Η βόμβα θα έσκαγε στη μανούβρα του συρμού στον σταθμό Αιγάλεω
Το «Βήμα» αποκαλύπτει οκτώ νέα στοιχεία - το λάθος στο εύφλεκτο υλικό
«Η έκρηξη της βόμβας στον σταθμό του Αιγάλεω είχε προγραμματισθεί να γίνει την ώρα της "μανούβρας" του συρμού προκειμένου να κινηθεί πάλι προς αεροδρόμιο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα κινδύνευε η ζωή του μηχανοδηγού που θα βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε επειδή η βενζίνη είχε πρόσμιξη με κάποιο άλλο υγρό. Εχουμε μια πολύ καλή εικόνα του μεταφορέα της βόμβας από τις κάμερες στην πλατφόρμα αλλά και στο "λόμπι" του σταθμού, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να υπήρχε και άλλο άτομο μαζί του. Δεν θεωρούμε, προς το παρόν, σοβαρή την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση "Αντάρτικο Πόλεων" κι εξετάζουμε σχέση των υποψηφίων βομβιστών με ομάδα σχετιζόμενη με την "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς". Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες ανέκυψε η εμπλοκή στην οργάνωση δύο νεαρών αντεξουσιαστών, του 21χρονου Δημήτρη Π και του 23 χρόνου Γιάννη Μ. Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί ως ο "τοξοβόλος" στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πριν από έναν χρόνο, στην πλατεία Συντάγματος" ».
Αυτό αποκάλυψε στο «ΒΗΜΑ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που ασχολείται με τη βόμβα στο μετρό, στο Αιγάλεω. Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διαθέτουν σειρά στοιχείων για όλες τις κινήσεις των δραστών, με την ίδια ακριβώς μέθοδο που εφαρμόστηκε στην έρευνα της «Σκότλαντ Γιαρντ» για τους βομβιστές που αιματοκύλισαν το μετρό του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2005.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι το 2007 είχε συνταχθεί μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την διοίκηση του Μετρό για την τοποθέτηση καμερών μέσα στους συρμούς που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Επιπλέον τον Ιούνιο του 2009 αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του Μετρό και διαλύθηκε η ομάδα ασφαλείας του δικτύου του μετρό που πλαισίωναν 43 άτομα.
Τα οχτώ νέα στοιχεία στην υπόθεση
«Το Βήμα» παρουσιάζει οκτώ νέα στοιχεία για την υπόθεση της ανεύρεσης βόμβας στο τελευταίο βαγόνι συρμού του μετρό, το απόγευμα του Σαββάτου, στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω.
1. Σύμφωνα με τα ευρήματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων η έκρηξη είχε προγραμματισθεί να γίνει από ένα έως πέντε λεπτά από την στιγμή της εναπόθεσής της από έναν ή δύο δράστες, οι οποίοι κάθονταν στο τελευταίο βαγόνι του συρμού, ακριβώς απέναντι από την θύρα εισόδου. Οπως προκύπτει, οι δράστες είχαν συνυπολογίσει και χρονομετρήσει ότι η μανούβρα του άδειου συρμού, για να βρεθεί στην απέναντι πλατφόρμα με κατεύθυνση στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", διαρκεί έξι περίπου λεπτά. Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σχέδιό τους ήταν η έκρηξη να σημειωνόταν σ' εκείνη τη φάση, όπου ο συρμός ήταν άδειος. Ομως τότε θα κινδύνευε άμεσα η ζωή του μηχανοδηγού ο οποίος πλέον λόγω αλλαγής κατεύθυνσης -το τελευταίο βαγόνι γίνεται πρώτο του συρμού- θα βρίσκονταν σε απόσταση λίγων μέτρων από την έκρηξη που θα σημειωνόταν ακριβώς πίσω από την πλάτη του, και ενώ αυτός θα ήταν εγκλωβισμένος στη στοά!
2. Το λάθος των εμπρηστών φαίνεται ότι ήταν οι προσμίξεις -με άγνωστο υγρό- των δύο περίπου λίτρων βενζίνης που είχε προγραμματισθεί να πυρπολήσουν τον συρμό. Η πρόσμιξη αυτή φαίνεται ότι έγινε προκειμένου να γίνει ισχυρότερη έκρηξη και να προκληθούν μεγαλύτερες ζημιές. Ομως έτσι μειώθηκαν και άλλαξαν σύνθεση τα αέρια καύσιμα του εύφλεκτου υγρού που θα χρησιμοποιούντο για την πυροδότηση της βόμβας. Εξετάζεται το ενεδεχόμενο το λάθος βτων βομβιστών να ήταν ότι είχαν εμβαπτίσει στο εύφλεκτο υγρό μικρή αντίσταση από λαμπτήρα με σπασμένο γυαλί που είχε συνδεθεί με μπαταρίες. Πάντως οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αποφεύγουν να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες μετά από εντολές για να μη αντλήσουν σχετικές πληροφορίες οι δράστες.
3. Από τις κάμερες φέρεται να έχει προσδιορισθεί πλήρως η παρουσία του μεταφορέα της βόμβας. Από τα τελευταία βαγόνια, όπως προκύπτει από τις δύο απέναντι κάμερες της πλατφόρμας του τερματικού σταθμού του Αιγάλεω, βγαίνουν περίπου 25 άτομα από τα οποία οι αστυνομικοί ξεχώρισαν, λόγω ηλικίας και αμφίεσης, έναν ή δύο υπόπτους. Στην συνέχεια ευκρινή εικόνα απέκτησαν από κάμερες που υπάρχουν στους κυρίως χώρους του μετρό (κάθε σταθμός διαθέτει από 6-10 κάμερες) Στην συνέχεια ανηζητήθηκαν με τις τις αντίστοιχες χρονικές σημάνσεις τα σημεία εισόδου τους στο δίκτυο του συρμού, υπολογίζεται ότι ίσως είναι ο σταθμός του Συντάγματος. Παράλληλα αναζητούνται στοιχεία για τις κινήσεις τους και εκτός του σταθμού του Αιγάλεω.
4. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διατηρούν πολλές αμφιβολίες για το τηλεφώνημα ανάληψης της ευθύνης από την οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων». Οπως αναφέρουν «μέχρι τώρα οι ένοπλες οργανώσεις όπως η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" και άλλες που προχωρούν σε εμπρηστικές επιθέσεις, συνήθως κάνουν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ή αναλαμβάνουν την ευθύνη κατευθείαν με ηλεκτρονική προκήρυξη. Το φαινόμενο τηλεφωνήματος σε ΜΜΕ χωρίς προκήρυξη, μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Οπως εξάλλου και τ΄ όνομα της οργάνωσης που είναι "γενικό" και... "ύποπτα αόριστο"».
5. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι βομβιστές ίσως έχουν κάποια έμμεση σχέση με την οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" ή με τους στρατολόγους ένοπλων ομάδων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εντοπίζουν αρκετές στα... τάπερ που περιέχουν το ηλεκτρικό σύστημα και τον μηχανισμό πυροδότησης με αυτά που χρησιμοποίησε η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" στις πρώτες εμπρηστικές επιθέσεις της. Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμιζαν την εμπρηστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 4 Μαρτίου 2009 σε ακινητοποιημένο συρμό του σταθμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά. Την ευθύνη γι' αυτήν την επίθεση είχε αναλάβει η «Συμμορίες Συνείδησης / Εξτρεμιστές Περάματος» η οποία αργότερα συνδέθηκε με τη "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς". Τότε η οργάνωση αυτή μιλούσε για σαμποτάζ ενώ στο σχετικό κείμενο αναφερόταν «ξεπαστρέψαμε δύο συρμούς του ΗΣΑΠ, δημιουργώντας αναστάτωση. Δεν είχαμε κανέναν ενδοιασμό να σαμποτάρουμε την διαδρομή όσων συμφιλιώνονται με την αποστειρωμένη μετακίνηση από και προς τις δουλειές τους, από και προς τα σπίτια τους, από και προς την διασκέδασή τους. Ισως έτσι χαθεί το ψαρίσιο βλέμμα της απάθειας και της αδιαφορίας από τα πρόσωπά τους και αντικατασταθεί με ενεργητικά και ανήσυχα βλέμματα».
6. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και αρμόδιοι δικαστικοί υπενθύμιζαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για δύο νεαρούς αντεξουσιαστές, αποτυπώματα των οποίων βρέθηκαν σε διαμέρισμα στην οδό Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα, το οποίο είχε διαπιστωθεί ότι είχαν νοικιάσει μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Το διαμέρισμα είχε εντοπισθεί μετά την έφοδο αστυνομικών σε διαμέρισμα στην Νέα Ιωνία Βόλου, όπου είχε βρεθεί οπλοστάσιο μελών της οργάνωσης και είχαν συλληφθεί τρία καταζητούμενα μέλη της. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα οι δύο νεαροί αντεξουσιαστές είχαν αναγνωρισθεί ως μεταφορείς τσάντας με όπλα, σε παλαιότερη παρακολούθηση από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ενας από τους δύο κατηγορούμενους είναι ο 23χρονος που είχε συλληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2011 στην διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα όπου κρατούσε τόξο. Ο 23χρονος που διαμένει στον Χολαργό σπουδάζει περιβαλλοντολόγος σε περιφερειακό πανεπιστήμιο και όπως ανέφεραν συγγενείς του «ασχολείται ιδιαίτερα με την τοξοβολία και την σκοποβολή χωρίς όμως να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο σύλλογο».
Ο 23χρονος έχει προσαχθεί και άλλες φορές από την ΕΛ.ΑΣ. Σε μία από αυτές ήταν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πάρνηθα για οικολογικές παραβιάσεις, μετά την πυρκαγιά του 2007. Στον «τοξότη του Συντάγματος» ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκε για απολογία σε τακτικό ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος. Τότε είχε μάλιστα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές καταχωρήσεις όπου ανέφερε ότι «η ενέργεια να εκτοξεύσει βέλη δεν ήταν συμβολική». Ο άλλος νεαρός που αναζητείται είχε προσαχθεί στην διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Τέλος αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμιζαν ότι παραμένει ασύλληπτος και άλλος αντεξουσιαστής που συμμετείχε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, τον Μάιο του 2011 όπου συνελήφθη ένας άλλος νεαρός που κατηγορείται για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.
7. Καθοριστικό, ίσως, ρόλο στη στόχευση του μετρό από βομβιστές αλλά και ληστές (είχε γίνει μεγάλη ανεξιχνίαστη ληστεία στο σταθμό της Εθνικής Αμυνας στις 3 Φεβρουαρίου 2010) διαδραματίζει η διάλυση της υπηρεσίας ασφαλείας του που απαριθμούσε παλαιότερα 43 άτομα. Τον Ιούνιο του 2009 εκδιώχθηκε ο μέχρι τότε προϊστάμενος ασφαλείας του Μετρό κ. Διονύσης Γιαννησόπουλος που κατήγγειλε ότι αυτό συνέβη γιατί δεν δέχθηκε τους διορισμούς ημετέρων γιατί «έγιναν μόνο με κομματικά πιστοποιητικά». Επιπλέον διαλύθηκε η πολυμελής ομάδα ασφαλείας που επόπτευε τους σταθμούς κι οι οποίοι τώρα έχουν μετατεθεί σε θέσεις ελεγκτών εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ. Ακόμη στις αποθήκες βρίσκονται έξι συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, κόστους 525.000 ευρώ που είχαν αγορασθεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης προ μερικάων ετών είχε χρησιμοποιηθεί, πιλοτικά, πρόγραμμα εντοπισμού δεμάτων με ύποπτο περιεχόμενο στο σταθμό του Συντάγματος το οποίο έμεινε στα χαρτιά.
8. Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι προ μερικών ετών είχε εκπονηθεί ειδική μελέτη για τοποθέτηση καμερών μέσα στους συρμούς του μετρό, η οποία πότε δεν υλοποιήθηκε. Η ύπαρξη αυτών των καμερών υπολογίζεται ότι θα αποθάρρυνε τους υποψήφιους βομβιστές του Μετρό. Η μελέτη για την τοποθέτησή τους είχε γίνει από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Γκρίζαλη σε συνεργασία με τους υπευθύνους ασφαλείας του μετρό. Ομως ποτέ δεν υπήρξε υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα