Παρεξηγήσεις - Του Τάσου Τέλλογλου
Λέει ο κ Αλέξης Τσίπρας, αν σταματήσουν να μας πληρώνουν θα σταματήσουμε να εξυπηρετούμε τους τόκους των δανείων. Εδώ μάλλον υπάρχει μία παρεξήγηση καθώς ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για τόκους (όπως συνέβη το Μάιο) δεν πληρώνονται στην κυριολεξία από εμάς αλλά από αυτούς.
Η επιχειρηματολογία όχι μόνο του κ Τσίπρα αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν το μνημόνιο, φαίνεται να αγνοεί και έναν άλλο μηχανισμό. Τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, ένας πελάτης μιας τράπεζας πήγε στην Πάτρα να πάρει τους εξάμηνους τόκους των καταθέσεών του: «Ξέρετε, δεν μπορούμε να σας τους δώσουμε. Σήμερα είναι μεγάλη Παρασκευή στη Φραγκφούρτη», του είπαν. Ο άνθρωπος παραξενεύτηκε και άρχισε να τηλεφωνεί για να μάθει τί σχέση έχει η Μεγάλη Παρασκευή της Φραγκφούρτης με τους τόκους του. Στην πραγματικότητα, τις καταθέσεις μας σήμερα τις εγγυάται το πλαίσιο της συμμετοχής μας στο ευρωνόμισμα, χωρίς αυτό κανένας εθνικός θεσμός δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τις καταθέσεις.
Μία τρίτη παρεξήγηση αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καλείται –και από τη νέα γαλλική κυβέρνηση – να φροντίσει για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο ρόλος της ΕΚΤ καθορίζεται από το άρθρο 105 των συνθηκών του Μάαστριχτ και το άρθρο 2 των καταστατικών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών όπου καθορίζεται ότι η σταθερότητα των τιμών είναι ο πρωταρχικός σκοπός της ΕΚΤ. Ο δευτερεύον στόχος της είναι να υποστηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ στις οποίες περιλαμβάνεται «ένας υψηλός βαθμός απασχόλησης» και «μία βιώσιμη και μη πληθωριστική ανάπτυξη». Μπορεί κανείς αν θέλει πολιτικά να έχει μία άλλη κεντρική τράπεζα. Αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξει τις συνθήκες. Διότι με αυτές τις συνθήκες αυτό δεν γίνεται.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα