Βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα - Τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι
Βίαια απωθήθηκαν από την πλατεία Συντάγματος οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου φαρμακοποιού, Δ. Χριστούλα. Μάλιστα, στην αστυνομική επιχείρηση απώθησης των διαδηλωτών τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι.
Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 κι ενώ πλήθος κόσμου διαδήλωνε μπροστά από τη Βουλή. Περικυκλώνοντας τους συγκεντρωμένους και με χρήση χημικών και δακρυγόνων, οι αστυνομικοί τους απώθησαν προς την οδό Πανεπιστημίου. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν μάλιστα αδιακρίτως με κλοτσιές και μπουνιές τον κόσμο, ακόμα και τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τα γεγονότα.
Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο εξ αυτών, ο δημοσιογράφος του STAR Παναγιώτης Μπούσιος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι από έναν άντρα των ΜΑΤ. Ο κ. Λώλος νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας και θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία.
Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν παρατεταγμένες στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και μπροστά από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται επί της Β. Γεωργίου. Στην κυκλοφορία δόθηκε γύρω στις 21:30 η λεωφόρος Αμαλίας, που είχε κλείσει νωρίτερα λόγω της κινητοποίησης.
Σημειώνεται πως ήδη από το μεσημέρι τοποθετήθηκαν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα κιγκλιδώματα, προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση της Βουλής από τους διαδηλωτές, ενώ λίγο μετά τις 17:30 έκλεισε και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, ο οποίος ξανάνοιξε μετά τις 22:30.
Από νωρίς σήμερα, πλήθος κόσμου έχει μεταβεί στο σημείο της αυτοκτονίας του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, Δημήτρη Χριστούλα, στην πλατεία Συντάγματος και αφήνουν λουλούδια, κεριά και χειρόγραφα σημειώματα. Ένας ηλικιωμένος άφησε το πρωί πάνω στα λουλούδια το Σύνταγμα της Ελλάδος. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Δωδεκανήσου.
«Το κράτος και η απάθειά σου τον αυτοκτόνησαν», «μνημόνιο δολοφόνος», «κυβέρνηση ηθικών αυτουργών», «ο λαός να πάρει τα όπλα», «κλεφτες, ξεπουλημένοι, θα πληρώσετε γρήγορα», «το αίμα του στα κεφάλια σας να πέσει, καθάρματα, δολοφόνοι», «φτάνει πια», είναι ορισμένα από τα μηνύματα του κόσμου.
Ε. Χριστούλα: «Συνειδητή πολιτική πράξη» η αυτοκτονία του πατέρα μου
«Συνειδητή πολιτική πράξη» και «κραυγή αφύπνισης» χαρακτηρίζει την αυτοκτονία του Δ. Χριστούλα, η κόρη του. Η κ. Χριστούλα αποχαιρετά τον πατέρα της με φράσεις από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, αναφέροντας ότι η πράξη του πατέρα της, τον οποίο περιγράφει ως έναν «αριστερό αγωνιστή και ανιδιοτελή οραματιστή», δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες.
Η επιστολή της κ. Χριστούλα:
«Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου (Δημήτρη Χριστούλα), δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής.
Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε. Στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, σκοτώνουν τα αυτονόητα.
Για κάποιους, για ''τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας", σε μια τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης.
Για το λόγο αυτό προσλαμβάνει ένα άλλο περιεχόμενο, αυτό το περιεχόμενο που τραγουδήσαμε παρέα για πρώτη φορά στη συναυλία του αγαπημένου μας Μίκη το 75, που τραγουδάγαμε πάντα στις δικές μας γιορτές και για τους δικούς μας νεκρούς... Κοιμήσου πατέρα, κι εγώ τραβάω στα αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου.
Μόνο αυτό ονειρευόσουν για τους νέους και νομίζω τα κατάφερες.
Στο σημείο που έφυγες υπάρχει το σημείωμα, ενός νέου "To όνομα του νεκρού σήμερα είναι Δημοκρατία μα είμαστε 11 εκατομμύρια οι ζωντανοί και το όνομα μας είναι Αντίσταση".
Έμμυ Χριστούλα».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα