Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σοσιαλισμός αλά Ελληνικά - Του Παναγιώτη Μπότσαρη

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Σοσιαλισμός αλά Ελληνικά - Του Παναγιώτη Μπότσαρη

Η έννοια του σοσιαλισμού έχει υποστεί την πλήρη αλλοίωση και παρερμήνευση. Ο σοσιαλισμός, έτσι όπως εκφράστηκε από τους Μαρξ και Ένγκελς, δεν έχει κανέναν ιδεολογικό συσχετισμό με τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα, ως προς την έκφραση και την εφαρμογή του από τα κόμματα που τον «αντιπροσώπευσαν».

Ο Μαρξ και ο Ένγκελς είναι δύο προσωπικότητες που στη συνείδηση την Ελλήνων σοσιαλιστών υποστηρίζουν ακροαριστερές πεποιθήσεις, ενώ στην ουσία είναι αυτοί, που πέρασαν τη φιλοσοφία του σοσιαλισμού σε άλλη διάσταση. Ο σοσιαλισμός – στην ρεαλιστική του εκδοχή – αναφέρεται στην αύξηση της επιχειρηματικότητας και στην επένδυση σε αυτήν, στην ίση κατανομή των δεδουλευμένων, σε κρατικοποιήσεις, σε αξιοκρατία στον τομέα της εργασίας και στην φροντίδα για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Το κράτος θα είναι εκείνο όμως που θα παίζει τον ρόλο του ελεγκτή και θα είναι υπεύθυνο για την διατήρηση των ισορροπιών και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Στην Ελλάδα, βέβαια, μιλώντας για τον σοσιαλισμό, έχει αποδειχθεί, πως αναφερόμαστε σε κάτι διαφορετικό. Άνθησε και αναπτύχθηκε μέσα από κομματικούς μηχανισμούς, που μοίραζαν αλόγιστα εκατομμύρια και έδωσε προνόμια σε αυτούς τους λίγους που ανήκαν στον κομματικό τους ιστό. Γι’αυτούς ο σοσιαλισμός ήταν η μίζα, η ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων, η κατάργηση της αξιοκρατίας, καθώς οι θέσεις εργασίας δεν καταμερίζονταν βάση δυνατοτήτων και αναγκών, αλλά βάση κομματικών πεποιθήσεων.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι υποστηρικτές του σοσιαλισμού κάθε άλλο παρά τις αρχές του ακολουθούν. Από το ’96 και μετά παρατηρείται έξαρση του εξής φαινομένου: οι πλούσιοι πλουτίζουν περισσότερο και η μεσαία και εργατική τάξη βυθίζονται όλο και περισσότερο οικονομικά, αλλά και πνευματικά. Προνόμια της μεσαίας και εργατικής τάξης που με κόπο και αγώνες κατακτήθηκαν, έχουν χαθεί, δίνοντας τη δυνατότητα και την ελευθερία στους εργοδότες να παίζουν τον ρόλο των εκμεταλλευτών.

Όσον αφορά στην καθίζηση της μεσαίας και εργατικής τάξης, μεγάλο ρόλο έχει παίξει η έμμεση ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Βασική προϋπόθεση, πλέον, για την εισαγωγή σε κάποιο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι το φροντιστήριο, εφόσον η δημόσια εκπαίδευση έχει περιθωριοποιηθεί από το ίδιο το κράτος. Και φυσικά η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, όταν για να σπουδάσεις πρέπει πάλι να πληρώσεις αδρά. Για ποιόν σοσιαλισμό μιλάμε τότε;

Ας σταματήσουν να καπηλεύονται ιδεολογίες που ουδεμία σχέση έχουν με τα πιστεύω τους, ας σταματήσουν να παραπλανούν τον λαό διαστρεβλώνοντας έννοιες με μοναδικό στόχο την κάλυψη των ματαιοδοξιών τους.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0