Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ομογένεια Αυστραλίας: Κοντά στους Έλληνες μετανάστες

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Αυστραλίας | Ομογένεια Αυστραλίας: Κοντά στους Έλληνες μετανάστες

ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ

Σε ατμόσφαιρα ομοψυχίας και διάθεσης για αποτελεσματική δράση, εξελίχθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια, την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες στήριξης των συμπατριωτών μας που έρχονται στη Μελβούρνη, ζητώντας καταφύγιο από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης στη γενέτειρα.


Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Β. Παπαστεργιάδης, αναφέρθηκε, αρχικά, στη σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων που παίρνει από άτομα που ζητούν βοήθεια, φωνές απόγνωσης που ακούγονται από διάφορες κατευθύνσεις και που επιβάλλουν να μη μείνουμε αδρανείς, ως παροικία.

Υπογράμμισε το ενδιαφέρον των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης για συμμετοχή στην εν λόγω συγκέντρωση - η απάντησή του, εντούτοις, ήταν ότι «δεν πρόκειται για δημόσια συγκέντρωση και θα τους κρατήσει ενήμερους επί του θέματος».


Το θέμα της υπογραφής Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας όσον αφορά την τουριστική βίζα για τους ηλικίας κάτω των 35 χρόνων να έχουν δικαίωμα εργασίας, απασχόλησε για αρκετή ώρα, το προεδρείο και το ακροατήριο.


Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε σε πέντε συζητήσεις που είχε επί του θέματος με τον υπουργό Μετανάστευσης, κ. Κρις Μπόουεν, από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς, εντούτοις, να τύχει θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους του. Εκφράζοντας το μήνυμα που εισέπραξε, δήλωσε ότι «στην ουσία, αν με ρωτήσετε, δεν θέλουν μια τέτοια συμφωνία. Εμείς, από την πλευρά μας, μέχρι πρότινος, από στρατηγικής πλευράς, δεν θέλαμε να πιέσουμε, για να μην εκληφθεί ότι κύματα Ελλήνων μεταναστών θα βρουν έτσι τρόπο να εισβάλουν στη χώρα. Τώρα, όμως, πιέζουμε, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε 2-3 χρόνια να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, το θεωρούμε παρωδία, όλες οι γύρω χώρες -Μάλτα, Τουρκία, Ιταλία, Κύπρος- να έχουν συνάψει αυτή τη συμφωνία και η Ελλάδα να είναι εκτός».

Ο ίδιος τόνισε, στη συνέχεια, ότι η Ελλάδα ζήτησε να συνάψει αυτή τη συμφωνία, από τον περασμένο Οκτώβρη και δεν πήρε καμία απάντηση.


ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΦΩΤΙΑ


Ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ότι «μέχρι τώρα, οι σχέσεις μας με την αυστραλιανή κυβέρνηση υπήρξαν άριστες. Χρειάστηκε, όμως, να απειλήσω ότι ‘αν το αίτημά μας δεν εισακουστεί, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης θα γίνουν ο χειρότερος εχθρός σας. Θα πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά’. Το όλο θέμα αποτελεί προκατάληψη εναντίον μας».

Ο ίδιος θα πει ακόμα, ότι «μόλις χθες, όταν είχα ήδη πει ότι καλούμε τους παροικιακούς οργανισμούς σε συγκέντρωση, πήρα γράμμα, από το γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης, ότι ‘το θέμα μας εξετάζεται’».


Στη συνέχεια ακούστηκαν διάφορες προτάσεις από τους εκπροσώπους οργανισμών, από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων, κ. Σπύρο Αλατσά, ο οποίος εκπροσωπούσε τον υπουργό, κ. Νικόλα Κότσιρα, από επιχειρηματικούς παράγοντες, δημοσιογράφους της ΕΡΤ και ενδιαφερόμενα άτομα που ήταν εκεί.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, απλώθηκε όλο σχεδόν το φάσμα των αναγκών και εκφράστηκε η άποψη (από τον κ. Κ. Σαρρησταύρο) ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε σαν παροικία, αρκεί να είμαστε ενωμένοι».


Το συντονισμό δυνάμεων υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιμελητηρίου (HACCI), κ. N. Μυλωνάς, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε ένα σώμα, μια φωνή, μια συγκεκριμένη κίνηση».


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ

Όσον αφορά το δικαίωμα εργασίας εκείνων που έρχονται με τουριστική βίζα, ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ότι «στην Ελλάδα η ηλικιακή αυτή ομάδα, των 18–35 χρόνων, είναι εκείνη που πλήττεται πιο σκληρά, αν σκεφτεί κανείς ότι το 48% εξ αυτών είναι άνεργοι. Λέγοντας αυτό, θέλω να τονίσω, όσο πιο έντονα γίνεται, ότι δεν θέλουμε να πάρουμε την αφρόκρεμα της Ελλάδας. Απλώς, επιθυμούμε να βοηθήσουμε τώρα που υπάρχει κρίση. Μιλάμε για προσωρινά μέτρα».

Παίρνοντας το λόγο, η πρόεδρος της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Β. Μεσημέρη, είπε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζει η υπό συζήτηση συμφωνία να πάρει λιγότερο από…  20 χρόνια που χρειάστηκαν για τη σύναψη συμφωνίας συντάξεων!».


«Πρέπει να λειτουργήσουμε γρήγορα, γιατί ο κόσμος πεινάει» είπε, έχοντας άμεση επαφή με το σκληρότερο πρόσωπο του προβλήματος, δεδομένου ότι στην πόρτα της Πρόνοιας καταφεύγουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν πού να κοιμηθούν, δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό. Ακόμη και αυτοί που μένουν αρχικά σε συγγενείς ή σε ξενοδοχεία, έρχεται στιγμή που ζητούν στέγη. Ποτέ, ακόμα και στα πιο εφιαλτικά μου όνειρα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτά που έζησα πριν 40 χρόνια, όταν ο πεθερός μου ήταν άστεγος σ’ αυτή τη χώρα, ως νεομετανάστης, θα τα ξαναζούσα σήμερα. Ως Πρόνοια, μέχρι τώρα, μας απασχολούσαν, κυρίως, τα θέματα των ηλικιωμένων, της πρώτης γενιάς συμπαροίκων. Τώρα, χτυπούν την πόρτα μας οι νεομετανάστες».


Η ίδια θα πει ότι «είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε. Τον Αύγουστο κάθε χρόνο κάνουμε τον ραδιοέρανο, από τον οποίο μαζεύουμε $40.000-$50.000. Από αυτά πληρώνουμε τους κοινωνικούς λειτουργούς και μένουν ελάχιστα γι’ αυτό που λέμε ‘ειδική ενίσχυση’ $100, $200 ή $300 για άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων, όπως, για παράδειγμα, να πάρουν ένα ρούχο, να πάνε σε κάποια συνέντευξη για δουλειά. Είναι χρήματα που μέχρι τώρα διαθέταμε για άμεσες ανάγκες των ηλικιωμένων».


ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ…

Παίρνοντας το λόγο ο συνάδελφος της ΕΡΤ, Αλέκος Μάρκελος, θα μιλήσει για «μέτρα που έχουν συνθλίψει τη μεσαία τάξη, για μέτρα συγκλονιστικά, δρεπάνια που δεν σταματούν πουθενά και την πληρώνουν όλοι», τονίζοντας ότι «αυτοί που έρχονται εδώ, δεν είναι λαμόγια. Όλοι ξέρουμε ποια είναι τα λαμόγια!».

Η ανάγκη συγκρότησης συντονιστικής επιτροπής, ακούστηκε από πολλούς, με τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Παπαστεργιάδη, να λέει ότι έχει ήδη συζητηθεί με την Πρόνοια ένα σχέδιο συνεργασίας το οποίο για να υλοποιηθεί απαιτούνται τα εξής: $35.000-$40.000 για έναν μισθό μερικής απασχόλησης και $20.000 για οικονομική στήριξη ατόμων με βασικές ανάγκες.


«Συμβολικά», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, «η Ελληνική Κοινότητα προσφέρει $7.000 προς το σκοπό αυτό».

«Θέλουμε πράξεις», τόνισε ο κ. Αλατσάς, προτείνοντας «να μη μιλάμε για 200 οργανισμούς της παροικίας, αλλά για τις χιλιάδες των χιλιάδων που εκπροσωπούν αυτοί οι οργανισμοί, καταλήγοντας ότι «όσο πιο δυναμικά κινηθούμε, τόσο πιο πολλά θα επιτύχουμε».


