Bloomberg: Τα σχέδια διάσωσης... διασώζουν τη Γερμανία
Στα εκατομμύρια λέξεων για την ευρωπαϊκή κρίση, η Γερμανία έχει πάντα τον ρόλο του υπεύθυνου ενήλικα και η Ελλάδα του άσωτου παιδιού. Θα σας ξάφνιαζε αν μαθαίνατε πως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν προσφέρει ίση οικονομική στήριξη στη Γερμανία όση στην Ελλάδα; Μια ματιά στις κεφαλαιακές ροές και τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης δείχνει πως αυτό ισχύει. Ανεύθυνοι οφειλέτες δεν υπάρχουν χωρίς ανεύθυνους δανειστές. Οι γερμανικές τράπεζες πρόσφεραν τα μέσα στην Ελλάδα.
Χάρη στη χαλαρή νομοθεσία, απέκτησαν προ κρίσης επικίνδυνη έκθεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Τον Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι γερμανικές τράπεζες είχαν συγκεντρώσει δανειακές απαιτήσεις 704 δισ. δολαρίων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, πολύ περισσότερες από τα συνολικά κεφάλαιά τους. Δηλαδή δάνειζαν περισσότερα απ’ όσα άντεχαν.
Οταν Ε.Ε. και ΕΚΤ κινήθηκαν προς διάσωση των προβληματικών χωρών, έδωσαν τη δυνατότητα στις γερμανικές τράπεζες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους. Ετσι διέσωσαν τις τελευταίες, μαζί με τους φορολογουμένους, που θα έπρεπε να στηρίξουν τις τράπεζες αν τα δάνεια δεν αποπληρώνονταν. Σε αντίθεση με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, η στήριξη προς τις γερμανικές τράπεζες έγινε αυτομάτως. Οταν αυτές απέσυραν κεφάλαια από την Ελλάδα, οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες αντιστάθμισαν συλλογικά την εκροή με δάνεια προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα δάνεια εμφανίστηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Και το σημαντικό: Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, εκείνες της Bundesbank ήταν μόνο εν μέρει ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα κήρυσσε στάση πληρωμών, τη ζημία θα μοιράζονταν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, αναλόγως της συμμετοχής στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν 28%. Εν ολίγοις, την τελευταία διετία, μεγάλο μέρος του ρίσκου για τους ισολογισμούς των γερμανικών τραπεζών μετακυλίσθηκε στους φορολογουμένους όλης της νομισματικής ένωσης.
Ενας δείκτης του πόσο επωφελήθηκε η Γερμανία από το «πακέτο στήριξης» είναι τα ποσά που άντλησαν οι γερμανικές τράπεζες από άλλες χώρες της Ευρωζώνης μετά το ξέσπασμα της κρίσης: σύμφωνα με τη BIS, στα τέλη του 2011 έφθαναν τα 353 δισ. δολάρια. Αλλος ένας, η αύξηση των απαιτήσεων της Bundesbank από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στα 466 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2012, αλλά το ποσό ίσως περιέχει και μεταφορά κεφαλαίων μη Γερμανών καταθετών σε γερμανικές τράπεζες. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έλαβε συνολικά 340 δισ. ευρώ σε επίσημα δάνεια, εκ των οποίων μόλις τα 15 δισ. ευρώ απευθείας από τη Γερμανία. Ας έχει κατά νουν η καγκελάριος Μέρκελ πως η χώρα της είναι χρεωμένη στο ευρωσύστημα όσο και η Ελλάδα...
Αποστολή: Δημήτρης Κεφαλίδης, Γερμανία
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα