Γευστικοί...θησαυροί κρυμμένοι στη γη
ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
Σε μια εποχή που η γη ανακτά πλέον τη δεσπόζουσα σημασία της στην καθημερινότητα και την επιβίωσή μας, σας παρουσιάζουμε ορισμένες πρακτικές που θα μπορούσατε εύκολα να ακολουθήσετε, είτε σε παρτέρια, είτε σε μικρούς κήπους των σπιτιών σας?.
Πατάτα: Είναι ο κόνδυλος του φυτού που καλλιεργείται εδώ και 6 χιλιετίες στη Ν. Αμερική. Στην Ελλάδα έφθασε χάρη στον Καποδίστρια κι από τότε δεν αφήνει κανέναν ουρανίσκο ασυγκίνητο! Σε λεπτό στρώμα κάτω από το φλοιό της κρύβεται άφθονη βιταμίνη C και τα υπεύθυνα για τη νοστιμιά της συστατικά, κάλιο, σίδηρος και μαγνήσιο. Τονώνει την πέψη κι ανακουφίζει από τους ρευματισμούς.
Φύτευση: Μάρτιο - Ιούνιο φυτεύουμε την καλοκαιρινή πατάτα. Για μείωση του χρόνου καλλιέργειας αφήνουμε τον πατατόσπορο να «προβλαστήσει» σε μέρος δροσερό. Όταν αποκτήσουν φύτρες 2-3 εκ., φυτεύουμε σε γραμμές, σε ψιλοχωματισμένο έδαφος, απαλλαγμένο από πέτρες και εμπλουτισμένο με αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας, σε λάκκους βάθους 10 εκ. και σε απόσταση 70 εκ. Ανά 10 εκ. ανάπτυξης (2 φορές) παραχώνουμε τους βλαστούς. Σε 90-120 ημέρες οι υπόγειοι βλαστοί σχηματίζουν πατάτες. Απομακρύνουμε διαρκώς τα ζιζάνια.
Πότισμα: 2-5 φορές τον μήνα κατά την άνθιση, πρωινή ώρα.
Λίπανση: Από την άνθιση και ανά 20 ημέρες (3 φορές) ψεκάζουμε με υγρό λίπασμα (π.χ. εκχύλισμα φυκιών).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=112852230
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα