Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ένας αληθινός ΑΡΧΟΝΤΑΣ!!! - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Απόψεις | Ένας αληθινός ΑΡΧΟΝΤΑΣ!!! - Του Ντίνου Αυγουστή

Μια από τις πλέον χαρισματικές λαϊκές φωνές που «γέννησε» ποτέ η Ελλάδα, δεν υπάρχει πια. Ο μεγάλος ερμηνευτής έφυγε χωρίς πολύ μεγάλη φασαρία, το πρωί της Τρίτης 17 Απριλίου 2012, ακριβώς ένα χρόνιο μετά που έφυγε από την ζωή ένας άλλος μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής, ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Φωνή αντρίκια και τίμια, η σημαία του λαϊκού τραγουδιού. Ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν προκάλεσε, δεν απασχόλησε ποτέ με τίποτα άλλο εκτός από τη δουλειά του. Απλός ειλικρινής, αυθεντικός, αγωνιστής και ακούραστος μαχητής. Στην φωνή του ακούμπησε στα δύσκολα χρόνια της Εθνικής μοναξιάς του ο απανταχού της γης Ελληνισμός. Στην φωνή του φτερούγισε και φτερουγίζει το πείσμα όσων ήθελαν και θέλουν να ζήσουν κόντρα σε αφεντάδες και κάθε λογής προσκυνημένους.

Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας βρέθηκαν στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών για το ύστατο χαίρε. Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, είπαν το δικό τους «αντίο» με ένα στεφάνι ανάμεσα σε αυτά των συγγενών. Ο καλλιτεχνικός χώρος ήταν σχεδόν σύσσωμος και συντετριμμένος. Η οικογένεια δεν θέλησε να εκφωνηθούν επικήδειοι και απέρριψε την πρόταση να τελεστεί η κηδεία δημοσία δαπάνη, όπως είχε προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα…..

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948 στην Αγία Μονή, λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Από μικρός δούλευε σκληρά για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο, τότε που ένα γράμμα τον πληροφορούσε ότι  ο πατέρας του ήταν ζωντανός και ζούσε στη Ρουμανία. Τον γνώρισε 13 χρόνια αργότερα. Το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα και αρχίζει να δουλεύει ως τραγουδιστής. Τότε γνωρίζει τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και αμέσως μετά  τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο μνημόνευε πάντα ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Το 1966 πραγματοποιείται η μεγάλη συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από την «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στην μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, χτίζοντας μια λαμπρή πορεία συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση. Τραγούδησε ακόμα και στην κυπριακή ντοπιολαλιά, όταν ο θεός το έφερε να συναντηθεί στα χρόνια μιας άλλης Εθνικής δοκιμασίας με τον Μάριο Τόκα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε μιλήσει στο BHMagazino όταν η Αθήνα έβραζε από τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων: «Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να είναι θετικός με τους αγανακτισμένους. Προς το παρόν πάει καλά -και οι κόρες μου εκεί είναι-, αύριο μεθαύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όχι από αυτούς που είναι κάθε μέρα εκεί, αλλά από εκείνους που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα….λεφτά υπήρχαν, αφού είχαν συμφωνήσει από πριν με το ΔΝΤ. Για αυτά μιλούσαν. Τώρα έχουμε το δεύτερο μνημόνιο, σε λίγο θα έρθει και το τρίτο και σε μερικά χρόνια θα πάμε σε πτώχευση. Εκεί πάει το πράγμα, αφού το σχέδιο δεν έχει αποτέλεσμα. Πόσα ακόμη να κόψεις από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Η κατάσταση μου θυμίζει αυτό που λένε στα χωριά: «Πάνω που μάθαμε στο γαϊδούρι να μην τρώει, ψόφησε… πιο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι στο Σύνταγμα, που μια ανάγκη τους έφερε ξανά κοντά. Ξαναμιλάνε μεταξύ τους».

Εγώ το έχω δηλώσει και παλαιότερα. Με νοιάζει τι θα μείνει από το όνομά μου και θέλω να λένε ότι πέρασε ένας λαϊκός τραγουδιστής που είχε ήθος, αρχές και ήταν καλός. Αυτή θα είναι και η κληρονομιά που αφήνω στα παιδιά μου. Εγώ είχα πει στους παιδικούς μου φίλους αν με δουν να την ψωνίζω να επέμβουν και όποτε χρειάστηκε ανέλαβαν δράση. Αν είσαι τελείως μόνος, δεν θα πάρεις σωστές αποφάσεις».

Αυτός ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος: Ένας λαϊκός άνθρωπος που το άστρο του θα λάμπει και θα μας συντροφεύει για πάντα. Ο άνθρωπος που μπορεί να μας εμπνέει με την  αυθεντικότητα του στα δύσκολα χρόνια της Εθνικής μοναξιάς…. Ένας αληθινός ΑΡΧΟΝΤΑΣ!!!

Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού.

a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0