακώβου, διευθυντής γειτονικού βιβλιοπωλείου.

Γιάννης Φώσκολος, Κατερίνα Ροββά
Φωτογραφίες: Κώστας Πολύβιος

Τραγικός ο πρώτος απολογισμός
Ζημιές 50 εκατ. ευρώ σε 170 επιχειρήσεις

ΚΟΡΑΗ
ΚΟΡΑΗ

Στις 170 ανήλθαν οι επιχειρήσεις της Αθήνας που υπέστησαν ζημιές συνολικού ύψους 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ. Τη... θλιβερή καταμέτρηση έκαναν ειδικά συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, στο Μοναστηράκι, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, στην Ομόνοια και Πατησίων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΕΒΕΑ, επλήγησαν 170 επιχειρήσεις. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 40 με 50 εκατ. ευρώ, και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιρίων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, όσο και οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ζητούν από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει σχετική νομοθεσία του 2009 για τις αποζημιώσεις των επιχειρηματιών. Επιπλέον, διεκδικούν την αναστολή καταβολής δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Ζητούσαν λεφτά για να μη βάλουν φωτιά

40 τόνοι μάρμαρα!
Θλιβερή είναι η πρώτη αποτίμηση στο κέντρο της πρωτεύουσας που έκαναν και τα ειδικά κλιμάκια του Δήμου Αθηναίων. Ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Καμίνης, δήλωσε μάλιστα ότι οι ζημιές μπορεί να συγκριθούν μόνο με εκείνες του Δεκεμβρίου του 2008. Συνολικά έχουν καταγραφεί 93 κτίρια που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, εκ των οποίων τα εννέα είναι σημαντικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Η πλειονότητα των κτιρίων και εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές βρίσκονται στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί κοινόχρηστοι χώροι και βασικές αστικές υποδομές της Αθήνας, όπως παγκάκια, πεζούλια και παρτέρια τα οποία στην πλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Μόνο χθες η υπηρεσία καθαριότητας συγκέντρωσε 40 τόνους σπασμένου μαρμάρου και πέτρας από δρόμους και πεζοδρόμια.

ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ - A. ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΕΘΝΟΣ

Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης, Γερμανία






 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0