Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ομαδικές εκτελέσεις στο Μάλι: νοιάζεται κανείς; - Της Βερόνικας Καρμίρη*

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Ομαδικές εκτελέσεις στο Μάλι: νοιάζεται κανείς; - Της Βερόνικας Καρμίρη*

Από το 2009 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα(ΓΧΣ) περιπλανώνται στο Μάλι στην υποσαχάρια Αφρική, που από αρχής ιδρύσεώς του βασανίζεται από έναν εμφύλιο μεταξύ κυβέρνησης και της φυλής Τουαρέγκ. Ίσως είναι ειρωνεία ότι Τουαρέγκ σημαίνει «περιπλανώμενος» στα αραβικά. Βέβαια η νομαδική φυλή και οι ΓΧΣ έχουν διαφορετικούς στόχους, καθόσον οι πρώτοι θέλουν ανεξαρτησία και οι δεύτεροι να επουλώσουν τις πληγές του πολέμου αυτού..


Πριν λίγες μέρες, το απόγευμα της 22ης Φεβρουαρίου, στο βόρειο Μάλι στον καταυλισμό Ag Haross Kayone, γυναίκες και παιδιά της φυλής δέχτηκαν εναέρια επίθεση, από τον στρατό.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της χώρας περιέθαλψαν 11 τραυματίες, σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά. Η οργάνωση κάνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για παύση της βίας ενώ ζητάει το αυτονόητο: να γίνεται τουλάχιστον διάκριση ανάμεσα σε πολεμιστές και αμάχους. Και πώς να μην κάνουν έκκληση όταν τα θύματα και οι τραυματίες φαίνεται να είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά; Από τη μία ο στρατός χτυπάει καταυλισμούς με γυναικόπαιδα και από την άλλη ο MNLA(το αντάρτικο κίνημα των Τουαρέγκ) μόλις ένα μήνα πριν εκτέλεσε ομαδικά 100 στρατιώτες και αμάχους κατά τη διάρκεια επίθεσης τους στην πόλη Αγκουελχόκ του βορειοανατολικού Μάλι. Από τότε οι συγκρούσεις συνεχίζονται με πολλά από τα θύματα να είναι αθώα παιδιά…


Τη τελευταία εβδομάδα οι εξαντλημένες ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν τραυματίες στο βόρειο Μάλι ενώ τα τρία αυτά χρόνια που η οργάνωση εργάζεται στο νότιο τμήμα της χώρας έχει περιθάλψει περισσότερα από 85.000 παιδιά μέσα από παιδιατρικά και διατροφικά προγράμματα.


Τους Τουαρέγκ κάποιοι τους ονομάζουν και μπλε ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος τους, ποτισμένο μες τα χρόνια από τα μπλε χρώμα των ενδυμάτων τους. Άνθρωποι απλοί, άμαχοι, άνθρωποι τρομαγμένοι, άνθρωποι που αυτή τη στιγμή ή θα τρέμουν για την ίδια τους τη ζωή ή μόλις την χάνουν με το χρώμα του δέρματος να «γίνεται» κόκκινο..


*Η Βερόνικα Καρμίρη είναι δημοσιογράφος.

Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0