Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Απολαυστικος ο Σόιμπλε: Δεν είμαι σκληρόκαρδος!

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Απολαυστικος ο Σόιμπλε: Δεν είμαι σκληρόκαρδος!

 

 

Να πείσει ότι δεν είναι «ούτε ξεροκέφαλος ούτε σκληρόκαρδος» προσπάθησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine Zeitung», χωρίς, φυσικά, εξαιρετική επιτυχία. Ο Γερμανός υπουργός ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος στη χώρα μας, που ακολουθεί τη σειρά: υπερβολικό χρέος, ύφεση, ανάγκη νέων μέτρων. Ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι πρέπει απλά να τηρηθούν όσα ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, καθώς «τους τελευταίους μήνες αναγκαστήκαμε να διαπιστώσουμε ότι για ορισμένα πράγματα λαμβάναμε υποσχέσεις ευκολότερα από την εφαρμογή τους στη συνέχεια».

Στην απορία του δημοσιογράφου για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Η συμφωνία πρέπει να ισχύσει και να έχει υπόσταση ανεξάρτητα από τις εκλογές που σύντομα θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα. Η βοήθειά μας έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έτσι πρέπει να είναι και οι μεταρρυθμίσεις. Ετσι έγινε και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Δεν είμαστε ούτε ξεροκέφαλοι ούτε σκληρόκαρδοι. Κατανοώ τους φόβους του ελληνικού λαού. Αλλά κι εμείς έχουμε μία ευθύνη». Εντυπωσιακότερη όλων ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Σόιμπλε σε σχέση με το γεγονός ότι κάποτε η Γερμανία μπορεί να μεταβιβάσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στην Ε.Ε. «Θα έρθει η μέρα να μεταβιβάσουμε τόση εθνική κυριαρχία από το εθνικό κράτος στην Ε.Ε. ώστε αυτό να μπορεί να συμβεί μόνο στη βάση μιας ελεύθερης απόφασης του γερμανικού λαού, όπως προβλέπεται στο άρθρο 146 του Συντάγματός μας». Είναι πραγματικά άξιον απορίας το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός είναι τόσο ευαίσθητος στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όταν αυτή αφορά τη χώρα του, και βάζει πάνω απ’ όλα τη συναίνεση του λαού του, ενώ από την άλλη θεωρεί κάτι δεδομένο την εκχώρηση της δικής μας κυριαρχίας και αδιαφορεί για την άποψη του ελληνικού λαού.

Σε σχέση πάντως με την εθνική μας κυριαρχία, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» υποστήριξε χθες σε άρθρο της ότι ορισμένες πλευρές εντός Eurogroup υποστηρίζουν την πρόταση «για μια συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες». Και επίσης ότι συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι η γαλλογερμανική ιδέα για τη δημιουργία ειδικού ταμείου, από όπου θα εξοφλούνται οι τόκοι των δανείων που έχει πάρει η χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, βέβαια, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ παραδέχτηκε χθες ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει περισσότερο από τη διάσωσή της, γι’ αυτό και δεν απέκλεισε ένα «βαθύτερο κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Το ευχάριστο γεγονός είναι ότι συνεχίζονται οι υποστηρικτικές φωνές από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή για τη χώρα μας. Ο επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι ντρέπεται για τον τρόπο που φέρεται η Ευρώπη στη Ελλάδα. «Μπορεί να ζητήσει κανείς από μία χώρα να βαδίσει προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, όχι όμως να τη δολοφονήσει» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι δεν μπορεί μία χώρα να αντιμετωπίζεται «σαν να αποτελείται από εγκληματίες» ενώ ο πρώην πρόεδρος την Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι Μέρκελ και Σαρκοζί «στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία με το να προκαλούν συρρίκνωση της κατανάλωσης».

Τέλος, ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις και έτσι τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών να συμφωνήσουν για το δεύτερο δάνειο προς τη χώρα μας.

Μαρία Παναγιώτου


Ξένα ΜΜΕ: «Χορωδία υποκριτών», «πόλεμος των ρόδων» και κινδυνολογίες τύπου «οι ακραίοι θέλουν την εξουσία»

Ενώ η σπέκουλα αναφορικά με τη... διαχείριση του ελληνικού χρέους συνεχίζεται, με τους ξένους δανειστές μας να επιμένουν στους επικίνδυνους τακτικισμούς τους, διανθίζοντάς τους ταυτόχρονα με άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα, ο ξένος Τύπος δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

«Μια χορωδία υποκριτών» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της «Tageszeitung», η οποία επέκρινε τη στάση των ισχυρών της Ευρώπης απέναντι στη χώρα μας. «Οι Ελληνες φταίνε. Αυτή είναι η επωδός (...) η οποία εξυπηρετεί δύο σκοπούς» σύμφωνα με την εφημερίδα. «Πρώτον, επιτρέπει να σέρνουν τους Ελληνες από τη μύτη και να απαιτούν από αυτούς διαρκώς νέες παραχωρήσεις. Δεύτερον, θέλουν να προεξοφλήσουν το ζήτημα της ευθύνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα πράγματι χρεοκοπήσει» τόνιζε η «Tageszeitung».

Για την εφημερίδα πάντως «το μήνυμα αυτό είναι λάθος για να μην πούμε υποκριτικό. Από τη μία πλευρά, η “σωτηρία” αποτυγχάνει τους τελευταίους μήνες, λόγω της παράλογης πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα η Μέρκελ και οι άλλοι επικεφαλής των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Από την άλλη, η υπόθεση δεν κολλάει μόνο στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο, στη Χάγη, στο Ελσίνκι, που (...) αρνούνται να καταβάλλουν το μερίδιό τους για τη στήριξη της Ελλάδας».

Από τον γερμανικό Τύπο δεν έλειψαν, βέβαια, οι αναφορές και στον «πόλεμο των ρόδων», όπως χαρακτήρισε η «Die Welt» την κατάσταση που επικρατεί πλέον ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε, η εφημερίδα έγραφε ότι «η μετάθεση των εκλογών θα ισοδυναμούσε με παραίτηση της κυβέρνησης της Αθήνας. Ο Σόιμπλε το ξέρει αυτό, αλλά προκαλεί εντελώς συνειδητά και στριμώχνει τους Ελληνες ικέτες στη γωνία».

«Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Αθήνα και οι Ελληνες πολιτικοί αντιδρούν με διαρκώς μεγαλύτερη ευθιξία» σημείωνε χθες και το «Der Spiegel», κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.

Τέλος, η «Bild» δεν έχασε την ευκαιρία να εκτοξεύσει -για ακόμη μία φορά- χολή εναντίον της χώρας μας, επισημαίνοντας τον... κίνδυνο να ανέλθουν στην εξουσία «οι κομμουνιστές, οι αντισημίτες και οι ημιεγκληματίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της, επιτιθέμενη ουσιαστικά σε δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αφού πρώτα εξέφρασε ανοιχτά την αμφιβολία της ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. -που δεσμεύτηκαν για την τήρηση του Μνημονίου- θα συγκυβερνούν μετά τις εκλογές του Απριλίου, αναφέρθηκε στους «ακραίους» που θέλουν την εξουσία στην Ελλάδα. Για τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η «Bild» έγραψε ότι «ευνοεί ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς» και ότι «κατηγορείται ότι είναι μέλος αναρχικής ομάδας την οποία και χρηματοδοτεί»! Για την γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η ίδια εφημερίδα τόνισε ότι «αντιτίθεται στη Γερμανία», παραθέτοντας δηλώσεις της περί των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ, τέλος, χαρακτήρισε «αντισημίτη» τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, κάνοντας αναφορές σε συγκεκριμένες δηλώσεις του.

Γιώργος Τραπεζιώτης


Αφιέρωμα στη «δημοκρατία» και από την «Daily Mail»

«Στην Ιταλία συμφωνήθηκε να μπει για λίγο στην άκρη το φυσιολογικό πολιτικό παιχνίδι. Υπάρχει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, υπό τον Μόντι, και η χώρα κάνει μεγάλα βήματα. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί και η Ελλάδα ότι αυτός θα ήταν ο πιο έξυπνος δρόμος;» Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό ZDF δεν ήταν τίποτε άλλο παρά περισσότερο λάδι στη φωτιά που καίει για τα καλά σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Την ίδια ώρα ο ελληνικός λαός στενάζει υπό τον ζυγό των νέων μέτρων και αντιδρά δυναμικά, ενώ ο ξένος Τύπος συνεχίζει να απορεί (;) γιατί οι Ελληνες αποκαλούν ναζί τους Γερμανούς δανειστές τους!

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της «Daily Mail» να αναφερθεί στην ελληνική οργή «που πυροδοτείται από τις οδυνηρές νέες περικοπές» αλλά κι από το γεγονός ότι οι Γερμανοί «αναλαμβάνουν τα ηνία της ελληνικής οικονομίας». Από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια και το -διάσημο πια- πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» με τον τίτλο: «ΝΤΑΧΑΟΥ Memorandum Macht Frei (Το Μνημόνιο Απελευθερώνει)» όπου η Μέρκελ εμφανίζεται να φορά τη στολή ναζί και περιβραχιόνιο με τη σβάστικα.

«Η ελληνική κρίση χρέους εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη με τη Γερμανία» έγραφε χθες και η «El Mundo», με αφορμή τις δηλώσεις του Κάρολου Παπούλια για τους δανειστές μας και όσα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όσοι χρησιμοποιούν τη Γερμανία ως πηγή των δεινών τους «είναι δημαγωγοί και ανεύθυνοι» και ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν δημαγωγοί που διατίθενται να πουν ότι είναι φταίξιμο της Ευρώπης και της Γερμανίας όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι ανεύθυνο και το σιχαίνομαι γιατί νομιμοποιεί τις βίαιες διαμαρτυρίες στη χώρα».

Σύμφωνα πάντως με την ισπανική εφημερίδα, «αρκετοί διαδηλωτές έχουν μετατρέψει σε πλακάτ το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της “δημοκρατίας”, στο οποίο η Μέρκελ εμφανιζόταν να φορά τη στολή των ναζί».

Γιώργος Τραπεζιώτης


Το τσουνάμι συμπαράστασης πέρασε τον Ατλαντικό

Την ανθελληνική προπαγάνδα που υφάνθηκε στον αργαλειό των παγκόσμιων αγορών, διά χειρός κυρίως των βορειοευρωπαϊκών δύσθυμων λαών, μοιάζει να διαδέχτηκαν φιλελληνικοί αγώνες, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στα πέντε σημεία του ορίζοντα.

Από τις βασανισμένες μητέρες της πλατείας του Μάη από το Μπουένος Αϊρες, που απέστειλαν μια συγκινητική επιστολή υποστήριξης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, ως τα συλλαλητήρια στη γηραιά ήπειρο.

Οι Ελληνες της καρδιάς, όπως είχαν συστηθεί οι πολίτες του κόσμου που έσπευσαν στις ελληνικές πρεσβείες των κρατών τους ζητώντας να καταμετρηθούν συμβολικά ως Ελληνες με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της διπλής υπηκοότητας, για να μην επιτρέψουν να συκοφαντηθεί ο ελληνικός λαός στη θέση μερικών κερδοσκόπων, περνούν πλέον στην πράξη και βγαίνουν στους δρόμους.

Το πρότερο σύνθημα αλληλεγγύης «είμαι και εγώ Ελληνας - Ελληνίδα» έχει αντικατασταθεί από το «Είμαστε όλοι Ελληνες», δεδομένου ότι μέσα στις τελευταίες εβδομάδες μοιάζουν να έχουν αλλάξει πολλά τόσο για εμάς όσο και για τους Ευρωπαίους. Σαν να μην πρόκειται πλέον μονάχα περί συμπαράστασης, αλλά «περί συμπτωμάτων κοινών φόβων και κοινού μέλλοντος». Ισως γι' αυτό έξω από τις ελληνικές πρεσβείες στη Βιένη και στο Παρίσι πληθαίνουν οι διαδηλωτές που εκφράζουν την οργή τους για τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

«Οταν επιτίθενται σε έναν λαό, επιτίθενται σε όλους τους λαούς» σημειώνει η ανακοίνωση - με αποστολείς κυρίως τους εύθυμους της Μεσογείου Γαλάτες, Ρωμαίους, Πορτογάλους, Ισπανούς, τους οποίους προσκαλεί στο συλλαλητήριο του προσεχούς Σαββάτου.

Η συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό δεν στριμώχνεται όμως στη δυστυχία της γηραιάς ηπείρου. Τα λατινοαμερικανικά κράτη, από Μεξικό, Βενεζουέλα και Αργεντινή, αποστέλλουν μήνυμα αλληλεγγύης και αγανάκτησης. Τα λόγια των μητέρων του Μαΐου ηχούν αδιάκοπα στα αυτιά μας. Εχουν άλλωστε τη σοφία και τον πόνο της κοινής εμπειρίας: «Εκείνα τα χρόνια το ΔΝΤ βρισκόταν για πολλοστή φορά στη χώρα μας σπέρνοντας τη μιζέρια, την πείνα και την υποδούλωσή του. Συνεχίστε έως τη νίκη. (..) Ξαναβλέπουμε τα δικά μας παιδιά στους δρόμους της Ελλάδας...»

Δήμητρα Αθανασοπούλου

δημοκρατία

 

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0