Alpha Bank: Δεν κάνουμε deal με την Εμπορική - Aπόσυρση της γαλλικής Credit Agricole από την Ελλάδα
Στη διάψευση των σεναρίων που τη θέλουν να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Εμπορική Τράπεζα για την εξαγορά τμημάτων της ή συγκεκριμένων δανειακών της χαρτοφυλακίων, προχώρησε η διοίκηση της Alpha Bank.
Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για ένα deal μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της Εμπορικής στην Alpha Bank.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Alpha Bank, δεν ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ή κλάδων εμπορικής δραστηριότητος άλλου πιστωτικού ιδρύματος.
Η Credit Agricole πάντως δε θα έλεγε όχι σε μία τέτοια συμφωνία, καθώς ο γαλλικός όμιλος θέλει να βάλει ένα φρένο στις ζημιές του από την ελληνική αγορά, οι οποίες υπολογίζονται στην τελευταία 12ετία σε πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Τα μαζεύουν
Χαρακτηριστικό είναι σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» στις 17 Ιουνίου με τίτλο «Οι Γάλλοι τα μαζεύουν από την Ελλάδα», στο οποίο γινόταν λόγος για τη στρατηγική εξόδου της Credit Agricole από τη χώρα μας.
Σχεδόν 11 χρόνια μετά την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας, ο απολογισμός της παρουσίας του γαλλικού ομίλου στην ελληνική αγορά είναι απογοητευτικός.
Η τράπεζα ακόμη και τις χρονιές που ο κλάδος έτρεχε με «τρελούς» ρυθμούς και η οικονομία αναπτυσσόταν με 4% - 5% ετησίως εμφάνιζε ζημιές, ενώ όταν έπειτα από πολλή δουλειά των Γάλλων κατάφερε να ανασυγκροτηθεί, την πρόλαβε η κρίση χρέους και η ύφεση, καθιστώντας απαγορευτική την επιστροφή της στην κερδοφορία.
Το «κερασάκι στην τούρτα» για την Credit Agricole ήλθε με τη συμμετοχή της μέσω της Εμπορικής στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (PSI+), με το οποίο «κουρεύτηκαν» όχι μόνο τα λίγα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και δάνεια που είχε χορηγήσει σε κρατικές επιχειρήσεις ύψους 415 εκατ. ευρώ.
Το χουν πάρει απόφαση
«Οι Γάλλοι το έχουν πάρει απόφαση εδώ και καιρό. Με την πρώτη ευκαιρία θα πουλήσουν την Εμπορική Τράπεζα και θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα» αναφέρει έμπειρος τραπεζικός που είναι σε θέση να γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για τις επόμενες κινήσεις στρατηγικής στην εγχώρια τραπεζική σκακιέρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη και αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του κλάδου, μετά τις άνευ προηγουμένου ζημιές από το PSI, θα δώσει τη δυνατότητα στους Γάλλους να βρουν έναν υποψήφιο αγοραστή που θα δεχθεί να καταβάλει ένα δίκαιο τίμημα για την τράπεζα.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, διοικήσεις μεγάλων τραπεζών περιλαμβάνουν και την Εμπορική στα σενάρια που επεξεργάζονται για την επόμενη ημέρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Οι συγχωνεύσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων θεωρούνται μονόδρομος» τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των διεργασιών που θα ακολουθήσουν είναι λογικό η Credit Agricole να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή λύση για την αποχώρησή της από την Ελλάδα.
Ζημιά 2,38 δισ. ευρώ
Οι ζημιές για την Credit Agricole στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλές, ξεπερνώντας συνολικά τα 10 δισ. ευρώ. Μόνο το 2011 η επίδραση της εγχώριας κρίσης στα αποτελέσματα του ομίλου έφτασε τα 2,38 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό ακόμη και για τα δεδομένα ενός μεγάλου γαλλικού πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο την περυσινή χρήση εμφάνισε καθαρές ζημιές άνω των 1,4 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ελληνικό «βαρίδι» έχει στοιχίσει και στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του γαλλικού ομίλου, που έχει δει την κεφαλαιοποίησή του στο χρηματιστήριο στο Παρίσι να υποχωρεί κατά 90% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό είναι το δημοσίευμα που φιλοξενήθηκε στη Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αναφερόταν στα σχέδια της Credit Agricole σε σχέση με την Εμπορική.
Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε να αφήσει την Εμπορική Τράπεζα στην τύχη της ή να συμμετάσχει με ένα ποσοστό της τάξης του 10% σε ένα νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση πολλών τραπεζών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συστήματος που θα ακολουθήσει.
Πλήγμα στη φήμη του ομίλου
Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της Credit Agricole, ενώ ορισμένοι αναλυτές σημείωναν ότι σε περίπτωση που ο γαλλικός όμιλος αποφάσιζε να εγκαταλείψει έτσι απλά την επένδυσή του, θα δεχόταν σημαντικό πλήγμα στη διεθνή φήμη του.
«Πριν από λίγες εβδομάδες η ανώτατη διοίκηση του ομίλου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Credit Agricole, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το σενάριο που εμείς προκρίνουμε» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Alain Strub, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σχέδια αποχώρησης από την Ελλάδα.
«Ως εκ τούτου δεν προκρίνουμε ούτε το σενάριο της εξόδου της Credit Agricole από την Εμπορική» πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.
Τα βαλκάνια
Η Credit Agricole εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τη σταδιακή αποσύνδεση των θυγατρικών της στα Βαλκάνια από την Εμπορική Τράπεζα.
Την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας έλαβε απόφαση για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών των τραπεζών σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία στον μητρικό όμιλο.
Μπορεί επισήμως η διοίκηση της τράπεζας να διευκρινίζει ότι πρόκειται για σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2009, ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οπως επισημαίνουν σχετικά, κάθε τι που παραπέμπει σε ελληνικό στοιχείο στην παρούσα φάση θεωρείται τοξικό, δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη των εργασιών του γαλλικού ομίλου στις βαλκανικές χώρες.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα