Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κυκλώματα διαφθοράς λεηλατούν το ΙΚΑ - Υποκατάστημα Πατησίων

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Κυκλώματα διαφθοράς λεηλατούν το ΙΚΑ - Υποκατάστημα Πατησίων

Τη χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους - «φαντάσματα» έχει εντοπίσει το ηλεκτρονικό «μάτι» του Ιδρύματος. Στο μικροσκόπιο εννέα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα


Υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη έχουν μπει στο στόχαστρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χορηγούνται επιδόματα και συντάξεις - «μαϊμού»

Τελειωμό δεν έχουν οι... ρεμούλες σε βάρος του ΙΚΑ που αποκαλύπτονται από τους ελέγχους των Αρχών. Το ένα μετά το άλλο, τα υποκαταστήματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ειδικών ελέγχων και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι πράγματι απίστευτα.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως σε υποκατάστημα της Πατησίων το ηλεκτρονικό «μάτι» του Ιδρύματος εντόπισε σκάνδαλο κατά τα... πρότυπα της Καλλιθέας, με πρωταγωνίστριες και πάλι γυναίκες υπαλλήλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το σοκ από τις αποκαλύψεις για χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους-«μαϊμού», τα αποτελέσματα δείχνουν τώρα πως σημαντικός αριθμός εργαζομένων λάμβανε επίδομα ασθενείας ενώ παράλληλα δούλευε και κολλούσε κανονικά ένσημα. Μάλιστα, το επίδομα έφτανε συχνά τον μισό μισθό τους!

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι κατέγραψαν πως πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διασταύρωση των στοιχείων ημερομισθίων και αδείας από το ασφαλιστικό ταμείο και ενώ έπαιρναν κανονικά τον μισθό τους και κολλούσαν ένσημα, ταυτόχρονα προσκόμιζαν βεβαιώσεις στο ΙΚΑ ότι ήταν άρρωστοι και έπαιρναν επίδομα ασθενείας. Σύμφωνα με τις καταγραφές, ο αριθμός χαρακτηρίζεται «σημαντικός».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι εντός ΙΚΑ. Ολα τα υποκαταστήματα του Ιδρύματος ελέγχονται πλέον με το «ηλεκτρονικό μάτι» που σημαίνει... συναγερμό όταν διαπιστώσει ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Μέχρι στιγμής, ελέγχονται αυστηρά 9 υποκαταστήματα. Από τα υποκαταστήματα αυτά, τρία βρίσκονται στην Αττική, ένα στην Κρήτη και άλλο ένα στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Σε άλλα τέσσερα υποκαταστήματα στην Αθήνα και την Κρήτη γίνονται έλεγχοι για χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους-«φαντάσματα».

Σε ένα από αυτά, στο ΙΚΑ Πατησίων, οι ελεγκτικές αρχές φαίνεται πως έχουν εντοπίσει νέα απάτη-μαμούθ.

Στο συγκεκριμένο υποκατάστημα (επί της οδού Κεφαλληνίας), οι Αρχές φέρονται να έχουν εντοπίσει σπείρα που αποτελείται από γυναίκες υπαλλήλους, που επίσης είχαν εισπράξει εκατομμύρια ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ. Η απάτη εστιάζεται κυρίως σε συντάξεις - «μαϊμού» που εξέδιδαν οι εργαζόμενες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σύλληψη για υπεξαίρεση 250.000 €

Τουλάχιστον 250.000 ευρώ φέρεται να υπεξαίρεσε από εισφορές του ΙΚΑ την τελευταία τριετία, ένας πρώην υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη μετά από ένταλμα που εκδόθηκε εναντίον του από τον ανακριτή Ναυπλίου, ύστερα από τη δικογραφία που σχηματίστηκε, για απάτη και ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία, αποδοχή ? διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, στις μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας του προσωπικού της, οι οποίες τηρούνταν στο αρχείο, για τα έτη 2009, 2010 και 2011, διαπιστώθηκε ότι είχαν παραποιηθεί, σε σχέση με αυτές που είχαν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και με βάση τις οποίες το Δημόσιο, κατέβαλλε ως εργοδότης τις εισφορές, στο ΙΚΑ.

Έμβασμα

Το Δημόσιο, σύμφωνα με τις παραποιημένες μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας, κατέβαλλε το αντίστοιχο ποσό με έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας.

Στη συνέχεια, -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- ο 62χρονος, αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σύνταξη των καταστάσεων μισθοδοσίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προέβαινε στην ανάληψη του χρηματικού ποσού που είχε καταβληθεί από το Δημόσιο και το οποίο ήταν μεγαλύτερο, κατέθετε μέρος αυτού σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για λογαριασμό του Ι.Κ.Α. Τρίπολης, ενώ το υπόλοιπο ποσό το ιδιοποιούνταν παράνομα.

Υστερα από έρευνα στο σπίτι του στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πρωτότυπα παραστατικά αναλήψεων - καταθέσεων, τα οποία αφορούσαν την υπόθεση, καθώς και άλλα παραστατικά έγγραφα - καταστάσεις μισθοδοσίας προσωπικού, τα οποία θα έπρεπε να τηρούνται στο αρχείο της υπηρεσίας του. Η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί το ακριβές ποσό της ζημιάς.

ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ

«Μαύρη τρύπα» 1 δισ. € από συντάξεις σε νεκρούς και «μαϊμού» επιδόματα

Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο υπολογίζονται οι απώλειες των Ταμείων από τη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους-«μαϊμού». Μάλιστα, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, τα Ταμεία θα αναζητήσουν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν χαθεί με στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως από τους ελέγχους προέκυψε ότι:

- Περίπου 40.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε νεκρούς ή σε ασφαλισμένους-«φαντάσματα», με την απώλεια των Ταμείων να φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Τις περισσότερες φορές οι? συνήθεις ύποπτοι είναι οι συγγενείς των ασφαλισμένων, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις διερευνάται και ο ρόλος των υπαλλήλων των ασφαλιστικών φορέων. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση που γυναίκα εισέπραττε τη σύνταξη του άντρα της για 32 χρόνια μετά τον θάνατό του.

- Περίπου 50.000 άτομα είχαν καταφέρει να παίρνουν επιδόματα που δεν τα δικαιούνταν. Η ζημιά για το ασφαλιστικό σύστημα εκτιμάται πως ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για την οικονομική αιμορραγία των Ταμείων.

- Πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν χάσει τα ταμεία από τα κυκλώματα επιτηδείων που πουλούσαν ένσημα. Οι συγκεκριμένες «επιχειρήσεις» πουλούσαν τα ένσημα και στη συνέχεια όσοι τα είχαν αγοράσει πήγαιναν στα Ταμεία και έπαιρναν σύνταξη που κανονικά δεν δικαιούνταν.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0