Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
Πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η Ισπανία δέχεται να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Αναμένονται επίσημες ανακοίνωσεις. Η ισπανική El Pais αναφέρει πως η Μαδρίτη κάνει το βήμα να ζητήσει βοήθεια για την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο επιτήρησης του προγράμματος. Ολλανδία και Φινλανδία φέρονται να κράτησαν σκληρή στάση στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας να τεθούν αυστηροί όροι. Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Eurogroup θα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση μετά την ισπανική κυβέρνηση. Ο Ισπανός υπουργός Λουίς ντε Γκίντος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου περί τις 20:30. «Εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα ποσό που μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», είπε νωρίτερα ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή σχετικά με το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης.
Εκπρόσωπος, πάντως, του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Μαδρίτης, η οποία δεν ζητεί ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα», υποστήριξε και ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν επιζητεί ακόμη διάσωση, απάντησε: «Αυτό σημαίνει ότι η ισπανική κυβέρνηση θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει.
Άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι πριν από οποιοδήποτε αίτημα βοήθειας η Μαδρίτη θα πρέπει πρώτα να αναλύσει την έκθεση του ΔΝΤ και να δει τα αποτελέσματα της σημερινής τηλεδιάσκεψης: «Υπάρχει μια σύνοδος που έχει συγκληθεί από τις Βρυξέλλες. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και αναλύουμε την έκθεση του ΔΝΤ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή.
Όσον αφορά το κόστος που θα έχει για την Ισπανία τυχόν υποβολή αιτήματος βοήθειας, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι σαφέστατος, αφού αναφέρει ότι η παροχή στήριξης σε ένα κράτος-μέλος, είτε αυτή προορίζεται για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών (έλλειμμα) είτε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να συνοδεύεται από μνημόνιο.
Οποιαδήποτε αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας συνεπάγεται ομόφωνη προηγούμενη απόφαση των 17 χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που μέχρι χθες δεν συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες, με δεδομένη την άρνηση του Βερολίνου, το οποίο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που δανείζουν ένα κράτος-μέλος, πρέπει να γνωρίζουν την οικονομική πολιτική που ακολουθεί το εν λόγω κράτος, άρα απαιτείται μνημόνιο.
Δεδομένου πάντως ότι η στήριξη της Ισπανίας περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό τομέα, το πιθανότερο είναι πως οι εταίροι δεν πρόκειται να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα. Άλλωστε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί να δοθεί πρόσθετος χρόνος ενός έτους στη Μαδρίτη για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα ζητηθούν, όμως, δεσμεύσεις και συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και ενδεχομένως για περαιτέρω ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ) που τελικά δημοσιοποιήθηκε αργά την Παρασκευή, οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της Ισπανίας θα χρειαστούν περίπου 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο «έλεγχοι αντοχής» που έκανε, δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που προτείνει η Ισπανία να κατανείμει για την κάλυψη του κόστους αναδιοργάνωσης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι 1,5 ως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει στο χειρισμό των «σοκ» που ίσως υποστεί.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα