Μαραθώνιος Αλληλεγγύης για το «Χατζηπατέρειο» Ίδρυμα
Ο Βασίλης Κλέτσας, ερασιτέχνης Μαραθωνοδρόμος, θα τρέξει στο Μαραθώνιο της Ζυρίχης, στις 22 Απριλίου για τη στήριξη του «Χατζηπατέρειου» Κέντρου Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών (ΚΑΣΠ). Η ελλιπής κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Λεβαντή, που εργάζεται εθελοντικά το «Χατζηπατέρειο» Ίδρυμα, καθιστά τέτοιου είδους κινήσεις απαραίτητες στη διατήρηση των υπηρεσιών του Κ.Α.Σ.Π.
Ρεπορτάζ Κωνστατίνα Κότσαρη.
Ο Βασίλης Κλέτσας σε ηλικία 42 ετών ξεκίνησε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις και σε επτά μήνες κατάφερε να τερματίσει στον Κλασικό Μαραθώνια της Αθήνας. Έκτοτε έχει τρέξει σε Μαραθωνίους της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ ανήκει στον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Πειραιά (ΣΔΥΠ).
Η κίνηση αυτή του Βασίλη Κλέτσα, έχει ως κύριο στόχο να διαδοθεί και να ενισχυθεί το έργο του «Χατζηπατέρειου» Ιδρύματος. Ο Φραγκίσκος Λεβαντής μιλάει στο tvxs.gr για τις υπηρεσίες του Ιδρύματος αλλά και για τη σημασία της κίνησης αλληλεγγύης του ερασιτέχνη Μαραθωνοδρόμου.
«Το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών είναι πρόγραμμα του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας που αποτελεί έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έχει αρχίσει τη λειτουργία του το 1973. Ουσιαστικά παρέχει υπηρεσίες για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση» αναφέρει στο tvxs.gr ο κ. Λεβαντής. «Έχουν περάσει γύρω στα 2.000 παιδιά από το κέντρο μας από την αρχή της λειτουργίας του. Και κατά μέσο όρο εξυπηρετούμε γύρω στα 80 παιδιά ετησίως».
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό το ίδρυμα και ποιες υπηρεσίες παρέχονται σε αυτά; «Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση έχουν συνήθως διάφορες αναπηρίες, εκτός από τη κινητική αναπηρία. Έχουν και προβλήματα λόγου, ορισμένα έχουν νοητική υστέρηση, ορισμένα πολύ σημαντική νοητική υστέρηση και διάφορα άλλα προβλήματα ανάλογα με το κάθε παιδί)» εξηγεί ο κ. Φ. Λεβαντής.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται ο κ. Λεβαντής αναφέρει ότι το Κ.Α.Σ.Π. παρέχει ουσιαστικά υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop). «Ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση έχει ανάγκη φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και ειδικής διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης. Και όλα αυτά τα παρέχουμε στο κέντρο μας. Επίσης, παρέχουμε κι άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα, θεραπευτική ιππασία. Υπάρχει ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός όπου παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη στους γονείς των παιδιών. Κάθε χρόνο, όταν υπάρχουν τα κονδύλια - για φέτος ήταν εξαιρετικά δύσκολο - έχουμε ένα πρόγραμμα θερινής κατασκήνωσης για τα παιδιά. Μουσικοθεραπεία, είναι μια άλλη υπηρεσία που παρέχουμε».
Δυστυχώς όμως, το ίδρυμα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια μειώνονται όλο και περισσότερο οι κρατικές επιχορηγήσεις. «Από τη στιγμή που μειώνεται η κρατική επιχορήγηση κι εμείς θέλουμε να μην περικόψουμε από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στα παιδιά, ο μόνος τρόπος είναι να βρούμε εναλλακτικούς πόρους, αυξάνοντας δηλαδή τις δωρεές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και ο Βασίλης είναι αρωγός σ'αυτό και τρέχει με το μήνυμα της στήριξης των υπηρεσιών του Χατζηπατέρειου Κ.Α.Σ.Π. για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση» δηλώνει ο κ. Λεβαντής.
Σε όσους θέλουν να συνεισφέρουν, με όποιο τρόπο μπορούν, να διατηρηθούν οι υπηρεσίες του «Χατζηπατέρειου» Κ.Α.Σ.Π. υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός του Ιδρύματος όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει όλη αυτήν την προσπάθεια.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα