Στον μουφτή και όχι στα ελληνικά δικαστήρια για το διαζύγιο!
Με απόφαση του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης απεφάνθη ότι οι μειονοτικοί πολίτες για περιπτώσεις διαζυγίου πλέον πρέπει να προσφεύγουν μόνο στον μουφτή και όχι στα ελληνικά δικαστήρια. Σε δηλώσεις του στην "Αυγή" ο δικηγόρος Δημήτρης Μήτσιου που χειρίστηκε την υπόθεση τονίζει "ότι η απόφαση αυτή αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα της χώρας όσο και στη Σύμβαση της Ρώμης αλλά και στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Σημειώνει επίσης ότι πρόκειται για μια απόφαση που στερεί το δικαίωμα ενός πολίτη να δικαστεί από τον φυσικό του δικαστή και δημιουργεί ζήτημα και με τα προσωπικά δεδομένα διότι όπως μας είπε ενώ καταργήσαμε την αναγραφή του θρησκεύματος από την ταυτότητα σήμερα με αυτήν την απόφαση υποχρεώνεις Έλληνες πολίτες να δηλώσουν σε μια άλλη, θρησκευτική αρχή ουσιαστικά το θρήσκευμα τους. Τονίζει επίσης ότι ένας πολίτης μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας μπορεί σήμερα να έχει χαλαρούς δεσμούς με την θρησκεία του και με αυτήν την απόφαση τον υποχρεώνεις θέλει, δεν θέλει να αναγκαστεί να προσφύγει για το θέμα του διαζυγίου του στον μουφτή. Είναι προφανές μας τόνισε ότι θα ασκήσουμε έφεση κατά αυτής της απόφασης και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε". Σε κάθε περίπτωση αυτή η απόφαση ανοίγει πάλι τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
Ουσιαστικά ο μουφτής αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες που δεν ταιριάζουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό δίκαιο υποχωρεί υπέρ ενός θρησκευτικού δικαίου και συγκεκριμένα της σαρία. Μάλιστα όπως μας είπε ο κύριος Μήτσιου η απόφαση αυτή αφορά και σε όσους μειονοτικούς έχουν κάνει πολιτικό γάμο και μπορεί να δηλώνουν σήμερα θρησκευτικά αδιάφοροι. Να σημειωθεί μας είπε ο κύριος Μήτσιου ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό δικαστήριο αναθέτει στον μουφτή αποκλειστική αρμοδιότητα για το διαζύγιο και για την επιμέλεια ανηλίκου και όχι συντρέχουσα αρμοδιότητα όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Είναι γεγονός ότι η απόφαση αυτή ανατρέπει μια πάγια νομολογία και σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε νομικούς κύκλους αλλά είναι και σημαντικό θέμα με πολιτική σημασία. Γιατί είναι πρόδηλο πως η επιστροφή σε θρησκευτικού τύπου διαδικασίες που αφορούν στην προσωπική ζωή των ανθρώπων μάλλον έχει έντονη συντηρητική χροιά.
Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του πελάτη μου μας λέει ο δικηγόρος όχι για κάποιον τυπικό ή ουσιαστικό λόγο αλλά γιατί έκρινε ότι ήταν αναρμόδιο να δικάσει. Και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.
Σταμάτης Σακελλίων
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα