Ο Χίτλερ... καμπαρετζού δεν ζει πια στην Θεσσαλονίκη - Του Πέτρου Κατσάκου
Οι Γερμανοί ξανάρχονται την Κυριακή το βράδυ στην κεντρική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αλλά η ....Γκεστάπο μάλλον ήρθε στη Θεσσαλονίκη λίγα 24ωρα νωρίτερα.
Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, εξαφανίστηκαν μέσα σε μία νύχτα από του δρόμους της Θεσσαλονίκης οι αφίσες που διαφήμιζαν την απολαυστική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου στην κεντρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών!
Ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι δρόμοι της πόλης είχαν πλημμυρίσει με την κίτρινη αφίσα που απεικόνιζε τον Αδόλφο Χίτλερ ντυμένο με στολή χορεύτριας των γαλλικών καμπαρέ, από χθες το πρωί έχουν εξαφανιστεί ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έχει αποκαθηλωθεί από την πρόσοψη του θεάτρου ακόμη και η μαρκίζα της παράστασης.
Πληροφορίες φέρουν έντονα ενοχλημένες τις γερμανικές διπλωματικές αρχές στη χώρα μας, που με τον δικό τους τρόπο «επέβαλαν» την απόσυρση της επίμαχης αφίσας.
Να θυμίσουμε την έντονη αντίδραση της γερμανικής πλευράς όταν κατά την διάρκεια μαθητικής διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, διαδηλωτές είχαν κάψει ναζιστική σημαία μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Είναι γνωστή δε η ευαισθησία του Βερολίνου για τους αυξανόμενους παραλληλισμούς της σημερινής γερμανικής πολιτικής όσον αφορά την Ελλάδα, με την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το « στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του θεάτρου επελέγη – όπως και σε άλλες περιπτώσεις– ως στρατηγική για τη διαφημιστική προβολή της παράστασης «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», που ανεβαίνει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 18 Μαρτίου, η μέθοδος των αλλεπάλληλων διαφημιστικών μηνυμάτων.
Την πρώτη αφίσα διαδέχτηκε ήδη η δεύτερη και θα ακολουθήσουν και άλλες.
Η απόσυρση του αρχικού διαφημιστικού υλικού της συγκεκριμένης παράστασης δεν συνδέεται με φήμες και σχόλια που κυκλοφορούν.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα