Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η…. καθημερινότητα των Ολύμπιων Θεών - Του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Αρχική | Ιστορία | Η…. καθημερινότητα των Ολύμπιων Θεών - Του Χρυσόστομου Τσιρίδη

 

Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε: Όταν οι  Αρχαίοι Έλληνες  θεοί, αναγκάστηκαν να….εγκαταλείψουν τον Όλυμπο, μας τον παρέδωσαν πεντακάθαρο και αψεγάδιαστο, όπως όταν τον παρέλαβαν.


Κανένα ίχνος από…αυθαίρετες ή  και  νόμιμες  κατασκευές, καμιά αλλοίωση της πλούσιας  χλωρίδας και Πανίδας, από τα άγρια ξεσπάσματα και τους κεραυνούς του Δία!  Η φαντασία των Αρχαίων  Ελλήνων, εγκατέστησε τους θεούς, στον  Όλυμπο, ΒΙΑΙΟΥΣ και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥΣ.


Ο ιδιοφυής  Όμηρος,  φρόντισε και για την ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ τους, με τον τιτάνιο άθλο του: Να εξανθρωπίσει(!!!) τον Μύθο, ανοίγοντας τον δρόμο στην Δυτική ανθρωπιά(Albin Lesky).


Σημείωση: Σκόπιμη και η  «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ»  των  ερωτήσεων-απαντήσεων που ακολουθούν!


Η… στέγη της Ελλάδος, έγινε και «στέγη» των  Θεών της!

ΣΤΕΓΗ, θέρμανση κλπ


Ερώτηση: Είχαν… βίλες, σπίτια τέλος πάντων, οι θεοί στον Όλυμπο;


Όχι!


Ερώτηση: Πώς προστατεύονταν … Δεν χρειάζονταν…. Θέρμανση… Ψύξη…;


Τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν χρειάζονταν. Το κλίμα στον Όλυμπο το ρύθμιζαν οι ίδιοι κατά βούληση. Αξίζει να  δούμε την καλύτερη καταχώρηση… Real Estate(!), για τον Όλυμπο:  «….Όλυμπος,  έδος (=κατοικία) θεών ασφαλές , ούτε άνεμοι…ούτε όμβρος (=βροχή)…. ούτε χιών… αλλά αίθρη (=ατμόσφαιρα) ανέφελος και αίγλη (=λάμψη-φως) λευκή… ήματα πάντα (=όλο το χρόνο και ες αεί…)» ΟΔ. ζ,42-46


Ωραία. Δεν χρειάζονταν οι θεοί… φως, νερό, τηλέφωνο… θέρμανση.. κ.λ.π . ΟΜΩΣ:


ΤΟΥΑΛΕΤΑ, φυσικές… ανάγκες;


Ερώτηση: Πήγαιναν… τουαλέτα  οι  Ολύμπιοι θεοί;


Όχι! Ή τουλάχιστον, δεν μαρτυρείται κάτι τέτοιο


Ερώτηση: Ναι αλλά …. δεν έτρωγαν, δεν έπιναν;


Βεβαίως και έτρωγαν και έπιναν. Προφανώς όμως  θα ήταν τέλειος…. ο μεταβολισμός

του νέκταρος  και της  αμβροσίας!


ΘΕΪΚΟ  λουτρό – ΜΠΑΝΙΟ


Ερώτηση: Έκαναν μπάνιο, πλένονταν οι Ολύμπιοι;


Όχι! Οι Ολύμπιοι νοούνταν πάντα καθαροί σωματικά.


Το μόνο θεϊκό λουτρό- μπάνιο που αναφέρεται είναι  της Αφροδίτης στην Πάφο της Κύπρου «ένθα Χάριτες λούσαν και χρίσαν ελαίω αμβρότω…» (όπου οι Χάριτες, την έλουσαν και την άλειψαν με  λάδι αθάνατο), μετά την περιπέτεια  της μοιχείας της  με τον… ως άνω  Άρη. Αλλά το μπάνιο αυτό της θεάς, δεν απέβλεπε στον καθαρισμό του σώματος. Δεν είχε ανάγκη κάτι τέτοιο η Αφροδίτη.


Δείτε, ως προς αυτό, το μεγαλείο της επίνοιας=επινόησης του μεγάλου δημιουργού:


Μια θεά του Έρωτα, δεν γινόταν να είναι  και να φαίνεται…. διακορευμένη  και… χαλαρή. Έτσι, το μπάνιο  πρόσφερε στην θεά, την σύσφιξη και την ανάκτηση του παρθενικού  υμένα= της αγνότητας, ανεξάρτητα από το τί προηγήθηκε! Μια Θεά του κοσμογονικού Έρωτα, έπρεπε να είναι ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ από ενοχές, έστω και εάν …κατ’επανάληψη  «ήσχυνεν  λέχος  Ηφαίστου»=ντρόπιασε, «λέρωσε» το στρώμα του. ( και… πώς να κοιμηθεί ο Ήφαιστος  σε… λερωμένο στρώμα!)


Με άλλα λόγια το μαγικό μπάνιο της Θεάς απέβλεπε (σύμφωνα με το… αξίωμα: όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται) στην αποκατάσταση της αρχετυπικής μορφής  και  δύναμης  του  ανίκητου Έρωτα, ΜΕΣΩ  της θεάς που τον εμπνέει: Πάντα ωραία, πάντα νέα, με την παντοδυναμία του ΠΡΩΤΟΥ βλέμματος, αλλά και την καθολικότητα  του ήδιστου ΠΟΘΟΥ  («Γλυκύς ίμερος αιρεί με»).


Πώς αλλιώς, χωρίς την ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ  του αρχέτυπου, θα ενέπνεε το… πλέον  ΑΡΧΕΓΟΝΟ των συναισθημάτων.


Πώς αλλιώς θα  ήταν  ο απόλυτος κατακτητής της καρδιάς των ερωτευμένων  («ως  εν  κτήμασι… πίπτεις»)!


Πώς αλλιώς θα ενέπνεε την παράνοια του ερωτικού ΠΑΘΟΥΣ στα θύματά της  («ο δ’ έχων μέμηνεν»),  ( «Έρως, φρένας αμφεκάλυψεν»)!

 

Επιστρέφουμε ξανά σε… πρακτικά θέματα:


ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ και….  μπουγάδα.


Ερώτηση: Έβαζαν…. μπουγάδα οι Ολύμπιοι θεοί;


Όχι! τα ρούχα των Ολύμπιων νοούνταν πάντα καθαρά, και άφθαρτα. Και όχι μόνο: Ήταν ρούχα «σινιέ»,(«είματα  επήρατα, θαύμα ιδέσθαι» = ρούχα πολυτελή,  προκλητικά, θαύμα να τα βλέπεις).  Στους θνητούς τα … καλά  ρούχα χαρακτηρίζονταν  «σιγαλόεντα» ( λαμπρά, γυαλιστερά… )


Ερώτηση: Επί τη ευκαιρία. Πώς ντύνονταν οι θεοί; (… όταν ντύνονταν…)


Όπως και οι κοινοί θνητοί, αλλά τα ρούχα με τις ιδιότητες που αναφέραμε ήδη: Δεν λερώνονταν και δεν φθείρονταν. Συγκεκριμένα και οι θεοί φορούσαν  ΚΑΤΑΣΑΡΚΑ τον χιτώνα, και εξωτερικά το ιμάτιο.


Ερώτηση: Εσώρουχα;


Όχι! όπως και οι θνητοί, δεν φορούσαν, παρότι ο  Όμηρος είναι… εναντίον του γυμνού (σε ξεχωριστό άρθρο)

 

ΧΡΗΜΑΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ συναλλαγές και…. ΜΝΗΜΟΝΙΑ!


Ερώτηση: Είχαν σχέση οι αρχαίοι θεοί με  χρήματα, χρέη  και πιθανόν…. και Μνημόνια;


Ναι!  Ο Ήφαιστος  λ.χ, απαιτεί  να  ΠΛΗΡΩΘΕΙ(!) τα… ΜΟΙΧΑΓΡΙΑ από τον  Άρη.


Ερώτηση: Τι είναι τα  «Μοιχάγρια»;


Πρόστιμο Μοιχείας! Ένα ποσό δηλαδή  που πλήρωνε ο παράνομος εραστής, όταν συλλαμβανόταν επ’ αυτοφώρω, ως αποζημίωση,  στον απατημένο σύζυγο! (σήμερα: πλήρωσε τα… κέρατά του)!


Ερώτηση: Για την ιστορία του πράγματος. Πλήρωσε τελικά ο Άρης μοιχάγρια  στον  Ήφαιστο;


Δεν το γνωρίζουμε. Η οικονομική διαφορά όμως διευθετήθηκε και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι (ο Άρης στην Θράκη, ο  Ήφαιστος πανευτυχής  στην Λήμνο, με την αποζημίωση στην…τσέπη(!)  και η Αφροδίτη στην Πάφο της Κύπρου)


Ερώτηση: Με ποιο τρόπο διευθετήθηκε;


Με εγγυητή! Ο πάντα φερέγγυος  Ποσειδώνας  (σαν ο πιο λεφτάς, Εφοπλιστής γαρ) αναλαμβάνει να εγγυηθεί(!!!) , σε περίπτωση  που ο (ανεψιός του) Άρης αδυνατούσε ή το πιο πιθανό αρνιόταν  να πληρώσει.


(Βλέπουμε λοιπόν:  Πληρωμές, Αποζημιώσεις, χρέη, Πρόστιμα,  Εγγυήσεις…. Άρα, χρήματα… υπήρχαν στον Όλυμπο)


Αφήσαμε βέβαια εκτός,  τα Μαντεία που βέβαια λειτουργούσαν στο όνομα κάποιου θεού.


Το πιο διάσημο, ήταν το Μαντείο των Δελφών υπό την…. διοίκηση του Απόλλωνα.


Στους Δελφούς υπήρχαν πολλοί  «Θησαυροί», κάτι σαν τις σημερινές Τράπεζες, γεμάτοι


με τα πανάκριβα  «ασημικά»  των πιστών, που προσέφευγαν στην «μάντιδα δάφνην»


του Φοίβου και τους  «ήξεις , αφήξεις….» χρησμούς της Πυθίας,  δηλαδή ενός πανέξυπνου


και καλά οργανωμένου Ιερατείου!


ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΕΣ


Ερώτηση:  Ήταν ματαιόδοξοι οι  Ολύμπιοι;


Ναι! Κυρίως οι Γυναίκες: Τρεις από τις  κορυφαίες  θεές, στήθηκαν απέναντι  σ’ έναν… τσομπάνη! Καμιά από τις τρεις θεές ( Ήρα- Αφροδίτη- Αθηνά) δεν είχε λόγο να  διεκδικήσει τον τίτλο  «ΚΑΛΛΙΣΤΗ». Κι όμως, πρόσφεραν γην  και ύδωρ στον βοσκό Πάρη, για να εκλεγούν…. «Σταρ του…Ολύμπου»!


ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ήταν εκδικητικοί οι θεοί και για ποιους λόγους;


Πολύ!Και όταν λέμε Πολύ, εννοούμε Πολυ!  Οι λόγοι διάφοροι: φθόνος, ερωτική αντιζηλία, αγνόηση προσφορών-θυσιών… Πολύ γνωστές οι ιστορίες   «εκδίκησης»  του Ποσειδώνα(Οδυσσέας), της Ήρας(Λητώ)…. ΟΜΩΣ, Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι… εκδικητικές ιστορίες της Αφροδίτης. Αξιοσημείωτο είναι το εξής: Η Αφροδίτη ευθέως δεν έβλαψε κανέναν! ΑΠΛΑ(!!!) του… αλλοίωνε την ερωτική συμπεριφορά(!). Όλα τα… υπόλοιπα έρχονταν μόνα τους! Μερικές περιπτώσεις: Γυναίκα που έκανε το… λάθος να κοιμηθεί με τον εραστή της Αφροδίτης, τον Άρη, την…έκανε ακόρεστη, νυμφομανή! Γυναίκες που την αγνόησαν, τις έκανε να… βρωμάνε τόσο, που οι άνδρες τους τις απέφευγαν, κάνοντας έρωτα μόνο με τις δούλες τους! άλλη περίπτωση: Για να εκδικηθεί τον Διομήδη, που την τραυμάτισε στην Τροία, «εκπόρνευσε» την γυναίκα του με το… μισό Άργος. Έτσι επιστρέφοντας από την Τροία, αυτός  ο πολύ  σημαντικός Ομηρικός ήρωας, όχι μόνο βρήκε το σπίτι του(επιτρέψτε μου την έκφραση) κυριολεκτικά… μπου…λο, αλλά αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού στέγη!


(σημείωση: Έμμεσα, αλλά με πολύ παραστατικό τρόπο, η Ελληνική Μυθολογία δείχνει, την πολυσημαντικότητα του «βασικού μας ενστίκτου», τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο)!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να καταλάβουμε επιτέλους, πόσο το αριστούργημα της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ, μέσα από την ανεπανάληπτη αισθητική της, είναι ρεαλιστικότατη(!) ΣΠΟΥΔΗ των ανθρωπίνων και της Ζωής. Όχι μια παιδαριώδης αφήγηση με … ΚΑΛΟΥΣ και ΚΑΚΟΥΣ!


Οι Ολύμπιοι θεοί, στο…. ΓΡΑΦΕΙΟ  τους:


Ο Δίας δεν είχε αντίρρηση να κάνει ρουσφέτια, αρκεί να έχει το… κατιτίς του!

Στην εικόνα, η Θέτιδα, στα γόνατα, ζητάει το γνωστό  ρουσφέτι για τον γιο της Αχιλλέα. Παλιό… αμόρε του Ολύμπιου θεού η όμορφη Θέτιδα, και ιδιαίτερα  έμπειρη, θα φέρει τον Δία σε κατάσταση…υπερ-έντασης και την Ηρα, στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης!


Ερώτηση: Εργάζονταν οι θεοί;


Ναι!  Κατά περίπτωση και με βάση το… χαρτοφυλάκιό  του  ο καθένας φυσικά.


Λ.χ  ο Άρης, ήταν απασχολημένος με…. εξοπλισμούς και πολέμους (λογικά έπρεπε να έχει γερό κομπόδεμα, με δεδομένο  ότι ήταν και… φραγκο-φονιάς)!


Ο Δίας, αν δεν καυγάδιζε με την  Ήρα,  προήδρευε σε συμβούλια  ή  έκανε  ρουσφέτια που του ζητούσαν  άλλοι θεοί, κάποιες φορές  με το…. αζημίωτο.


Πολλή «δουλειά» τους έδωσε ο Τρωικός Πόλεμος και τα μετά τον Πόλεμο (ΝΟΣΤΟΙ). Αλλά και η  Αργοναυτική Εκστρατεία,  30 χρόνια (μια γενιά) νωρίτερα (=τα παιδιά των Αργοναυτών, πολεμούν στην Τροία).


ΕΚΤΟΣ…. ΓΡΑΦΕΙΟΥ:  Ερώτηση: Πώς περνούσαν τον… ελεύθερο χρόνο τους;


Μεγάλο μέρος το διέθεταν στα εξωσυζυγικά – ερωτικά τους. Πολλές οι θνητές ερωμένες τους! Άρα  πολύς και ο χρόνος να ξεχωρίσουν την θνητή της αρεσκείας τους, αλλά και να σχεδιάσουν, τον τρόπο και την μυστικότητα της επαφής.


Ερώτηση: Γιατί, ποιον φοβόντουσαν ότι μπορούσε να τους… καρφώσει;


Τον ΗΛΙΟ! Ιδεώδης… «χαφιές». Ό,τι  έβλεπε (και βέβαια έβλεπε τα πάντα),  έτρεχε αμέσως να το αποκαλύψει ( «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»)! Ο Δίας μόνο κατάφερνε να του ξεφεύγει!


ΒΙΑΣΜΟΣ: Ερώτηση: Επιδίωκαν επαφή διά της βίας (τον βιασμό) οι Ολύμπιοι θεοί;


Όχι. Οι θεοί κάνουν έρωτα με τις θνητές της αρεσκείας τους, εξαπατώντας τες. Τυπικά άρα δεν  βιάζουν, αφού το σεξ γίνεται…. κοινή συναινέσει! Μάστορας στην… εξαπάτηση ο Δίας!


ΦΛΕΡΤ και  απόρριψη. Ερώτηση: Φλέρταραν θνητές, οι θεοί… ευθέως; Ναι!


Έτρωγαν, κατά πως λέμε, «χυλόπιτα»;


Σε αρκετές περιπτώσεις! Παράδειγμα  η απόρριψη του Απόλλωνα από την Κασσάνδρα. Τιμωρούνταν όμως οι Θνητές, που απέκρουαν τις θεϊκές προτάσεις,  έστω και … ανήθικες! Μπορεί, λ.χ , ο Απόλλωνας να έμεινε με τον πόθο στο χέρι, αλλά και  η Κασσάνδρα  καταδικάστηκε  να είναι  μόνο «μάντις  κακών»!


ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΕΣ (κατινιές):


Η Καλυψώ αποκαλύπτει  μικροψυχίες και των θεών: ζηλιάρηδες θεοί, που….σκάζετε (μετάφραση  Σιδέρη) άμα δείτε κάποιαν θεά να σμίγει ερωτικά=«μιγήναι φιλότητι  και ευνή» …..  με  θνητό!


ΘΕΜΑΤΑ συζήτησης:


Ερώτηση: Συζητούσαν, μεταξύ τους,  θέματα… γενικής φύσεως;


Ναι! Όπως λ.χ η συζήτηση, διαφωνία  Δία-Ήρας, για το ποιο φύλο, ο άνδρας ή η γυναίκα έχει εντονότερο οργασμό. Ο…. μάντης  και…. σεξολόγος Τειρεσίας, στον οποίο απευθύνθηκαν, απέδειξε ότι ο  οργασμός της γυναίκας, είναι 9 (εννέα) φορές πιο έντονος από τον οργασμό του άνδρα!


ΓΕΛΟΥΣΑΝ οι αθάνατοι του Ολύμπου;


Όντως δεν απέφευγαν να γελάσουν οι θεοί … «Φιλομμειδής» η Αφροδίτη, αλλά πασίγνωστα και τα ….Ομηρικά γέλια  «…γέλως ώρτ’ αθανάτησιν θεοίσιν» (=Ξέσπασαν σε δυνατά γέλια οι αθάνατοι θεοί)


ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Αρχιτέκτων, χαλκοχύτης,εφευρέτης,οπλοποιός και πολλά άλλα, (μεθυσμένος εδώ στην αγγειογραφία, στηρίζεται από έναν σάτυρο), ο  εργατικότατος  Ήφαιστος, είχε την… ατυχία(!) να είναι σύζυγος της Αφροδίτης. Σίγουρα, στο κρασί, θα.. έπνιγε τους καημούς του, από τα καμώματα της… άτακτης γυναίκας του!


ΟΙ ΘΕΟΙ ως γονείς:


Ήταν χαζομπαμπάδες ή χαζομαμάδες;  Ναι! Γενικά οι θεοί είχαν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και φυσικά  και για τα παιδιά που γεννούσαν. Κατά κανόνα, αγαπούσαν τα παιδιά τους και συμμετείχαν στον… πόνο τους! Ακόμη και ο Δίας θα θρηνήσει τον θάνατο του γιου του Σαρπηδόνα (τον σκότωσε ο Πάτροκλος)….Ο Δίας επίσης θα κάνει τα πάντα, ώστε η ερωμένη του Λητώ να γεννήσει… φυσιολογικά! Ο Ποσειδώνας θα υποστηρίξει τον γιο του, Κύκλωπα. Η Αφροδίτη, θα τραυματιστεί, για να σώσει τον γιο της, Αινεία…..!


ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ  Βία, ακόμη και  Χειροδικία στον Όλυμπο!


Ο Δίας θυμίζει στην  Ήρα, το… άγριο ξυλοφόρτωμά της  κάποτε, απειλώντας την ότι δεν θα διστάσει να το… ξανακάνει, αν η Ήρα συνεχίσει να… τον πρήζει με τις ζήλειες της! Είναι βέβαιο ότι η Ήρα θα άκουγε πολύ συχνά, από τον Δία, υποτιμητικές φράσεις, όπως: «Εσύ, να κοιτάς τα δικά  σου» ή  « να καθήσεις  στ’ αυγά  σου» («μένε αύθι, επί  σοίσι  καθήμενη»).


Άλλη περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, στον κόσμο των αρχαίων θεών: Το γκρέμισμα του ταλαίπωρου Ήφαιστου από τον Όλυμπο είτε (κατά μία εκδοχή) από την μητέρα του Ήρα, είτε από τον πατέρα του Δία…


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ας μην πάμε βέβαια σε παλιότερες  (εξωομηρικές)  καταστάσεις, όπου ο κτηνώδης… πατέρας Κρόνος, έτρωγε τα παιδιά του. Στο παρά πέντε την  γλύτωσε ο Δίας. Ή και πάλι στον Κρόνο,  που ως γιος, αυτήν φορά, έκοψε τα  «απ’αυτά» του πατέρα του Ουρανού και τα πέταξε στην θάλασσα…. Μιλάμε για τέτοιες αγάπες.


Αν το αναφέρω, είναι  για να δούμε  ΠΟΣΟ  ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΕ τον ΠΡΙΝ απ’αυτόν ΧΑΟΤΙΚΟ Μύθο ο  ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ  Ποιητής, ο ΙΔΙΟΦΥΗΣ  Όμηρος!


ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ και… life style στον Όλυμπο!


Ερώτηση: Τι  άλλο συζητούσαν μεταξύ τους … για να  «περνάει η ώρα»;


Προφανώς συζητούσαν  θέματα που έχουν σχέση με την συμπεριφορά των θνητών απέναντί τους, ή θέματα της στιγμής. Από την… πονηρή κουβέντα Ερμή- Απόλλωνα ενώπιον της γυμνής Αφροδίτης, υποθέτουμε ότι θα περνούσαν και οι θεοί, την ΡΟΥΤΙΝΑ της μέρας  τους σχολιάζοντας, αστειευόμενοι, κουτσομπολεύοντας, μοιράζονταν τα…μυστικά τους  κλπ.

 

http://www.chrisblog.gr/?p=1860





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

«Κύριε Οδυσσέα Ελύτη κερδίσατε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας!»

28 Μαρτίου 2024, 23:49
Πώς δέχτηκε ο ποιητής του Αιγαίου το ιστορικό τηλεφώνημα από την Σουηδική ακαδημία   Του Τάσου Κ. ...

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ογδόντα οκτώ χρόνια από το θάνατό του - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

20 Μαρτίου 2024, 23:05
Δημιούργησε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και επέζησε μετά από δύο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0