Ο ίδιος θα εκφέρει την άποψη ότι «η παροικία πάντα προσφέρει, αρκεί τα χρήματα να πάνε εκεί που πρέπει».

Επ’ αυτού τόσο η γενική διευθύντρια της Πρόνοιας, όσο και ο πρόεδρος του εν λόγω οργανισμού, κ. Ν. Κατρής, διαβεβαίωσαν το ακροατήριο ότι «τα οικονομικά θέματα είναι διαφανή. Η Αυστραλο-Ελληνική Πρόνοια ελέγχεται ανά τρίμηνο από την Εφορία, επομένως, υπάρχει πλήρης ασφάλεια και διαφάνεια επί του θέματος. Ένα άλλο ζωτικής σημασίας σημείο που έθιξε η κ. Μεσημέρη ήταν ότι όλες οι προσφορές των δωρητών θα είναι αφορολόγητες.

Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συγκέντρωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ‘έγινε μια καλή αρχή και σε δύο εβδομάδες θα έχουμε κάποια δέσμευση από τους οργανισμούς που ήταν εδώ σήμερα, αλλά και από άλλους που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Ενδιαφέρον υπάρχει από την παροικία και αυτό οφείλουμε να το συντονίσουμε και να προχωρήσουμε».


Ιδιαίτερα θα πει, τον χαροποίησε το γεγονός ότι την επομένη της συγκέντρωσης (χτες πρωί), πήρε, ηλεκτρονικά, σχόλια νέων ανθρώπων, εκπροσώπων οργανισμών, που ήταν η πρώτη τους επαφή με την Ελληνική Κοινότητα και έμειναν ενθουσιασμένοι με τον τρόπο, το κλίμα που εξελίχθηκε η συζήτηση και τις αποφάσεις που πάρθηκαν: «Για μένα αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι συμμετέχουν και οι νέες γενιές στα θέματα που μας απασχολούν σαν παροικία και ότι, σίγουρα, θα υπάρξει συνέχεια».


Οι οργανισμοί που πήραν μέρος στη συγκέντρωση είναι οι ακόλουθοι:


«Nέος Κόσμος», Greek Media Group, HACCI, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Γυναικών «ΕΣΤΙΑ», Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος», Ομοσπονδία Συλλόγων Κοζάνης, Αυστραλο-Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια, ΑΧΕΠΑ, NUGAS, Εκπαιδευτικός Σύλλογος Νεοελληνικών, Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Ιθακησίων, Φροντίδα, Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Box Hill, Σύνδεσμος Αιγιαλιωτών, Ελληνικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος, Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, Αυστραλιανός Σύνδεσμος Καστοριάς, Παναρκαδικός Σύνδεσμος Μελβούρνης, Ελληνικός Σύνδεσμος «Δημόκριτος», Σύλλογος Καστοριτών Σπάρτης, Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας, Παγκρήτια Αδελφότητα Μελβούρνης, Παλακωνική Αδελφότητα, Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος, Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, Σύνδεσμος Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτώριας, Σύνδεσμος Χαλκιδικέων «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης».

Νέος Κόσμος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυστραλία-OASIS: Η οικογενειακή επιχείρηση που είδε τη ζήτηση για ελληνικό καφέ να αυξάνεται εν μέσω πανδημίας

07 Μαϊου 2020, 19:14
Οι συνθήκες καραντίνας οδήγησαν σε άνοδο τις διαδικτυακές παραγγελίες   Ο χώρος της καφεστίασης ήταν από ...

Έλληνας της Μελβούρνης μοίρασε χιλιάδες δολάρια σε ανέργους

30 Μαρτίου 2020, 22:32
Ο Πίτερ Ντάρμος που πήγε στο Centrelink του Box Hill και μοίραζε χαρτονομίσματα των ...

«Υπάρχουν θεραπείες για πολλές ασθένειες αλλά κάθονται μέσα στα ψυγεία»

03 Απριλίου 2019, 01:47
Λέει η ομογενής επιστήμονας Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Βάσω Αποστολοπούλου, στον «Νέο Κόσμο», ανακοινώνοντας επισήμως ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0