Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ομοβροντία του διεθνούς Τύπου: «Η Ελλάδα κοντά στην έξοδο»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ομοβροντία του διεθνούς Τύπου: «Η Ελλάδα κοντά στην έξοδο»

Με σκεπτικισμό και δυσοίωνες προβλέψεις αντιμετωπίζει ο διεθνής Τύπος το ρευστό πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Κοινή διαπίστωση στα περισσότερα δημοσιεύματα ότι η υπομονή εταίρων και πιστωτών προς τη χώρα μας εξαντλείται.


Σε άρθρο με τίτλο «Η υπομονή της Γερμανίας με την Ελλάδα αρχίζει να εξαντλείται», οι New York Times σημειώνουν: «Μόλις πριν κάποιες εβδομάδες, ήταν σχεδόν αδιανόητη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Τώρα με τα ελληνικά κόμματα να αρνούνται την συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου και τους ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετούν σκληρή γλώσσα, αυτό το ενδεχόμενο (της εξόδου) μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό».

Στην συνέχεια, υπενθυμίζεται η βαθιά αφοσίωση της Γερμανίας στο ευρώ και την ΕΕ, καθώς και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει ολοκληρώσει την φάση των διαπραγματεύσεων με τη χώρα μας, συνεπώς είναι η σειρά της Ελλάδας να δείξει ότι θέλει και δύναται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Μεταξύ των Γερμανών κυριαρχεί τώρα η άποψη ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη» λέει ο καθηγητής οικονομικών Κάρστεν Χέφεκερ και προσθέτει: «Αν η χώρα πραγματικά συνεχίσει στον δρόμο που χαράσσεται τώρα, δύσκολα θα μπορούσε να αιτιολογήσει κανείς την παραμονή της (στο ευρώ). Πως αντιμετωπίζεις μια χώρα που ''λέει δεν θέλουμε να τηρήσουμε καμία από τις δεσμεύσεις μας;''».


Bloomberg

«Το χαοτικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών σύντομα θα αναγκάσει τα μέλη της ευρωζώνης να πάρουν σκληρές αποφάσεις», εκτιμά σε άρθρο του το Bloomberg που πέραν του ότι χαρακτηρίζει «τρελούς» τους Ελληνες ψηφοφόρους, κρίνει ότι στη Γερμανία επαφίεται πλέον να αποφασίσει αν θα χαλαρώσει τη στάση της ή εάν θα εμμείνει στη σκληρή γραμμή, βλέποντας την Ελλάδα να εγκαταλείπει το ευρώ.

Το Bloomberg προσθέτει επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα μας να χάσει τους επόμενους στόχους που θα της επιτρέπουν τη συνέχιση του προγράμματος των 130 δισ. που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο.


Αυτό σημαίνει, εξηγεί, ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι εξοργισμένοι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει σύντομα αποφασίσουν εάν θα τραβήξουν από την πρίζα την Ελλάδα, αφήνοντάς την στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Και προς επίρρωση του επιχειρήματός του τo Bloomberg επικαλείται τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Citigroup που θεωρούν ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στους επόμενους 18 μήνες κυμαίνονται πλέον στο 75%.


Ομως το Bloomberg το προχωρά παραπέρα: Οι Ελληνες αξιωματούχοι ήδη εκτιμούν, γράφει, ότι εάν η ροή των κονδυλίων διάσωσης σταματήσει, τότε λεφτά για να πληρωθούν συντάξεις και μισθούς μέσα σε στις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρχουν, δεδομένου δε ότι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού χρειάστηκε πρόσφατα έκτακτη στήριξη, τότε ίσως ακόμη και τα φώτα στην Ελλάδα κυριολεκτικά να σβήσουν...

Το μόνο καλό σενάριο από εδώ και πέρα, αναφέρει το άρθρο, είναι η Γερμανία να παραδεχθεί ότι πρέπει να αναλάβει κάποια ρίσκα συμφωνώντας στην έκδοση κάποιας μορφής ευρωομολόγου, ώστε και τη ζήτηση στο εσωτερικό να τονώσει, με την ανοχή έστω και λίγο περισσότερου πληθωρισμού, αλλά και το σημαντικότερο να δώσει στην Ελλάδα, την Ισπανία και τα άλλα κράτη περισσότερο χρόνο να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Financial Times

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 90% για ορισμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενοι την υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες).

Ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS Χάρβιντερ Σάιαν δήλωσε: «Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας». Ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management Τζον Στόπφορντ δήλωσε: «Ο επόμενος μήνας είναι απόλυτα κρίσιμος για την Ελλάδα. Αν γίνουν ξανά εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να έρθει σύντομα».

'Αλλοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, δεν έχουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κατευθύνεται στην έξοδο από το ευρώ. Ο αναλυτής της JP Morgan Μάλκολμ Μπαρ δηλώνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου είναι μικρότερο από 50%. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη δύο στάδια πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το πρώτο στάδιο είναι ο σχηματισμός μίας ελληνικής κυβέρνησης με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου στήριξης, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν κάποια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης. Το δεύτερο στάδιο είναι να φθάσει αυτή η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι είναι στο συμφέρον της να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η σκληρή διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν τουλάχιστον από το τέλος του Ιουνίου, πρόσθεσε ο κ. Μπαρ.

Για άλλους αναλυτές, δεν έχει σημασία πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η Ελλάδα δεν στηρίζεται σε αυτές για τη χρηματοδότησή της. Ο επικεφαλής αναλυτής της ING Financial Markets Παντράικ Γκάρβεϊ, δήλωσε: «Οι αγορές έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχει σημασία, αν οι αποδόσεις αυξάνονται, καθώς τα πάντα εξαρτώνται τώρα από την πολιτική. Αν οι πολιτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν περικοπές (σ.σ.: δημόσιων δαπανών), τότε δεν έχουν πολλά περιθώρια, από να φύγουν από την Ευρωζώνη».

Η βασική ανησυχία πολλών επενδυτών και αναλυτών είναι ο πολιτικός κίνδυνος, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι κουρασμένοι από τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Χωρίς τα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους τον επόμενο μήνα και με ένα τέτοιο σενάριο οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να πυροδοτηθεί η έξοδος από το ευρώ. «Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε αυτό μπορεί να επιταχύνει την έξοδο» δήλωσε ο κ. Σάιαν. Ο ίδιος, φοβάται ότι η πρώτη έξοδος μίας χώρας θα προκαλούσε έντονη αβεβαιότητα και μεγάλες δυσκολίες για όλη την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και ακόμη να οδηγήσει άλλες χώρες να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0