Συρία: H Δύση καταγγέλει τη σφαγή της Τρέμσεχ
Αμήχανη η διεθνής κοινότητα ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων
Μετά από άλλη μία πολύνεκρη σφαγή από τις συριακές δυνάμεις, επανέρχονται στη διεθνή κοινότητα οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος συμμόρφωσης της Συρίας με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να κάνει -έστω και στοιχειώδη- βήματα για να τερματιστεί η εμφύλια βία στη χώρα. Ωστόσο πέρα από τις σκληρές δηλώσεις και την έκφραση του σοκ για τις ωμότητες, η Δύση δεν μπορεί να αποφασίσει τίποτα δραστικό και πελαγοδρομεί μεταξύ προτάσεων ψηφισμάτων και καταδικών.
Η εισβολή δυνάμεων του τακτικού στρατού με άρματα μάχης στη Τρέμσεχ, στην επαρχία της Χάμα, την Πέμπτη άφησε πίσω της πολλούς δεκάδες νεκρούς με κάποιους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγους για 150 ακόμα και 200 νεκρούς.
Κατά την αντιπολίτευση, πέρα από τους άμαχους που δολοφονούνταν εν ψυχρώ, πολλά από τα θύματα ήταν μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που κατά κανόνα είναι λιποτάκτες.
Επισήμως, κατά το καθεστώς που επιμένει για πάνω από ένα χρόνο στη γραμμή περί ξενοκίνητων τρομοκρατών, οι νεκροί ήταν αντάρτες και όχι άμαχοι· έγιναν δε, όπως προσθέτει, πολλές συλλήψεις.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η διχασμένη διεθνής κοινότητα, αναζητά και πάλι λύσεις ώστε η Συρία να τηρήσει επιτέλους τα ψηφισισθέντα και όσα έχει συμφωνήσει. Μεταξύ όμως των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών που χάνουν την υπομονή τους και της Ρωσίας που απορρίπτει λύσεις που επιβάλλονται έξω από τη Συρία ενώ συνεχίζει να στηρίζει ουσιαστικά τη Δαμασκό, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα απόψεων-αγεφύρωτο για την ώρα
Στην γραμμή των επιπλέον κυρώσεων κινήθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και μίλησε για «αδιαμφισβήτητα τεκμήρια πως το καθεστώς δολοφονεί σκόπιμα αθώους πολίτες». Οι ΗΠΑ, διά της υπουργού, ζήτησαν άμεση κατάπαυση πυρός μέσα και γύρω από τη Χάμα προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ να εισέλθουν στην πόλη, κάτι που σχεδόν δύο ημέρες μετά τα γεγονότα δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν.
Έρευνα για όσα συνέβησαν ζήτησε και η ρωσική κυβέρνηση εξηγώντας ότι τα γεγονότα στη Τρέμσεχ εξυπηρετούν τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν να πυροδοτήσουν μια διαθρησκευτική σύγκρουση. Παραταύτα, δεν ανέφερε με σαφήνεια ποιος ευθύνεται για τη σφαγή.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε διά επιστολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ότι οι νέες πληροφορίες για τη σφαγή από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έδειξαν ότι τα ψηφίσματα του Οργανισμού αγνοούνται, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη το να τονιστεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
Προσθέτει στην επιστολή ότι η χρήση πυροβολικού, αρμάτων και ελικοπτέρων εναντίον του χωριού Τρέμσιχ παραβιάζει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο ενός εγκεκριμένου (αλλά από κάθε άποψη προ πολλού νεκρού) από τον ΟΗΕ ειρηνευτικού σχεδίου.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων διεθνών παραγόντων.
Η μαζική σφαγή της Τρέμσεχ δεν ήταν η πρώτη στη Συρία που είναι για τα καλά εδώ και αρκετούς μήνες στη δίνη του εμφυλίου• όλοι φοβούνται ότι δεν θα είναι και η τελευταία.
Την ώρα που η Γαλλία εξοπλίζει τους αντάρτες με επικοινωνιακό εξοπλισμό και η Ρωσία μετακινεί στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας ναυτικές δυνάμεις για ασκήσεις, οι προοπτικές επίλυσης της κρίσης σε διπλωματικό επίπεδο παραμένουν πολύ ισχνές. Σε στρατιωτικό επίπεδο η ακόμα ισχυρή πολεμική μηχανή του Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπορούσε ίσως να καμφθεί από μία ένοπλη επέμβαση ακόμα και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά κανένας δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μία τόσο δυναμική ενέργεια. Και οι νεκροί του εμφυλίου ξεπερνούν τους 17.000...
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα