Δημοκρατία δύο εποχών! - Του Θεόδωρου Μεσηνέζη
Η φωτογραφία είναι από το votegreece.gr
Η ψηφοφορία στη Βουλή , το βράδυ της περασμένης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου , ήταν σαν έργο θρίλερ του Χίτσκοκ . Είχε όλων των ειδών τα συναισθήματα . Αγωνίας , φόβου , αγανάκτησης , νεύρων και ότι άλλο μπορεί να κουρελιάσει τη ψυχή του ανθρώπου .Ο εκνευρισμός , οι φωνές και οι αντεγκλήσεις , σίγουρα θα έκαναν έναν ουδέτερο παρατηρητή να νομίζει ότι βρίσκεται στη κεντρική ψαραγορά του Πειραιά την ώρα που γίνεται ο πλειστηριασμός των ψαριών . Το μόνο , που ευτυχώς έλειψε , ήταν το να πιαστούν στα χέρια ! Αν και για μια στιγμή , την ώρα που ο Υπουργός οικονομικών «κατσάδιαζε» κατά τον πλέον ανοίκειο τρόπο, κάποιον διαμαρτυρόμενο Βουλευτή της αριστεράς πτέρυγας , φοβήθηκα ότι όλο και θα έβλεπα κανένα ιπτάμενο παπούτσι να κατευθύνεται προς τα κυβερνητικά έδρανα . Θα μου πείτε , «όπως διαμαρτυρήθηκε ο Βουλευτής , αντέδρασε και ο Υπουργός . Δημοκρατία έχουμε , ελεύθερη γνώμη .» Αμ δε ;! Που ήταν κρυμμένη ; Έτσι είναι η Δημοκρατία ;
Έχω υπ’ όψιν ένα απόφθεγμα κάποιου μεγάλου σοφού που είπε «Μπορεί να διαφωνώ ριζικά μαζί σου , αλλά θα αγωνισθώ μ’ όλες τις δυνάμεις μου για να μην σου στερήσει κάποιος το δικαίωμα να λες ότι πιστεύεις !» Επίσης στο Δημοτικό είχα ακούσει απ’ το Δάσκαλό μου , ότι κάποτε στην αρχαία Αθήνα γινότανε ένα Δημοψήφισμα για να εξοστρακίσουν το μεγάλο Θεμιστοκλή . Κάποιος αγράμματος Αθηναίος ,που δεν γνώριζε το Θεμιστοκλή τον πλησίασε και το ζήτησε να γράψει γι’ αυτόν πάνω στο όστρακο ,που ήταν η τότε ψήφος , το «ΝΑΙ» υπέρ της εξωστρακίσεως . Ο Θεμιστοκλής τον ρώτησε : Τον γνωρίζεις το Θεμιστοκλή ; Όχι . Ήταν η απάντηση , και ο Θεμιστοκλής αμέσως του έγραψε το «ΝΑΙ» υπέρ της εξωστρακίσεως του ! Δυο περιπτώσεις που απέχουν χρονικά πολύ η μια από τη άλλή και όμως είναι ταυτόσημες καθώς και οι δυο περιέχουν τη βασική ουσία της Δημοκρατίας . Είναι δυο παραδείγματα που δυστυχώς επαληθεύτηκαν , απ’ την ανάποδη , το βράδυ της Κυριακής αυτής στη Βουλή των Ελλήνων .
Πριν τη ψηφοφορία είχε οργιάσει η καθοδήγηση με κάθε τρόπο : συμβουλευτικό , παρακλητικό , απειλητικό , μέχρι και εκβιαστικό σε ορισμένες περιπτώσεις . Εδώ έρχεται η πρώτη αντίδραση και είναι από εμάς που έχουμε στείλει αυτούς τους τριακόσιους στη Βουλή ως εκπροσώπους μας , γιατί τους θεωρούμε (καλώς ή κακώς) σοβαρούς , σκεπτόμενους και ικανούς να ξεχωρίσουν το καλό απ’ το κακό για τη Χώρα μας . Εντούτοις , αυτούς τους ανθρώπους προσπάθησαν , αυτοί που έχουν ορισμένα προγράμματα στο νου τους , να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου με κάθε τρόπο . Ακόμα , και όταν έβγαινε κάποιος στο βήμα και παρουσίαζε απόψεις αντίθετες από αυτές της Κυβέρνησης , υπήρχαν και διακοπές από διαφόρους της κυβερνητικής γραμμής, αλλά και το προεδρείο φρόντιζε το χρονόμετρο να μην τυχόν και ξεπεράσει το διατιθέμενο χρόνο έστω και για ένα δευτερόλεφτο .
Έτσι ορισμένοι βλέπουν το ρόλο των Βουλευτών του Κοινοβουλίου μας ; Δηλαδή τους θέλουν να είναι «φερέφωνα» ; Να μην έχουν δική τους (δηλαδή δική μας ) άποψη ; Μα τότε ας τους αλλάξουν όνομα ! Ας πάψουν να τους αποκαλούν Βουλευτάς αφού τους απαγορεύουν με την «κομματική πειθαρχία» το δικαίωμα του «βουλεύεστε»! Φαίνεται ότι οι κύριοι αρχηγοί των κομμάτων και οι παραστεκάμενοί τους , τους θέλουν να είναι πειθήνια όργανά τους , Τουρκιστί «τσιράκια»!
Αυτή είναι μια δεύτερη απόδειξη της Δημοκρατικής αντιλήψεως που έχουν οι αρχηγοί , δυστυχώς , όλων των κομμάτων , εντός και εκτός της Βουλής .
Η ψηφοφορία έγινε . Από τους τριακόσιους που έπρεπε να ψηφίσουν , 22 δεν άντεξαν τις πιέσεις που τους γινόντουσαν για να ψηφίσουν ότι τους επέβαλαν και αηδιασμένοι προτίμησαν να μην παραβρεθούν στη συνεδρίαση αυτή της Βουλής . Από τους εναπομείναντες 278 παρόντες , οι 199 ψήφισαν «ΝΑΙ» και 74 ψήφισαν «ΟΧΙ» , ενώ 5 θέλησαν να είναι διπλωμάτες και ψήφισαν «παρών».Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν υπέρ των απόψεων της Κυβέρνησης , αλλά απέδειξε ότι η ποδηγεσία δεν ήταν εκατό τοις εκατό επιτυχής .
Η συνέχεια όμως ήταν τελείως αποκαρδιωτική . Ήταν το αποκορύφωμα της «αντιδημοκρατικότητας» που κυριαρχεί μέσα στο «Ναό της Δημοκρατίας»!!
Όσοι από τα δύο μεγάλα (?) κόμματα , που οι αρχηγοί των είχανε πάρει θέση υπέρ του «ΝΑΙ» , ψήφισαν «ΟΧΙ»¨ή «ΠΑΡΩΝ» αυτομάτως διεγράφησαν από τη δύναμη του κόμματός τους Επίσης δυο Βουλευτές του τρίτου κόμματος , που ο αρχηγός του τη τελευταία μέρα άλλαξε γραμμή και πήγε υπέρ του «ΟΧΙ» ενώ αυτοί ψήφισαν «ΝΑΙ» διεγράφησαν και αυτοί .
Ποιος μπορεί τώρα να ισχυρισθεί ότι οι τρεις αυτοί αρχηγοί εμφορούνται από Δημοκρατικές ιδέες ; Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής , που χρόνια μας παριστάνει τον Δημοκράτη ; Ή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ; Κρίμα στο όνομα ! Θα πρότεινα να το αλλάξουν , εκτός αν έτσι έχουν καταντήσει στα χρόνια μας την έννοια της Δημοκρατίας . Τέλος υπάρχει και ο τρίτος ο «Λαϊκός.....» που η συμπεριφορά του κάθε άλλο παρά λαϊκή μπορεί να χαρακτηριστεί . Γενικά η συμπεριφορά και των τριών θα ήταν ύβρης να χαρακτηριστεί Δημοκρατική . Εδώ ταιριάζει μια άλλη λέξη που έχει μεν την ίδια έννοια άσχετα αν ακούγεται διαφορετική :«Χουντική, Φασιστική , Σταλινική.»
Μη βιαστείτε όμως να μου πείτε ότι ασχολούμαι με ψιλοπράγματα ! ΌΧΙ , δεν είναι ψιλοπράγματα , ιδίως όταν υπάρχει φόβος ένας εξ αυτών να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός . Δεν με πειράζει τόσο η συμπεριφορά η προχθεσινή προς τους Βουλευτάς τους . Με πειράζει το ότι αυτή η αχαρακτήριστη συμπεριφορά τους προς τους Βουλευτάς μας , αντανακλά στα δικά μας πρόσωπα που τους διαλέξαμε να πάνε στη Βουλή , με ένα συγκεκριμένο κόμμα που κι αυτό εμείς το διαλέξαμε κι από εκεί να φροντίζουν για τον τόπο μας . Άρα αυτή η αυταρχική συμπεριφορά προσβάλει εμάς ,προσβάλει το Κόσμο της Ελλάδας και δικαίως με κάνει να υποψιάζομαι ,τι μπορεί ακόμη περισσότερα να περιμένει κανείς από τέτοιους «κομματάρχες» και τους περί αυτών . Πάντως αν ζούσαν στην εποχή του Θεμιστοκλή, στην αρχαία Δημοκρατική Αθήνα , ο ισόβιος «εξοστρακισμός τους» θα ήταν σίγουρος .
Γιατί , έστω και για λίγο να μην μιμηθούμε κι εμείς τους Αρχαίους προγόνους μας , τους Αθηναίους , τους γεννήτορες της Δημοκρατίας ;
-------*****--------
Θ.Σ.Μεσσηνέζης
Αθήνα.- 15/02/2012
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα